Anton Forssten var i juni i Roma på en konferanse arrangert av European Young Bar Association. Foto: Privat

Vil kjempe mot at advokat-kurset blir halvårig studie

Advokatforeningens hovedstyre har fått en observatør fra Sverige! Anton Forssten bor i Strømstad, men pendler til Sarpsborg, der han jobber som advokat. Han jobber mot forslaget om å gjøre advokatkurset om til et universitetsfag.

Publisert Sist oppdatert

Anton Forssten er nyutnevnt observatør i hovedstyret for Yngre Advokater, og starter i vervet over sommeren. Han er allerede aktiv på vegne av YA, og var i juni i Roma på et stort arrangement for yngre advokater.

Anton Forssten jobbet som driftstekniker for Telenor i Oslo mellom 2009-2011, og planla å begynne på jussen i Sverige, men likte seg så godt i Oslo at han bestemte seg for å satse på en karriere i Norge.

- Og så er Norge mye bedre enn Sverige på shipping, som jeg spesialiserer meg på, forteller han.

HILS PÅ

Navn: Erik Anton Forssten

Alder: 28 år

Bosted: Strömstad, Sverige Arbeidssted: Sarpsborg (Grålum), Norge

Opprinnelsessted: Karlstad, Sverige

Sivil status: Gift med kollega Belinda Forssten. To barn (4 og 8 år).

I tillegg møtte han sin kone på jussen, og sier at han derfor er glad for at han tok den beslutningen.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- En sak gjeldende kausjon og styreansvar, hvor partene var tidligere sameiere i et aksjeselskap som gikk konkurs. Våre klienter vant i tingretten. Saken ble anket til lagmannsretten hvor saken resulterte i et godt forlik for alle parter.

Hva er det viktigste spørsmålet på agendaen for Yngre advokater akkurat nå?

- Ny advokatlov vil være et viktig spørsmål for yngre advokater. Ingen av YA -styrene har støttet forslaget om å endre advokatutdanningen til å bli et 30-studiepoengs fag. Men kretsene er positive til en utvidelse av dagens kurs for de som sliter med å få oppfylt prosedyrekravet, men stiller seg ikke positive til at Advokatkurset blir et universitetsfag.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Det må være min første sivile sak. Mine klienter anførte at en tidligere inngått avtale var ugyldig etter avtaleloven. §§ 33-36. Dette ble de hørt med, og avtalen ble opphevet. I denne saken hadde jeg forberedt meg ekstra godt, heldigvis, da vitne- og partsforklaringene endret seg betydelig rett før og under hovedforhandlingen. Saken lærte meg å ikke regne med at en forklaring nødvendigvis vil være den samme når vedkommende faktisk forklarer seg for en dommer eller advokat. Dette er noe som blir tatt opp på advokatkurset, men det er noe annet å oppleve det i praksis.

- Jeg må jobbe med å være mer tålmodig, sier Forssten.

Har din karriere hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva bestod det av, og hvor førte det deg?

- Ja. Etter jusstudiet begynte jeg å jobbe for NAV i Østfold. Det var helt klart en interessant stilling, men jeg har alltid ønsket å jobbe som advokat. Heldigvis fikk jeg kontakt med min tidligere prinsipal (og nå kollega), Jørgen Klaveness, som ansatte meg som sin fullmektig. Etter dette har læringskurven vært bratt. Jeg lært svært mye faglig og om rollen som advokat. Selvfølgelig har jeg fortsatt mye å lære.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Å være fleksibel, snartenkt og løsningsorientert. Jeg tror at det i tillegg er viktig å være tålmodig. Ifølge mine kolleger så er jeg ikke særlig tålmodig, så det er noe jeg må jobbe med.

Du har hatt flere verv i Advokatforeningen, og er nå valgt inn som observatør i Hovedstyret. Hva gir det deg å engasjere deg i foreningen?

- Det jeg setter mest pris på er mulighetene for nettverksbygging. Jeg har blitt kjent med mange svært hyggelige og flinke advokater over hele Norge og Europa (i forbindelse med turer med European Young Bar Assosication-turer) og arrangementer i forbindelse med Advokatforeningen.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- John Erik Aarsheim! Advokat i Simonsen Vogt Wiig, og tidligere observatør for YA i Hovedstyret. Faglig flink, sosialt glimrende og en generelt hyggelig kar.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Selvsagt må det til noen endringer i både rettshjelpsloven og advokatloven. Jeg skal ikke si noe mer om akkurat det, men en lov jeg mener har behov for endring er veitrafikkloven § 34 (5).

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken: 35-60 (i blant mer).

Antall saker i retten siste år: 4-5.

Antall champagneglass i måneden: 0 (Jeg foretrekker øl)

Hvor ofte trener du? 1-2 ganger i uka.

Favoritter: Mine barn og min fru.

Favorittbok: Frankenstein av Mary Shelly.

Favoritt-TV-serie: Twin Peaks (David Lynch / Mark Frost)

Beste sommerlåt: Lars Winnerbäck – Solen i ögonen

Favoritt advokat-kjendis: Leif Silbersky

- EMD skal vurdere om førerkort kan inndras på grunn av generell rusbruk uten at det er knyttet til en konkret trafikksituasjon og om dette er greit i forhold til forholdet mellom slike inndragninger og EMK artikkel 8, om privatlivets fred. Det blir spennende å se utfallet av den dommen.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Meslingsutbruddene over USA og deler av Europa. I 2018 ble 82.000 mennesker smittet av meslinger, og 72 døde av sykdommen. Tre ganger så mange som året før. Det frustrerer meg at små barn og andre personer i risikogrupper skal bli skadet eller i verste fall dø av en sykdom som vi i prinsippet klarte å bli kvitt for mange år siden. Flere land har begynt å stenge grenser, eller vurderer å stenge grensene, for uvaksinerte, blant annet Island. Det synes jeg vi burde vurdere også i Norge.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Grill, glade barn (og fru) og kald øl i solen.

Hvor går sommerferien i år?

- Spania, Stockholm og Karlstad.

Hva er ditt favorittsted i Norge og Sverige om sommeren, og hvorfor?

- I Norge, Kontraskjæret og Aker brygge. I Sverige så må jeg si Västkusten (bästkusten) generelt.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Feriemodus er noe jeg må jobbe med, da jeg sliter litt med å koble fra «jobbmodus». Etter noen dagers ferie, pleier jeg å roe meg ned litt, men jeg hadde hatt det godt av «helt fri».

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- David Lynch. Jeg hadde servert sort kaffe (black as midnight on a moonless night) og kirsebærpai.

Powered by Labrador CMS