Jens Johan Hjort har takket ja til å bli ordførerkandidat i Høyre. Nå gjenstår det å se om han blir valgt. Foto: Geir Egil Skog

Jens Johan Hjort et steg nærmere ordfører-comeback i Tromsø

Advokatforeningens leder har takket ja til nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre. Dermed må Advokatforeningen trolig finne en ny leder ett år før planlagt.

- Etter en stund i tenke-boksen, har jeg landet på at jeg kan tenke meg å stille som Høyres ordførerkandidat, og bekreftet overfor nominasjonskomiteen at jeg stiller meg til disposisjon. De har spurt om interessen også er der for andre posisjoner på listen, men jeg har svart at det aktuelle er å være førstekandidat, sier Hjort til Advokatbladet.

Det var NRK som først meldte om nyheten. Hjort avkrefter at han allerede nå er blitt spurt om å stå på førsteplass på nominasjonslisten. Hvem som blir partiets ordførerkandidat avgjøres på et nominasjonsmøte 13. oktober, men ifølge dagens Nordlys-leder virker den kampen nærmest å være avgjort allerede. 

- Mer krevende

Dersom Hjort blir ordfører vil jobben kunne bli langt mer krevende enn sist han var i posisjonen, ifølge avisen, ettersom byen, som sist hadde en parlamentarisk styringsmodell, i dag har en formannskapsmodell. Hjort skal ifølge avisens meningsmålinger være den klart mest populære kandidaten til ordførervervet.

På Advokatforeningens representantskapsmøte før sommeren ble Hjort gjenvalgt som Advokatforeningens leder for to år. Dersom Tromsø-mannen med Oslo-dialekt blir ordfører i hjembyen er det hevet over en hver tvil at han ikke fortsetter som Advokatforeningens leder.

Les også: Jens Johan Hjort gjenvalgt for to nye år

Positivt representantskap

Et spørsmål som har dukket opp er hvor vidt en ordførerkandidat også kan være leder av Advokatforeningen på samme tid.

- I utgangspunktet er ikke dette bare opp til meg, men så vidt jeg har forstått, basert på det som var oppe på representantskapsmøtet, er den fremherskende oppfatningen at jeg kan være leder frem til en eventuell tiltredelse som ordfører. Hvis det fremdeles er holdningen, ønsker jeg å fortsette i Advokatforeningen.

På forrige representantskapsmøte i foreningen ble det vedtatt et forslag fra Advokatforeningen Oslo krets om at dersom Hjort blir nominert til ordførerkandidat, må valgkomiteen foreslå en ny lederkandidat på representantskapet i mai 2019. Dermed er det ingen automatikk i at nestlederen rykker opp.

Populær blant folket

Hvis Hjort skulle bli ordførerkandidat, og Høyre vinne valget, og få ordføreren, vil en tiltredelse skje rundt oktober 2019. Høyre ligger ifølge Nordlys best an til å vinne valget i Tromsø. Dermed er det ikke usannsynlig at det går mot et lederskifte i Advokatforeningen allerede neste år, et år før Hjorts nåværende lederperiode går ut.

- Vil du kunne kombinere valgkamp til ordførervervet, med jobben som leder av Advokatforeningen, og yrket som advokat i Rekve Pleym?

- Dette arbeidet vil ta tid, og vil måtte innebære at jeg kutter ned på min ordinære advokatvirksomhet. Det vil ikke være aktuelt å la valgkampen gå ut over foreningsarbeidet, presiserer Hjort.

 

Jens Johan Hjort har allerede fire år som ordfører i Tromsø bak seg. Her fotografert i 2013. Foto: Advokatbladet
Powered by Labrador CMS