Advokat-påske: Brynjar Meling

Brynjar Meling ser frem til hagearbeid i påsken. Her fra en dagstur til hytta på Hommersand.

- At jeg turte å lette på sløret om hvilken shitstorm jeg har stått i, ble jeg faktisk imponert over

Advokat Brynjar Meling har brukt korona-tiden til å stable et nytt nettsted på beina, og prøver å se på denne krevende tiden som en ny mulighet. Han er glad for at han, midt i Krekar-bråket, valgte å vise seg frem fra sin menneskelige side.

Publisert Sist oppdatert

Den grove hetsen som ble rettet mot advokat Brynjar Meling etter utsendelsen av mulla Krekar, fikk debatten om advokater som blir identifisert med sin klient til å blusse opp.

Mulla Krekar ble fraktet ut av landet grytidlig på morgenen den 26. mars. Da hadde Brynjar Meling vært hans forsvarer i nærmere år. Til VG uttalte han:

– En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, sa Meling.

I sosiale medier fikk Meling gjennomgå - noe som fikk advokat Maria Hessen Jacobsen i Bergen til å reagere.

«Dette er milde varianter. Skikkelig ugreit. Forsvarer skal ikke identifiseres med klient. Uansett», skrev Hessen Jacobsen i en Facebook-oppdatering.

Advokatbladet skrev om den grove hetsen, noe som førte til at hat-meldingene også fikk stor oppmerksomhet i riksmediene.

- Hvordan har korona-restriksjonene påvirket arbeidshverdagen din?
- I veldig stor grad. Ved siden av advokatvirksomheten har jeg sammen med en nær venn, som er grunder og en av patenthaverne, bygget opp et teknologiselskap som står overfor en børsnotering i USA. Jeg skulle i den forbindelse vært brorparten av tiden i New York. Jeg klarte heldigvis å komme meg hjem før «close down».

Med tuba på kontoret

- Hvordan trives du med hjemmekontor, og hva er det du eventuelt liker minst?
- Tja... som eier av firmaet har jeg tillatt meg å sende de andre i hjemmekontormodus, og går til kontoret selv. Fordelen er at jeg nå også kan øve tuba i kontortiden.

- Hva blir den største utfordringen for deg og firmaet du jobber i når krisen er over?
- Vi har hatt en rekke kanselleringer av rettsmøter som medfører at det nok kommer en utfordring med å legge kabalen i ettertid når alt dette skal berammes.

- Tror du at erfaringene advokater gjør seg nå, vil endre måten de jobber på for alltid, eventuelt på hvilken måte?
- Delvis. Vi har investert i nytt viderokonferanseutstyr, samt lansert løsninger for webkonferanser med klienter, bank-ID-løsninger på dokumenter som for eksempel oppdragsbekreftelse. Vi har digitalisert arbeidet ytterligere, og baserer i mindre grad nå virksomheten på personlig oppmøte.

Lanserer nytt nettsted

- Har du selv lært noe nytt, eller gjort deg erfaringer, som du vil ta med deg videre?
- Da vi tok tak i dette, utviklet ideen seg til en ny landingsside for våre tjenester, som vi har kalt advokatforalle.no.
Vi lanserer dette nå i påsken. Vi markedsfører denne tjenesten ganske heftig, da vi ser at mange nå har muligheten til å ordne opp i avtaler, ektepakter, samboerkontraker . Så vi prøver å se på situasjonen som en mulighet, ikke en begrensning.

- Hva er din oppfatning av korona-loven eller om noen av de andre forskriftene som er blitt hasteinnført?
- Heter det ikke «Desperate Times
Calls for Desperate Measures»? Jeg er jo fristet til å si at jeg har andre - langt mer alvorlige krenkelser - som myndighetene står bak i denne perioden, å bekymre meg for....? Jeg skal ta med meg i aftenbønnen i påsken at jeg ikke skal ende opp som han som sier «men husk på hva som skjedde i Kre... i alle sammenheng.

Brynjar Nielsen Meling

Omtaler seg selv som tuba-spiller med advokatbevilling siden 1997.

- Jeg har aldri gjort annet enn å være advokat.

Alder: 52

Tittel: Innehaver og daglig leder i advokatfirma Meling AS i Advokatsamarbeidet Sjødin Meling & Co.

Fagområde: Strafferett og prosedyre.
Aktualiserte debatten om at advokater ikke skal bli identifisert med sin klient.

- Hva mener du om hytteforbudet?
- Synd at det må slike tiltak til - folk burde holdt seg hjemme! Samtidig så erkjenner jeg at etter jeg solgte fjellhytta og endte skikarrieren i et ambulansehelikopter etter en skiulykke påsken 2014, at mitt manglende engasjement har et snev av Øverlandsk «
Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv!» over seg. Så for all del: Dere som mister hytteferien, dere må være så prinsipielt indignert som bare det for min del. Jeg er mer opptatt av Kr... nei. Glem det.

Klar for påskekos

- Er det noen advokater som har imponert deg spesielt i løpet av denne tiden?
- Ja, meg selv. At jeg turte å lette på sløret om hvilken shitstorm jeg har stått i, og vise at også tøffe forsvarersadvokater er mennesker, ble jeg faktisk imponert over. Takk til bergensadvokaten Maria Hessen Jakobsen som gjennom et Facebook-innlegg gav meg en åpning til å føle på dette.

- Kjenner du til en lokal historie om medmenneskelighet og hjertevarme i koronaens tid, som vi andre kan bli litt glade av å høre om?
- Jeg har en mor på 83 som er i risikosonen. Min fantastiske søster hentet henne hjem til seg, og mamma har det som en dronning der. Dette minner meg om at jeg må sende en blomst til begge, nå som det er påske!

- Påsken blir annerledes i år, men likevel: Hva er dine påskeplaner?
- Vi flyttet inn i nytt hus i høst. Håper at kjæresten
og jeg får nytt noen dager med hagearbeid i sola her, på dagtid - og påskekrim foran peisen om kvelden.

Powered by Labrador CMS