Advokat Anton Forssten og advokatfullmektig Belinda Forssten flankert av to skotske advokater på EYBA-konferanse i Roma.
Advokat Anton Forssten og advokatfullmektig Belinda Forssten flankert av to skotske advokater på EYBA-konferanse i Roma.

Yngre advokater knyttet bånd i Roma

Forrige helg var unge advokater fra hele Europa samlet i Roma for å diskutere juridiske trender og betydningen av globale advokater.

Publisert

- Det var veldig lærerikt å være tilstede. Du blir kjent med advokater rundt om i hele Europa, også fra USA og andre land. Du blir oppdatert på internasjonal lovgivning, lærer om ulike arbeidskulturer, og blir informert om hvordan det er å være advokat eller advokatfullmektig i andre land, sier advokat Anton Forssten.

Han er advokat i advokatfirmaet Jørgen Klaveness i Sarpsborg, og er nyutnevnt observatør for Yngre Advokater (YA) i Advokatforeningens hovedstyre. Han deltok på den europeiske sommerkonferansen for yngre advokater i Roma på vegne av YA sammen med sin kollega og kone, advokatfullmektig Belinda Forssten.

En av dagene ble konferansen avholdt i Høyesteretts-bygningen (Corte Suprema di Cassazione). Foto: Anton Forssten
En av dagene ble konferansen avholdt i Høyesteretts-bygningen (Corte Suprema di Cassazione). Foto: Anton Forssten

- Jeg tar med meg erfaringene inn i mitt arbeid med YA i Norge. Det er viktig å vite hvordan andre land gjør ting, slik at vi kan lære, sier Forssten.

Bygger nettverk på tvers av landegrensene

European Young Bar Association (EYBA) ble etablert i 1993, og samler foreninger for yngre advokater over hele Europa.

- Formålet til EYBA er å holde yngre advokater oppdatert på aktuelle juridiske problemstillinger med fokus på internasjonale spørsmål, og å hjelpe yngre advokater til å bygge opp et nettverk over hele Europa, sier Forssten.

Foreningen arrangerer to konferanser i året i ulike byer i Europa, samt "international weekend" hvert år i London på høsten.

Mote- og matjuss

I år var såkalt "food law" og "fashion law" blant temaene på programmet.

Anton og Belinda Forssten på gallamiddag i Roma.
Anton og Belinda Forssten på gallamiddag i Roma.

- Food law og fashion law er knyttet til nye teknologier, og til varemerker og design og hvordan disse kan beskyttes, forteller Forssten.

Hvordan beskytte motemerker mot imitasjoner, og løse utfordringer i produksjonssyklusen? Og hvor står italienske delikatesser rent juridisk, mellom forskrifter og ny teknologi? Dette var noen av spørsmålene som ble debattert av italienske og internasjonale advokater i Roma lørdag formiddag.

Hvordan garantere anstendig arbeid

Her er noen av de andre postene på programmet:

  • Hva vil det si å være en global advokat?
  • Gig-økonomien og digitale arbeidsplattformer: Hvordan garantere anstendig arbeid (Gig-økonomi er et begrep for et system der alle ansettes midlertidig og der arbeiderne gis kortsiktige kontrakter).
  • Misbruk av markedsmakt og dobbel straff.
  • Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

- Mange fordeler

Anton Forssten oppfordrer flere unge advokater til å engasjere seg i YA her hjemme.

- Det absolutt viktigste er nettverksbyggingen, men det er også viktig å få en forståelse av hvordan Advokatforeningen er bygget opp, og det gode arbeidet foreningen faktisk gjør for advokater i Norge. Jeg tror det er mange som ikke er klar over alle fordelene vi faktisk får gjennom foreningen, sier Forssten.

Les mer om European Young Bar Association her.