Stadig flere barn og unge både stiller spørsmål til og følger Advokatsnap.

«Advokatsnap»: - Vi treffer et udekket behov

Snapchat-kontoen ble opprettet i 2019 for å gjøre juss mer tilgjengelig for barn og unge - helt anonymt og gratis. Med over 3600 følgere står ekspansjon på trappene.

Publisert Sist oppdatert

For drøye to år siden, i september 2019, inspirerte «Helsesista» advokatfirmaet Eurojuris i Haugesund til å etablere snapchat-kontoen «Advokatsnap».

Målet er å gjøre barn og unge mer bevisste på egne rettigheter, å gjøre rettsprosesser mer forutsigbare og å skape et gratis lavterskeltilbud hvor man anonymt kan spørre om det man lurer på.

– Spørsmål om barnefordeling ved skilsmisse, psykososialt arbeidsmiljø på skolen, deltidsjobber og spesielt deling av nakenbilder på nett er noe vi ser mye av nå, forteller advokatfullmektig Helena Baugstø.

Helena Baugstø (25) hadde sitt første møte med Advokatsnap allerede ved oppstart i 2019 da hun var trainee i Eurojuris.

I dag har kontoen godt over 3600 følgere og drives av en «redaksjon» bestående av fire advokater med nettopp fullmektig Baugstø i spissen. Sammen med advokat Ann-Elin Rossebø har hun tatt over ansvaret etter initiativtaker Ingrid Lauvås som nå har sluttet som advokat ved kontoret.

– Vi føler at vi treffer et udekket behov, og per nå har vi ingen konkurrenter. Vi møtes ofte med takknemlighet over at vi svarer og tar opp ulike tema. I desember snappet vi eksempelvis om voksenes alkoholbruk i julen. Det er mange tanker rundt dette, sier Baugstø.

Vold, skole og nakenbilder

I tillegg til at snap-kontoen følger en egen kommunikasjonsplan gjennom året med forhåndsbestemte tema, er Baugstø opptatt av at den skal holde seg samfunnsaktuell.

– Eksempelvis da Norges første klimasøksmål skulle opp i Høyesterett. Da forkastet vi temaplanene for dagen og konsentrerte oss om det, sier hun.

Gjennom 2020 ble kontoen, slik som det meste annet, preget av koronapandemien som satte sitt spor på hva ungdommene ønsket informasjon om.

– Da ble det snappet en del om vold i nære relasjoner, hjemmeskole, rettigheter ved permitteringer og så videre. Også temaer knyttet til nettaktivitet, slik som nevnte nakenbildedeling, kom det mange spørsmål om.

Ønsker du å følge Advokatsnap?

Forenkler jussen

Et annet mål med snap-kontoen er å gjøre advokathverdagen mindre mystisk og jussen mer tilgjengelig. Språket skal være enkelt å følge – selv om det henvises til konkrete kilder og lovtekster.

– Det er mange tunge temaer, men samtidig er det bra at folk søker kunnskap og blir oppmerksomme. Særlig når vi er på skolebesøk merker vi at unge brenner inne med mange ting de lurer på, sier Baugstø.

– Vi kan kun gi generelle råd, men forsøker å være flinke til å henvise til andre offentlige instanser, advokater med god kjennskap til emnet, hjelpetelefoner og så videre hvor barn og unge kan søke mer konkret bistand.

Ekspanderer i 2021

Siden følgerne og spørsmålsstillerne er anonyme, vet ikke Baugstø hvem de er, men hun anslår at de har en jevn kjønnsfordeling, samt at aldersspennet strekker seg fra rundt 14 år og oppover.

I løpet av 2021 er planen at kontoen skal ekspandere.

– Tidligere har den i hovedsak konsentrert seg rundt barnevern, strafferett og andre personrettstemaer. Vi gir selvsagt ikke slipp på dette, men ønsker å snakke mer om flere rettsområder og temaer også.

– Samtidig håper jeg at følgerne blir enda mer aktive ved å sende inn flere spørsmål og innspill til tema. Vi ser at responsen er stor og har vært på en del skolebesøk rundt i nærområdet, men nå har vi lyst til å treffe bredere nasjonalt. Vi skal drive folkeopplysning, sier Baugstø og legger til at de fremover vil arrangere såkalt Q&A en arbeidsdag hver måned for å inspirere følgerne til å ta kontakt.

Powered by Labrador CMS