Illustrasjonsfoto/iStock/digicomphoto

Justisdepartementet ønsker nye regler for personundersøkelser av mindreårige i straffesaker

Justis- og beredskapsdepartementet vil innføre tidsfrist på fire uker ved personundersøkelser av lovbrytere under 18 for å få ned behandlingstiden for straffesaker. Nå er forslaget sendt på høring.

Justis- og beredskapsdepartementet mener dagens forskrift om personundersøkelser i straffesaker er utdatert og sendte derfor et nytt forskriftforslag på høring på tampen av 2018.

høringsbrevet retter departementet spesielt oppmerksomhet mot det de mener er et økt behov for personundersøkelser av mindreårige "(...) som følge av innføringen av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging."

Et av hovedmålene ved den nye forskriften er å forebygge at straffesaker, spesielt der hvor siktede er under 18, skal forsinkes mer enn nødvendig.

Les hele høringsnotatet HER!

Vil ha fire ukers frist for mindreårige

I høringsnotatet understreker departementet viktigheten av at straffesakene behandles og avgjøres så snart som mulig etter at en straffbar handling er gjennomført - spesielt i saker med unge lovbrytere.

Derfor foreslår departementet en bestemmelse som sier at personundersøkelser av mindreårige skal prioriteres, samt at den må gjennomføres innen en frist på fire uker.

Samtidig skriver de at " (...) det vil være hensiktsmessig at ungdomskoordinator i konfliktrådene kan trekkes inn i arbeidet med personundersøkelser for siktede som var under 18 år på handlingstidspunktet."

Departementet mener en slik involvering vil "kunne gi retten et bedre grunnlag for valg av straffereaksjon og legge til rette for at det senere iverksettes hensiktsmessige tiltak", men skriver at siktede og verger må ha samtykket før ungdomskoordinator kan dele taushetsbelagte opplysninger.

Vil ha egne retningslinjer for unge lovbrytere

Departementet ønsker også en presisering av hvilken dokumentasjon påtalemyndigheten skal sende når det bes om personundersøkelse, samt at opplysninger skal gjenbrukes der det er mulig.

I tillegg vil departementet innføre en regel som sier at dersom siktede ikke møter til avtalt tid hos kriminalomsorgen etter to innkallinger, skal vedkommende som gjennomfører kartleggingen som hovedregel ta utgangspunkt i at det ikke samtykkes til personundersøkelsen.

I høringsnotatet står det ingenting konkret om hva en personundersøkelse av mindreårige burde inneholde, men departementet skriver at det bør vurderes om "det skal utarbeides særskilte retningslinjer for innholdet i personundersøkelse for mindreårige og om det er behov for å foreta endringer i skjema for personundersøkelse for mindreårige."

Høringsfristen er 21. mars 2019.

Powered by Labrador CMS