Svensk dom sjokkerer: Voldstiltalt ble frikjent – kommer fra en bedre familie

Dom fra Solna tingrett vekker sterke reaksjoner i Sverige.
– Det minsker kvinnens troverdighet at hun ikke sa noe til hans slektninger, men heller politianmeldte saken.

I dommen fra 19. februar i år, der en mann frikjennes for vold mot sin egen kone, legges det blant annet vekt på at kvinnen er fra et miljø der man må kunne forvente at ting ordnes opp i internt;

«Det normale i disse kretser er at en kvinne forteller det til slekten sin at hun blir mishandlet om blir det, slik at saken kan løses innen familien. Det faktum at NN ikke har sagt det til hans slektninger at han slo henne, og istedet anmeldte det til politiet, svekker hennes troverdighet ytterligere», heter det i den oppsiktsvekkende dommen som vekker kritikk fra flere hold, og er grundig omtalt i Aftonbladet .

Politikere

I dommen står det også at mannen ”Virker å komme fra en god familie, i motsetning til hennes». 

Paret giftet seg ifølge sharia for syv år siden. I svenske tingrettssaker er det en fagdommer og tre meddommere. To av lekdommerne i saken, som var de som ønsket frikjenne mannen, har begge vært politikere for partiet Centerpartiet, men er nå ekskludert fra partiet. 

Sjefen for domstolen, Lena Egelin, skal nå vurdere de to lekdommernes egnethet og fremtid som dommere i retten.

– Store feil i systemet

Dommen er allerede anket fra aktors side. Overfor Aftonbladet opplyser aktor Josefine Dahlqvist at hun er overrasket over dommen.

– Den er bygget på antagelser og fordommer, påpeker hun til avisen.

Tidligere leder av det svenske Advokatsamfundet, Bengt Ivarsson, påpeker på Twitter at dommen er et uttrykk for et system med store feil, mens den norske politiadvokaten Pernille Flage mener dommen er oppsiktsvekkende:

Partileder Annie Löof fra Centerpartiet gikk hardt ut mot sine eks-kolleger, og bekreftet at de to lekdommerne blir utestengt fra partiet: