Therese Trulsen ser frem til en litt mer normal hverdag enn det vi kan forvente i Norge.

Norsk advokat i Kina: - «Dugnad» er et ord jeg setter enda mer pris på nå

Etter å ha levd med korona-tiltak siden januar er Wikborg Reins senioradvokat Therese Trulsen endelig tilbake på kontoret i Shanghai.

Publisert Sist oppdatert

Therese Trulsen har arbeidet fast for Wikborg Rein i Shanghai siden 2017, og har også flere trainee-opphold ved ulike advokatfirmaer i Asia bak seg. Hun snakker kinesisk, og er mye brukt ekspert på næringslivet og handel mellom Norge og Kina.

- Hvordan har korona-restriksjonene påvirket arbeidshverdagen din?
- I slutten av januar var det en trykket stemning i byen idet nyheter fra Wuhan nådde Kinas største by. Vi gikk med masker, vasket hendene oftere, og unngikk t-bane, restauranter og andre steder med mye mennesker. Vi gledet oss til et pusterom med feiring av kinesisk nyttår, og selv dro jeg til Vietnam på ferie, og var optimist. Jeg hang igjen ytterjakken på kontoret, fordi jeg kun skulle derfra til bilen, flyplassen, og tilslutt stranden. Da flyet tilbake til Kina ble kansellert, falt valget til slutt på å fly til Norge. Det har blitt spøkt mye med at det ikke er optimalt å lande i Oslo en kald februardag uten ytterjakke, og med kofferten full av strandtøy. Det var starten på to måneder med hjemmekontor.

- Både arbeidsoppgavene og arbeidssted har blitt påvirket. I første fase bistod vi selskaper i Kina, og ikke-kinesiske selskaper som hadde leveranseforpliktelser i Kina. Det var blant annet mye kontraktarbeid knyttet til force majeure og ferdselsrestriksjoner. Den siste tiden har det vært økt bistand til selskaper som selger, kjøper, og eksporterer smittevernutstyr produsert i Kina.

Advokat-påske: Therese Trulsen (34)

Navn og alder: Therese Trulsen (34)
Bosted: Shanghai

Tittel: Senioradvokat, kontorleder og corporate virksomhetsgruppeleder for Wikborg Rein i Shanghai

Fagområde: Corporate, med fokus på selskapsetablering og –styring i Kina, inkludert transaksjoner, compliance og generell handelsrett.

- Hvordan trives du med hjemmekontor, og hva er det du eventuelt liker minst?
- Det har vært en overgang å gjøre alt på bærbar PC uten printer. Det mest utfordrende har likevel vært arbeidsro. Det er nesten underholdende å delta i telefonkonferanser nå fordi det er en markant endring i bakgrunnslyder. De som sjonglerer hjemmekontor, og barn imponerer meg. Nå har jeg vært fysisk tilbake på kontoret i én uke, og innser at jeg har savnet å kunne gå inn på et kontor for å diskutere en problemstilling fremfor å ta det over Skype.

- Hva blir den største utfordringen for deg og firmaet du jobber i når krisen er over?
- I slutten av januar opplevede vi situasjonen som uoversiktlig og utfordrende, både for klienter og kollegaer. Mennesker er likevel imponerende tilpasningsdyktige. Vi opplever nå at Kina er på vei tilbake til normalen, noe som er en lettelse både hva gjelder arbeid og privat. Større grensekryssende prosjekter har naturligvis blitt satt på pause, mens selskapene har fokusert på selskapsanliggende og eksisterende forpliktelser. En utfordring vil være tidsforskyvningen ved at Kina nå muligens er på vei tilbake til normalen, mens i Norge ventes det at toppen av krisen først er om noen uker.

- Tror du at erfaringene advokater gjør seg nå, vil endre måten de jobber på for alltid, eventuelt på hvilken måte?
- De fleste advokater har blitt tvunget til å bli mer digitale, og det tror og håper jeg vi tar med oss videre. Heldigvis har Wikborg Rein vært tidlig ute med å ta i bruk digitale løsninger, slik at overgangen nok ikke ble så tøff for oss. Lange dager har også gitt enda mer erfaring i å prioritere og effektivt rådgi klienter.

- Har du selv lært noe nytt, eller gjort deg erfaringer, som du vil ta med deg videre?
- I krevende situasjoner kreves det godt lederskap og tryggheten i å ha dyktige kollegaer. Vi har lært at selv når det er arbeidskrevende på jobb og unormalt hjemme, så kan det meste løses ved å ta en oppgave av gangen og dra nytte av et stort spekter av kompetanse på tvers av faggrupper. Fleksibilitet og nytenking er nøkkelordene jeg tar med meg videre. Denne erfaringen vil nok påvirke måten vi rådgir klienter på i fremtiden, eksempelvis hva gjelder risikostyring og håndtering av forretningsforhold på tvers av landegrenser.

Therese Trulsen bor og arbeider i Shanghai, som har en befolkning på 9 millioner mennesker innenfor bygrensen. I hele Shanghai-området bor det 25 millioner mennesker.

- Hva er din oppfatning av korona-loven eller om noen av de andre forskriftene som er blitt hasteinnført?
- Korona-loven ble annonsert da jeg satt i selvpålagt hjemmekarantene i Shanghai. Det var inspirerende å lese om dyktige jurister som tok til ordet for å beskytte rettsstaten. Personlig har jeg fulgt utviklingen av nye forskrifter i Kina tettere enn den norske utviklingen.

Advokatbladets påskeserie

Påsken 2020 blir annerledes for de fleste, men Advokatbladet publiserer ferske påskeintervjuer med aktuelle advokater hver dag:
Brynjar Meling

Per Ristvedt
Anita Ryen Lykken

- Hva mener du om hytteforbudet?
- Selv er jeg meget glad i norske fjell badet i snø og sol, og det er lett å forstå at mange hadde gledet seg til hyttepåske. Likevel er det en problemstilling som vanskelig lar seg forklare her i Kina. De fleste kinesere jeg møter er kunnskapssøkende, og jeg svarer gjerne på spørsmål om Norge. Men debatten om hytteforbudet tror jeg ikke lar seg forklare uten detaljert innføring i norsk kultur.

- Er det noen advokater som har imponert deg spesielt i løpet av denne tiden? I tilfelle hvem?
- Det er imponerende å lese og høre om forsvarsadvokater som opplever inntektsbortfall, permittering av kollegaer, og samtidig behov for å stille på jobb ikledd smittevernutstyr, mens de skal ivareta rettsikkerheten til de mest utsatte i samfunnet. Jeg blir også imponert over kollegaer, både her i Shanghai og ved de andre kontorene våre, som jobber på og holder humøret oppe til tross for at det for mange er krevende å sjonglere jobb og familie i denne perioden.

- Kjenner du til en lokal historie om medmenneskelighet og hjertevarme i koronaens tid, som vi andre kan bli litt glade av å høre om?
- På lørdag var det en tre minutters markering i anledning ofrene for covid-19, og lyden av luftsirener preget hele Kina. For mange kinesere har dette vært en meget krevende tid, og alle kjenner noen som er direkte berørt. Samtidig er det de små tingene i hverdagen vi selv setter pris på. Da jeg satt i hjemmekarantene var det god hjelp fra kollegaer som gjorde at jeg hadde PC-skjermene mine, samt hjelpsomme resepsjonister som gjorde at jeg fikk mat og andre nødvendigheter på døren. Nå FaceTimer jeg min 81 år gamle mormor daglig, i et forsøk på å gjøre tiden inne noe lettere for henne. Det skal lite til for å hjelpe noen. Dugnad er et ord jeg setter enda mer pris på nå.

- Påsken blir annerledes i år, men likevel: Hva er dine påskeplaner?
- Planen var å få besøk av kjæresten, hans søster og svoger. Vi skulle nyte livet i Shanghai og omegn. Det er dessverre lenge siden flyselskapet kansellerte de flybillettene. I Kina feires ikke påske som hjemme, men i år er tilfeldigvis en av påskedagene en helligdag her. Det er meldt 20 grader, så planen er en tur ut i finværet. Ettermiddagen inneholder forhåpentligvis god mat med venner i solen på en av byens takterrasser. På kvelden blir det telefonkonferanse med norsk klient.

Powered by Labrador CMS