Carsten Smith, høyesterettsjustitiarius fra 1991 til 2002, var en av Thorvald Stoltenbergs nærmeste venner. Han talte i Stoltenbergs begravelse i Oslo domkirke i dag. Skjermdump fra VGs live-sending

- Preget synet på rett og rettferdighet

Tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith var en av tre nære venner som talte i Thorvald Stoltenbergs begravelse i dag.

Publisert

Carsten Smith og Thorvald Stoltenberg var i sin tid studiekamerater på jusstudiet ved Universitetet i Oslo, og har vært nære venner siden. Smith var en av Stoltenbergs tre nære venner som talte i begravelsen, etter taler fra Stoltenbergs barn Jens og Camilla.

- Thorvald var en menneskevenn, og jobbet for en realistisk og handlingsrettet humanisme. Med å styrke denne holdningen, og i omfanget av sitt arbeid, var han med å prege synet på rett og rettferdighet i samfunnet, sa Carsten Smith.

Smith og Stoltenberg møtte hverandre i en tid etter krigen da landet var preget av gjenoppbygging og fremtidstro, fortalte Smith.

- Thorvald talte ofte om å ha vært ung i den tiden, og at fremtidsoptimismen slo inn i ham. Thorvald var en person som skapte vennskap, sa Smith.

- Det er ufattelig mange som har sett og møtt ham som har følt at han var deres venn, og at fremtidstenkningen hans ga dem håp. Men særlig heldig var de venner hvor selve livet brakte oss tett sammen med ham, sa Smith.

Han fortalte at de to var sammen på fjelltur da Stoltenberg fikk melding om at hans blivende kone, Karin, var på vei hjem fra USA.

- Jeg krøp sammen i Thorvalds gamle bil, mens han holdt en fart mot Oslo som om han var tiltrukket av en overveldende naturkraft, humret Smith.

Stoltenberg var flink til å bruke tiden godt, understreket han.

- De dager som er igjen for oss andre, lever vi da med det håpet som Thorvald så gjerne talte om, håpet som drivkraft mot en bedre fremtid for barn og for samfunnet. Kjære Thorvald, min nærmeste venn. Takk for mange vidunderlige år, sa Smith.

Ringte hver dag

Jens og Camilla Stoltenberg holdt en felles tale til sin avdøde far, der de blant annet trakk frem hans mange gode egenskaper, men også minnet om at moren Karin gjerne kalte faren "en elskelig tyrann".

- Thorvald sa gjerne at han kunne bo hvor som helst i verden, bare han kunne høre suset av Briskebytrikken, sa Jens Stoltenberg.

Han snakket med faren på telefonen hver eneste dag, fortalte han, og faren spurte alltid hvordan han hadde det, og fanget det alltid opp, dersom alt ikke var som det skulle, fortalte han.

- Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin, sa Jens Stoltenberg.

Se Stoltenbergs rørende tale i VGs livesending fra begravelsen.

- Hadde ikke jobbet "på gulvet"

Harald Tybring-Gjedde, nær venn av Stoltenberg, fortalte at Thorvald Stoltenberg ble medlem av Arbeiderpartiet i 1963, samme år som partiet ble avløst av en borgerlig regjering.

- Enkelte mente at du ikke hadde den rette bakgrunnen. Du kom fra en borgerlig familie, hadde en borgerlig omgangskrets, og hadde ikke "jobbet på gulvet". Andre mente at partiet måtte endre seg, og få en bredere rekrutteringsbakgrunn. De så i deg en ny kraft. Du ble en gave til partiet, sa Tybring-Gjedde, henvendt til Stoltenbergs båre.

Vid karriere

Thorvald Stoltenberg (8.7.31 - 13.7.18) tok juristeksamen i 1957, og begynte i Utenriksdepartementet året etter.

Stoltenberg hadde en lang karriere som diplomat og politiker for Arbeiderpartiet, og var forsvarsmininster fra 1979 til 1981 og utenriksminister i to perioder. Han var også FNs høykommisær for flyktninger, og FNs fredsmekler på Balkan. Han var president i Norges Røde Kors, og har også markert seg sterkt som forkjemper for en ny narkotikapolitikk.

 

Powered by Labrador CMS