Marius Dietrichson er fortvilet over nyheten om at regjeringen ikke vil øke salærsatsen for 2022.

- Våre medlemmer er fly forbannet

- Andre yrkesgrupper hadde streiket på flekken. Det er en mulighet vi ikke har, sier leder av Advokatforeningens forsvarergruppe Marius Dietrichson. Nå vil han vurdere hvilke reaksjoner de kan komme med etter forslaget om ikke å øke salærsatsen for 2022.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble forslaget til statsbudsjett lagt frem. Der ble det som Advokatbladet har omtalt, ingen økning i salærsatsen.

Dermed blir satsen stående uendret på 1085 kroner. Gapet mellom Advokatforeningens krav og det regjeringen foreslår, er på 475 kroner.

- Jeg er sjokkert over denne nyheten. Alle våre medlemmer er fly forbannet, sier leder av Advokatforeningens forsvarergruppe, Marius Dietrichson, til Advokatbladet.

- I østeuropeisk ånd

Han mener regjeringen utnytter lojaliteten de vet advokatene har overfor sine klienter.

- Ingen andre yrkesgrupper har det slik at de ikke bare nektes et tillegg, men også i realiteten får en lønnsnedgang. Andre yrkesgrupper hadde streiket på flekken, men det er en mulighet vi forsvarsadvokater ikke har. Vi kan ikke la våre klienter i stikken. Det er klientenes liv det dreier seg om, sier Dietrichson.

Ved ikke å øke satsen har den avgående regjeringen ifølge Dietrichson lagt seg på samme linje som Frp gjorde da de satt i regjering, nemlig at de eneste advokatene som står opp for vanlige folks rettigheter får en lønnsnedgang mens alle andre får en økning.

– Dette skjer samtidig som regjeringen bevilger lønnsøkning til regjeringsadvokaten og de som representerer staten. Og det ansettes flere påtalejurister. Den avgående regjering forskyver i god østeuropeisk ånd styrkeforholdet i retning staten.

Vil vurdere reaksjoner

Han legger til at han unner alle regjeringens advokater lønnsøkning, og at det er bra at politiet får flere påtalejurister.

- Men den avgående regjering har glemt at kjernen i rettstaten er balanse.

– Hva kan dere i Forsvarergruppen gjøre med dette?
– Operasjonslegen kan ikke forlate pasienten på operasjonsbordet uansett om lønnen går opp eller ned. Han har en hellig plikt til å ivareta pasienten. Vi har det på mange måter slik vi og. Det er vanskelig for oss å legge ned arbeidet, men vi vil måtte vurdere om det er noen måter vi kan synliggjøre vår sjokkartede opplevelse over denne nyheten, sier Dietrichson.

Powered by Labrador CMS