Frankrikes president Emmanuel Macron talte til advokatene under åpningen av IBA i Paris.

IBA-KONFERANSEN 2023

Frankrikes president roser den internasjonale advokatstanden: – Idealet om rettsstaten lever videre på grunn av dere

Søndag åpnet dørene til verdens største advokatkonferanse, med en rekordstor delegasjon fra Norge til stede. Den franske presidenten Emmanuel Macron ønsket til sammen seks tusen advokater velkommen til Paris.

Publisert Sist oppdatert

PARIS: «City of love» er blitt «City of law»: Seks tusen advokater fra mer enn 130 land strømmet til da årets IBA-konferanse fikk snorene klippet søndag kveld.

Fra storskjerm i Palais des Congrès, kun en spasertur fra Triumfbuen og Champs-Élysées, var det Frankrikes president Emmanuel Macron som ønsket det internasjonale advokatsamfunnet velkommen til Paris.

– I fem dager skal tusenvis av advokater fra hele verden snakke med hverandre, utveksle ideer og utforme et levende fellesskap med jussen i sentrum. Vi trenger dette!

Hva er IBA?

IBA – International Bar Association – er en internasjonal advokatorganisasjon med over 80.000 individuelle medlemmer fra mer enn 170 land, i tillegg til rundt 190 advokatforeninger og advokatsamfunn fra store deler av verden.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1947 – etter inspirasjon fra FN som ble etablert i 1945, og med formål om å beskytte og fremme rettssikkerhet og menneskerettigheter globalt.

Hvert år arrangeres «IBA-konferansen», som med mer enn fem tusen årlige deltakere er verdens største advokatkonferanse.

Konferansen arrangeres på et nytt sted hvert år, og Advokatbladet har tidligere vært til stede både i Miami, Seoul, Washington D.C., Sydney og Roma for å nevne noen. I 2024 står Mexico City for tur.

Kilde: IBAs nettsider

Rettsstatsidealer under angrep

Vi lever i en tid hvor selve rettsstatsbegrepet, basert på respekt for rettighetene til opposisjonen og minoritetene, rettsvesenets og medias uavhengighet, og garantiene knyttet til pluralisme og ytringsfrihet, er under angrep, påpekte Macron for forsamlingen.

– I en verden som stadig brutaliseres, må vi tviholde ved dette idealet om rettsstaten – som jo er grunnlaget for våre moderne demokratier.

Idealet har også en lang historie, understreket Macron.

– Helt siden den franske revolusjonen har Frankrike hatt mange advokater blant sine mest briljante talere og regjeringssjefer. Her, som ellers, har de alltid vært selve instrumentet og talerøret i kampene for å fremme frihet og grunnleggende rettigheter.

I dag lever rettsidealet videre både i institusjoner, rettssaler og i selve strømmen av saker som avgjøres hver eneste dag, forklarte han.

– Det lever videre på grunn av dere, og nettopp derfor er vi spesielt stolte av å ønske dere velkommen til Paris.

Emmanuel Macron.

– Et vendepunkt i historien

Også IBA-president Almudena Arpón de Mendívil hadde stor glede av nok en gang å få samlet den internasjonale advokatstanden.

Dette er første gang spanske Mendívil leder konferansen som IBAs president. I 2023 tok hun over presidentskapet etter Sternford Moyo, som første kvinne på tjue år til å lede organisasjonen.

I likhet med Macron hadde også hun et behov for å gi forsamlingen en snarere dyster «reality check».

– Vi står overfor et vendepunkt i historien når det gjelder omfanget av og størrelsen på de utfordringene vi omgir oss med. At verden er preget av en «geopolitisk ustabilitet» blir en underdrivelse når det er snakk om de alvorlige menneskerettighetsbruddene vi er vitne til i dag, forklarte Mendívil.

IBA-president Almudena Arpón de Mendívil.

Hun siktet særlig til den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

Dette er menneskerettighetsbrudd som hun på vegne av hele advokatstanden fordømmer.

– Jeg vil samtidig uttrykke medlidenhet overfor barna og de uskyldige ofrene som er fanget midt i konflikten – uavhengig av hvilken side de tilhører.

Nærmere 70 norske advokater tilstede

Både Macron og Mendívil kunne skrive under på at de utfordringene som verden nå står overfor, bare kan løses i fellesskap.

«Law is the architecture that sustains the world», understreket Mendívil.

– Samtidig er det advokatene som er blant de viktigste arkitektene. Derfor er det et stort privilegium å være omringet i Paris av kollegaer fra hele verden, sa hun.

I løpet av de kommende dagene skal mer enn to hundre sosiale og faglige sesjoner gå av stabelen i Palais des Congrès, med paneldebatter, foredrag og «working sessions» innenfor de fleste fagområder som berører advokater.

Også den norske delegasjonen stiller sterkt i år. Nærmere 70 advokater tar turen fra Norge og ned til Paris for å delta på konferansen.

Følgende advokatfirmaer er blant de som sørger for norsk representasjon på IBA i 2023:

 • Thommessen
 • BAHR
 • Arntzen De Besche
 • Wiersholm
 • Selmer
 • Simonsen Vogt Wiig
 • Kvale
 • Hjort
 • CMS Kluge
 • Wikborg Rein
 • Haavind
 • Bull & Co
 • Advokatfirmaet Riisa
 • Advokatfirmaet CLP
 • Langseth Advokatfirma
Startsskuddet for IBA-konferansen 2023 ble gitt ved en liten operaforestilling som innledet åpningsseremonien.
Powered by Labrador CMS