Advokat-sommer

På ferie i Italia!

- Den offentlige salærsatsen er tema, uansett hvem man kommer i prat med

Advokat Veronica Lorentzen Drivstuen er advokat og kommunepolitiker. Noen ganger kan det være krevende å kombinere rollene, og det har skjedd at hun har kviet seg for å ta standpunkt i spesielt kontroversielle saker av frykt for å skyve klienter fra seg, forteller hun.

Publisert Sist oppdatert

Veronica Lorentzen Drivstuen har fire travle år bak seg der hun har sjonglert advokatjobben i advokatfirmaet Welde på Stjørdal med en plass i kommunestyret for Høyre.

HILS PÅ

Navn: Veronica Lorentzen Drivstuen

Alder: 43

Bosted: Stjørdal

Opprinnelsessted: Stjørdal

Sivil status: Gift, tre barn på 19, 17 og ni år.

Å være lokalpolitiker er ikke bare svært tidkrevende, man må også tåle kritikk fra mange hold, forteller hun. Stjørdal kommune har - i motsetning til mange andre kommuner - gått med overskudd økonomisk, og debatten har derfor rast om hvordan pengene skal disponeres.

Drivstuen har en fortid som konsulent i Klæbu trygdekontor og i Forbrukerrådet før hun begynte i Welde i 2005, der hun jobber med flere fagområder. Hun har fra 2009 vært oppnevnt som medlem i Forbrukerklageutvalget, et domstollignende forvaltningsorgan som løser tvister i forbrukersaker om varekjøp, håndverkstjenester og varetekt.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Denne våren har jeg hatt en god del bostyreroppdrag, og det er det jeg liker aller best å arbeide med. Det jeg er mest fornøyd med er at jeg lyktes å selge et bo under ett, slik at virksomheten kunne drives videre lokalt med flere av de tidligere ansatte. Å lykkes med en slik løsning forutsetter at man under budrunden har klart for seg hvordan de forskjellige variantene av salg av aktiva vil slå ut for kreditorene. Når de ansatte går rett over i annen jobb, reduseres kravene på lønn i oppsigelsestid, og det er større mulighet for øvrige kreditorer for å oppnå dekning.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Jeg kan ikke huske at en enkelt sak har hatt spesielt stor betydning for karrieren. Det er vel heller summen av mange saker som medfører at man stadig øker sin kompetanse og av den grunn også får mer faglig tyngde.

Har din karrière hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva bestod det av, og hvor førte det deg?

- Da jeg var ferdig med studiet hadde jeg i utgangspunktet ikke noen plan om å bli advokat, fordi jeg ikke trodde det passet for meg. Etter å ha arbeidet i det offentlige et par år, dukket det opp en mulighet for meg som advokatfullmektig på Stjørdal. Jeg hoppet i det, og har ikke angret. Det var nok det viktigste vendepunktet i min karrière. Det neste vendepunktet kom i 2017 da jeg startet min egen advokatpraksis i kontorfellesskap med mine kolleger.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Jeg betrakter meg selv som en generalist, og det forutsetter jo at man har evnen til å sette seg inn i nye problemstillinger og evnen til raskt å tilegne seg nødvendig kunnskap. Man må også ha evnen til å realitetsorientere klienter, og på den måten unngå å skape urealistiske forventninger til sakens resultat.

I tillegg til å være advokat, er du kommunestyrerepresentant for Høyre i Stjørdal. Var det en bestemt sak som fikk deg til å engasjere deg politisk?

- Det var ingen spesiell sak som gjorde at jeg ville engasjere meg politisk, men jeg har alltid vært engasjert i det som skjer i kommunen. Som mange andre har jeg diskutert lokalpolitikk over lunsjbordet, og jeg hadde nok tenkt at jeg heller burde bidra enn å klage. Da jeg ble oppringt med spørsmål om jeg kunne tenke meg å stå på lista til Høyre til kommunevalget i 2015, var det derfor lett å si ja. Det jeg ikke visste, var at jeg var tiltenkt en plass på lista som ga stor sannsynlighet for å komme inn i kommunestyret.

Byr det på noen spesielle utfordringer å kombinere advokatrollen med et verv i politikken?

- Som advokat er man jo godt kjent med saksbehandlingsregler og kan lettere sette seg inn i regelverk som gjelder for de sakene man skal behandle. Advokater og jurister kan nok også lettere identifisere hvor det er rom for å bruke skjønn og hvor det ikke er det fordi man kjenner bakgrunnen for regelverket. Jeg har for eksempel hørt at noen i en debatt om inhabilitet har uttalt at en person ikke burde blir kjent inhabil fordi vedkommende hadde jobbet så mye med den aktuelle saken.

- Jeg personlig har opplevd det utfordrende å ta et klart standpunkt i spesielt kontroversielle saker fordi jeg har vært redd for å skyve fra meg potensielle klienter.

- Den største utfordringen med å kombinere advokatrollen med politikk har vært at politikk også er svært tidkrevende. I tillegg til å være medlem av kommunestyret har jeg vært nestleder for komiteen for kultur, næring og miljø. Det blir da en god del saksdokumenter å sette seg inn i. Jeg ønsker jo å gjøre et grundig arbeid, når jeg har et verv som betyr så mye for de menneskene som blir berørt av vedtakene som fattes. Akkurat nå lar dette seg vanskelig kombinere med å drive egen advokatpraksis. Dette er da også årsaken til at jeg takket nei til å stille på listen i forbindelse med årets kommunevalg.

Hva har vært den viktigste saken for kommunestyret i Stjørdal i år?

DEN LILLE RASKE

Antall timer på jobb i uken: 40-60

Antall saker i retten siste år: 9

Antall champagneglass i måneden: 0-2

Hvor ofte trener du? 0-4 ganger i uken

Favorittbok: Shantaram av Gregory David Roberts

Favoritt-TV-serie: Game of Thrones

Beste sommerlåt: Best behaviour av Louise Johnson

Favoritt-advokat-kjendis: Harvey Specter

- Den aller viktigste oppgaven for kommunestyret er etter min mening å forvalte kommunens økonomi. Sånn sett mener jeg at disponeringen av overskuddet for 2018 er det viktigste vi har vedtatt i år. Med unntak av én million kroner til miljø- og klimatiltak, ble det resterende overskuddet, på i overkant av tretti millioner kroner, overført til kommunens disposisjonsfond. For innbyggerne kan vedtaket være vanskelig å forstå, for det manglet ikke på gode forslag til hva overskuddet kunne brukes til. Som vekstkommune trenger vi penger på bok til investeringer i årene som kommer. Vi trenger blant annet ny svømmehall og en ny barneskole i sentrum. I et valgår hadde det vært enkelt heller å glede velgerne med konkrete formål for bruken, men særlig langsiktig er det ikke.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Det må nok være saken med de fem norske barna som ble hentet ut av Al-Hol-leiren i Syria. Jeg ble imponert over det apparatet som ble satt i gang for å få dette gjennomført, og skjønte da etterpå også hvorfor dette ikke var kommunisert ut i forkant. Jeg helt enig i at dette var riktig å gjøre med tanke på at barna tilsynelatende er foreldreløse. Det skremmer meg imidlertid hvilke holdninger som kom frem i kommentarfeltene i forbindelse med denne saken.

Hva opptar advokater i ditt distrikt akkurat nå?

- Uansett hvem man kommer i prat med er den offentlige salærsatsen et tema, herunder også halvering av timeprisen for reisetiden. Dette rammer jo først og fremst advokater utenfor storbyene. Det er ikke særlig oppløftende å være nødt til å fakturere 520 kroner per time for tre timer reisetid til og fra retten, når alternativet er å sitte på kontoret å arbeide for 1800 kroner per time. Jeg er redd dette fører til at man kvier seg mer og mer for å ta på seg oppdrag med fri rettshjelp.

Harvey Specter er Veronica Drivstens favoritt-advokat-kjendis. Specter, (spilt av Gabriel Macht) er hovedrolleinnehaver i advokatserien Suits. Skjermdump fra artikkelen 31 Harvey Specter Quotes for Entrepreneurs, www.fromsizezerotowisehero.com

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Jeg har ikke ett faglig forbilde, men mange. Det kan være andre advokater som jeg synes er dyktige i retten og som jeg synes har en konstruktiv fremgangsmåte i sitt arbeid. Jeg ser også opp til de som går mer faglig i dybden ved for eksempel å produsere litteratur innenfor sitt fagområde.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Jeg har ikke noe konkret forslag til dette, men synes de personlige konkursene sjelden er hensiktsmessige. Det er sjelden de personlige konkursene fører til annet enn større tap for det offentlige og mer gjeld for skyldneren. Kanskje hadde det vært mer hensiktsmessig med en annen løsning her.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Det må være å tilbringe den sammen med familie og venner uten å ha noe tidsskjema å forholde seg til.

Hvor går sommerferien i år?

- I år blir det biltur til Danmark hvor enda et besøk i Legoland står øverst på lista til niåringen.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Min far er fra Senja og jeg har derfor mange gode barndomsminner derfra med midnattssol og hvite sandstrender. Bare så synd det er så langt unna, og at sommeren er for kort.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Så snart jeg er på vei til en eller annen feriedestinasjon, og har fått kontroll på at alle ungene er med, da inntar jeg feriemodus.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Det må kanskje bli Kong Harald. Jeg liker hvordan han klarer å være oppdatert på det som skjer i samfunnet, hvor inkluderende han er og hans lune humor. Som trønder ville det jo vært obligatorisk å servere sodd og hjemmelaget skjenning, selv om resten av landet benekter at dette er festmat.

LES ALLE VÅRE SOMMER-INTERVJUER HER!

Powered by Labrador CMS