Advokat Ingrid Lauvås vil snakke direkte med barn og unge på Snapchat. FOTO: Privat
Advokat Ingrid Lauvås vil snakke direkte med barn og unge på Snapchat. FOTO: Privat

Starter advokat-snap for unge

Advokat Ingrid Lauvås i Eurojuris i Haugesund har startet egen snapchat-konto med juridisk informasjon om alt fra foreldretvister til barnevern og straffesaker rettet mot unge mellom 13 og 20 år.

Publisert Sist oppdatert

«I Norge kan ein kun bli dømt, og komma her, om ein e øve 14 år. Men, barn onda 18 år komme veldig, veldig, veldig sjelden i fengsel. Faktisk nesten aldri. Heldigvis!»

Slik lyder den første snap'en advokat Ingrid Lauvås har lagt ut på kontoen Advokatsnap.

Til Haugesund Avis i dag forteller Lauvås at hun ble inspirert av Helsesista - snapchat-kontoen til helesesøster Tale Marie Krohn Engvik, som skal ha om lag 150.000 følgere.

Skjermdump fra kontoen Advokatsnap.
Skjermdump fra kontoen Advokatsnap.

Vil senke terskelen

- Formålet med snapchat-kontoen er å informere barn og unge om egne rettigheter, og å forsøke å gjøre rettslige prosesser forutsigbare. Hvis de unge får vite mer om egne rettigheter og vet når de kan bruke sin stemme, så blir de tryggere og får tydeligere fram hva de vil, sier Ingrid Lauvås til Haugesunds Avis.

Ved hjelp av bilder og korte historier fra sin advokathverdag ønsker hun å informere om sin jobb som advokat, og om hvordan loven fungerer - og å vise de unge at advokater er mer enn eldre menn i dress.

Vil ufarliggjøre advokater

At hun skriver på dialekt, er helt bevisst, forteller Lauvås til Advokatbladet.

- Mitt poeng er å forsøke å ufarliggjøre advokater, som ofte bruker et litt stivt språk. Hvis du skal kommunisere med barn og unge, kan du ikke skremme dem, men prøve å snakke på en måte de forstår, sier Lauvås.

Kontoen er rettet mot barn og unge over hele landet, forteller hun.

Lauvås tror det er et stort, udekket behov for informasjon om lover og regler rettet mot unge.

- Dette er en kanal som ikke har vært tatt i bruk før. Unge kan sende meg spørsmål om alt de måtte lure på, for eksempel om hva som er lov og ikke lov knyttet til mobilbruk på skolen og nakenbilder på nett, sier Lauvås.

Vurdert etiske utfordringer

Snapchat-kontoen er etablert av Lauvås i samarbeid med Eurojuris. Lauvås vil følge de advokatetiske retningslinjene, og ikke gå inn i konkrete saker.

- Jeg har vært i dialog med Advokatforeningen sentralt om etiske spørsmål, og hva jeg kan svare på, og hva jeg ikke kan svare på. Å svare på generelle spørsmål fra anonyme personer regnes ikke som klientoppdrag. Sammen med Eurojuris har vi brukt tid på å vurdere etiske spørsmål, sier Lauvås.

Til daglig jobber hun med strafferett, barnevern, og saker knyttet til foreldreansvar, bosted og samvær, og har vært partner i Eurojuris siden 2014.

Hun sitter i Advokatforeningens lovutvalg for velferdsrett. I dag deltar hun på vegne av Advokatforeningen på et åpent seminar om barnevern på Stortinget, arrangert av Senterpartiet.

Powered by Labrador CMS