Informerer om familie-vold på Snapchat

- Jeg må ha fokus på at det uansett ikke er greit å være redd hjemme, sier Ingrid Lauvås, advokaten bak Advokat-snap.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg får mange spørsmål knyttet til hva som er lov og ikke i disse tider. Jeg tror det blir formidlet så mye ut at det er vanskelig å skille hva som er reelt og ikke. Kan jeg gå på butikken, kan jeg spille i ballbingen eller kan jeg dra på hytta når mamma er syk. Jeg får også en del spørsmål knyttet til skole, eksempelvis om læreren kan kreve at man skal gjøre alt som står på hjemmeplanen, forteller Ingrid Lauvås, som etablerte profilen Advokat-Snap i fjor høst.

Siden den gang har Haugesund-advokaten fått flere tusen følgere, samt daglige spørsmål fra barn og unge som trenger råd for å skille mellom rett og galt.

- Jeg er også veldig bevisst på å legge ut litt snapper om familievold i disse dager. Dessverre er det nok mange som går på tå hev hjemme nå. Jeg får en del spørsmål knyttet til hva som skjer om man melder fra. Vi har så mye fokus i mediene på at folk skal nettopp melde fra, men vi glemmer å informere om hva som skjer dersom man faktisk gjør det.

Snapchatene publisert av Ingrid Lauvås genererer mange spørsmål fra hennes unge følgere.

- Ikke greit å være redd hjemme

- Har du fått flere spørsmål enn vanlig angående kritiske forhold på hjemmebane og varsling?

- Jeg har ikke fått flere spørsmål enn vanlig om dette temaet - enda. De kommer med jevne mellomrom hele tiden, men jeg er redd det vil komme flere etter hvert, svarer Lauvås.

- Hvilke råd gir du til dem som er bekymret for konsekvensene av å melde fra?

- Jeg prøver å trygge dem på hva som skjer videre, selv om det også er vanskelig for meg å vite. Jeg må ha fokus på at det uansett ikke er greit å være redd hjemme, og at folk ønsker å hjelpe. Men for å hjelpe må en vite.

Engstelig for inntekt og deltidsjobb

På Advokat-snap har det også kommet mange spørsmål knyttet til NAV og deltidsjobber.

-For eksempel hvilke rettigheter man har dersom man er fulltidsstudent, jobber relativt mye, henter det meste av inntekten fra en deltidsjobb og blir permittert, forteller Lauvås og fortsetter:

- Hva om man studerer i én by, men studiet blir stengt og man derfor flytter hjem til foreldrene i en annen by. Hvis man da har en deltidsjobb i byen man studerer, men ikke har blitt permittert - hvordan forholder man seg til det?

De unge er generelt veldig opptatt av hvilke rettigheter de har, men tenker lite over hvilke plikter som samtidig følger, mener Lauvås, som selv har hjemmekontor- og skole med to små barn om dagen.

- Jeg får flere henvendelser på snap nå, og jeg har jo også mer kapasitet til å svare. Det er så mange bra spørsmål der ute.

Powered by Labrador CMS