ADVOKAT-JUL

Bjørn André Gulstad ser frem til å jobbe med erstatningskravet til Viggo Kristiansen i 2023.

- Slående hvor lite samfunnet forstår av forsvarerrollen

Det er en drøy uke siden alles øyne rettet seg mot forsvarsadvokat Bjørn André Gulstad (52) da han leste et åpent brev fra Viggo Kristiansen ut til de tusen hjem.

Publisert Sist oppdatert

Foran et samlet pressekorps holdt Bjørn André Gulstad deretter et innlegg der han forsøkte å sette i perspektiv den uretten som er blitt begått mot Kristiansen - i over tjue år.

Bjørn André Gulstad

  • Tittel: Senioradvokat
  • Arbeidssted: Sjødin Meling & Co i Stavanger
  • Fagområde: Strafferett

Pressekonferansen ble holdt rett etter at Borgarting lagmannsrett frifant hans klient, Viggo Kristiansen, for drapene i Baneheia.

Men bak de TV-sendte bildene av frihet, lettelse og alvor, ligger det en hektisk og krevende periode med mye arbeid og stor medieoppmerksomhet.

– Det er ganske slående hvor lite samfunnet forstår om min rolle og min arbeidshverdag. De ser et slips og at det skjer noe spennende. De er ikke klar over hvor mange timer med arbeid som ligger bak en slik sak. Som forsvarsadvokat tenker jeg på disse sakene mer eller mindre hele tiden, sier han.

Bryter arbeidsmiljøloven kontinuerlig

Selv har han engasjert seg i arbeidet for økt rettshjelpssats, og har flere ganger tatt til orde for å ta i bruk kraftige virkemidler for å få satsen opp.

Da regjeringen la frem forslag til statsbudsjett tidligere i høst og foreslo å øke satsen med bare 19 kroner - etter en vår preget av advokat-streik - mente Gulstad at nok var nok.

- Regjeringens forslag er en ydmykelse av den gruppen advokater som tar oppdrag på offentlig rettshjelpssats, sa Gulstad til Advokatbladet.

Regjeringen forstår ikke forsvarernes arbeidsvilkår, mener han.

– Den offentlige salærsatsen har drevet meg inn i konstant grove brudd på arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. At yrket også går hardt utover både privatliv og helse, har samfunnet for lengst sluttet å bry seg om. Jeg møter ingen forståelse for min ekstremt krevende arbeidshverdag, sa han til Advokatbladet i oktober.

Fått mye ros

Gulstad, som er senioradvokat i Sjødin Meling & Co og til vanlig holder til i Stavanger, forteller at de siste nettene før domsavsigelsen i Borgarting lagmannsrett bar preg av svært lite søvn.

– Jeg gikk på ren adrenalin til tider, forteller han.

– Personlig har det gledet meg å få et relativt høyt antall meldinger og e-poster fra kjente og ukjente som gir uttrykk for at det de har sett har vært interessant og godt fremført. Det varmer i en stressende hverdag.

Viggo Kristiansens forsvarere, Bjørn André Gulstad og Arvid Sjødin, under rettsmøtet i Borgarting lagmannsrett.

Han beskriver yrket som altoppslukende. Nå ser han frem til å finne en slags ro der han kan nyte julefreden. Det innebærer likevel også en del jobb.

– Jeg leste en gang et intervju med Morten Harket som sa at «dersom du ikke har fred hjemme, så har du ikke fred når du er ute og reiser». På samme måte er det i arbeidslivet. Har man ikke fred i jobbsituasjonen, blir man urolig når man skal nyte privatlivet, forteller Gulstad.

Vil fortsette å tørre

– Vil du ha like stor tiltro til domstolene den 1. januar 2023 som du hadde 1. januar 2022?

– Min tiltro til domstolene vil være de samme neste år som i år, i betydningen at vi må ta innover oss at domstolene består av mennesker som vurderer faktum og juss. Nettopp derfor må vi ikke lukke øynene for at ting kan bli vurdert feil også i fremtiden. Det vil være naivt å tro at alle domstoler i alle saker, vurderer alt riktig. Konsekvensen av det er at feil vil skje.

– Har du et bestemt karrieremål?

– Mitt karrieremål er å fortsette å si det jeg oppriktig mener i retten. Jeg skal tørre å ha meningers mot, tørre å stille de kritiske og vanskelige spørsmålene, og anføre det klienten min er tjent med. Samtidig ønsker jeg å være lydhør for andres innspill og meninger.

– Det er det viktigste i min karriere, ikke hvilken stilling jeg har. Jeg skal med andre ord fortsette som forsvarsadvokat.

– Hva synes du om nivået på rettshjelpssatsen?

– Rettshjelpssatsen er uansvarlig lav og må økes markant, umiddelbart. Den må opp på 1500-1600 kroner i timen for at det skal være bærekraftig.

Fått flere uskyldige frikjent

– Hva er din største bragd så langt som advokat?

– Min største bragd som advokat er å få uskyldige mennesker frikjent. Dette har jeg heldigvis oppnådd flere ganger i min karriere. Frifinnelsen er ikke nødvendigvis et mål, men det at man når et bedre resultat enn påtalemyndighetens påstand kan ofte være godt nok.

Gulstad forteller om stor pågang fra pressen den siste tiden.

– Det gir en tilfredstillelse å oppnå slike resultater. Det gir meg energi til å fortsette.

– Er det et annet advokatfirma du gjerne skulle jobbet for?

– Svaret er nei. Jeg kunne ikke hatt en bedre arbeidsgiver.

Stor fan av A-ha

– Er det noe spesielt ved deg som svært få vet om?

– I oktober 2003 ble jeg oppringt av livvakten til Morten Harket som visste at jeg var stor fan av A-ha. Bakgrunnen for samtalen var at popstjernen selv hadde glemt teksten til låten «There's a reason for it». Det utspilte seg slik at Harket fikk røret, og jeg sang teksten etter beste evne gjennom telefonen. Senere medvirket jeg til deler av boken om A-ha, som ble gitt ut påfølgende år.

– I 2010 var dette et samtaleemne under en A-ha konsert i Oslo Spektrum der jeg traff tidligere justisminister, Knut Storberget. Jeg bidro til å ordne slik at han fikk tre signerte bøker som han ga videre til en russisk minister som var en stor A-ha fan.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

– Prøve å la hverdagen, yrket mitt, være litt mindre altoppslukende. Jeg må bli flinkere til å sette grenser. Det er høy intensitet, noe som har sammenheng med den lave salærsatsen.

Erstatningskravet vil ta tid

– Hva var det beste med 2022?

– Det beste med året var å komme gjennom med beina godt plantet på jorda, og at vår siste sak i år endte på lykkelig vis for en som har lidd i over tyve år.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2023?

– Erstatningskravet til Viggo Kristiansen vil være en sentral arbeidsoppgave i det kommende året. Det vil by på faglige utfordringer, da det heldigvis hører med til sjeldenhetene å skulle jobbe med så store erstatningskrav som følge av justismord.

– Hvem her i landet har en jobb å gjøre for å endre sitt rennommé til det bedre i 2023?

Forsvarer Bjørn André Gulstad sammen med Viggo Kristiansens far og en av hans brødre etter frifinnelsen i Borgarting lagmannsrett.

– Tidligere leder for Gjenopptakelseskommisjonen, som jeg for øvrig har blitt fortalt at er et godt menneske på alle måter som privatperson.

– Hva skal du gjøre i julen?

– Jeg skal kombinere en form for julefred og arbeidsro. På julaften skal jeg være hjemme hos min mor, der det finnes mer hjertevarme enn noe annet sted.

– Hvem er ditt faglig forbilde?

– Strategisk og retorisk er det min arbeidsgiver, advokat Brynjar Meling. Gjennom alle de årene jeg har vært så heldig å være ansatt under advokat Meling, har jeg lært mye om strategi, retorikk og det å tenke før man snakker.

– Juridisk er det vanskelig å komme utenom John Christian Elden. Det har vært veldig lærerikt å se hvordan han fremfører juridisk argumentasjon.

– Hva er din favoritt julefilm?

– Nå har jeg begynt på Sopranos for andre gang. Det er noen julefeiringer i den TV-serien som skaper julestemning i heimen.

– I jula prøver jeg å finne tid på kvelden til å se filmer eller serier som jeg ellers ikke har tid til å se. Den tiden vil nok gå til Sopranos i julen.

– Hva er din favoritt-julemat?

– Svineribbe.

– Det blir ikke jul uten?

– Det blir ikke jul uten den koselige førjulskvelden med familien på lille julaften. Det er kvelden som virkelig setter julestemningen for meg.

Powered by Labrador CMS