Også Norge har sorte flekker på rullebladet når det gjelder tvilsomme avhørsmetoder, sa Jerome Buting.

– Du vil ikke være den nestbeste advokaten i rommet og så blir klienten din dømt til døden

«Making A Murderer»-forsvarer Jerome Buting forteller om et enormt press mot amerikanske straffeadvokater. Selv mener han at han antageligvis ble klinisk deprimert av Steven Avery-saken.

Det fortalte han til en fullsatt sal da han nylig holdt foredrag i Oslo i regi av Yngre Advokater.

Dokumentarserien «Making A Murderer» gjorde straffeadvokatene Jerome Buting og Dean Strang, begge fra Wisconsin, USA, til internasjonale superkjendiser over natten.

Serien viser blant annet hvordan de to utviklet og bygde forsvaret for Steven Avery da han stod tiltalt for drapet på fotografen Teresa Halbach.

Et hovedspor var å påvise at Steven Averys nevø, Brendan Dassey, ble utsatt for uetiske avhørsmetoder som resulterte i en falsk tilståelse. Avhørsmetodene var preget av manipulasjon, løgn og brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Illusjoner om rettferdighet

Foredraget i Oslo var en del av en travel lanseringsturné for Butings nylig utgitte bok Illusions of Justice. Fra Oslo gikk turen til Bergen og et tilsvarende arrangement der i regi av Yngre Advokater.

I boken gir Buting sin egen, personlige oppsummering av begivenhetene som skildres i «Making A Murderer». Foredraget var en slags kortversjon av hele saken, ispedd Butings egne, personlige betraktninger og kritikk av det amerikanske rettssystemet.

Også Norge har sine utfordringer med håndheving av loven, sa Buting, og viste til avhørsmetodene som ble benyttet i Birgitte Tengs-saken og i Fritz Moen-saken.

Brukes fortsatt i USA

– Metodene er forbudt i en rekke land, deriblant Norge. I Fritz Moens tilfelle utnyttet man en person som var enda mer sårbar enn Brendan Dassey, sa han.

Buting refererte også til forfatter Bjørn Olav Jahrs bok om Birgitte Tengs-saken, og politiets behandling av Birgitte Tengs fetter, som ble dømt og senere frikjent for drapet.

– Det var veldig interessant å se hvordan de holdt på for å få en tilståelse ut av denne mannen. Dette er teknikker som nå er forbudt i Norge, men som fortsatt er akseptable og veldig utbredt i USA, påpekte han.

Buting er kritisk til flere sider av det amerikanske rettssystemet, og la frem fengselsstatistikk fra Norge og Wisconsin som viste at Norge har 3800 innsatte, inkludert alle som sitter i varetekt.  (Tall fra SSB viser at pr. 1. januar 2016 sonet totalt 4103 personer i Norge. Av disse satt 1015 i varetekt. Red. anmerk.)

– I Wisconsin har vi 23.000 innsatte som soner en dom. I tillegg kommer tusenvis i varetekt. Hvorfor er det sånn? USA har rundt fem prosent av verdens befolkning, likevel har vi tyve prosent av alle innsatte.

Lange dommer, politiske føringer i de forskjellige delstatene og ordningen med at dommere blir tilsatt gjennom valg, er forklarende årsaker, mente Buting.

– Det er et stort problem. Dommere vil ikke ta avgjørelser som er politisk upopulære, sa han.

Enormt press

Rollen som Steven Averys forsvarer har ikke alltid vært like glamorøs. Før «Making A Murderer» førte til internasjonal kjendisstatus og et ras av støtte og sympatierklæringer, var de negative og ofte trakasserende tilbakemeldingene i klart flertall for advokat Buting.

Buting, som tidligere var president for Wisconsin Association of Criminal Defense Lawyers, jobber utelukkende med alvorlige straffesaker.

På spørsmål fra salen om hvordan han taklet de tøffe takene personlig, var Buting klar på at det alltid er krevende å gå i retten som forsvarer i et system som opererer med livstidsdommer og dødsstraff.

– Det er et enormt press. Du vil ikke være den nestbeste advokaten i rommet, og så blir klienten din dømt til døden. Steven Averys sak var spesielt tøff. Jeg hadde store vansker med å legge den fra meg, og la være å tenke på hva jeg burde ha gjort annerledes. Når jeg ser tilbake var jeg antagelig klinisk deprimert etterpå, sier han, og gav følgende råd til unge advokater som står i stormen:

– Lær deg å kjenne klienten din som menneske så godt som mulig, og ta med deg kunnskapen inn i rettssalen.

[caption id="attachment_9872" align="alignleft" width="777"] Jerome Buting sammen med arrangøren, Magnus Brekke Svanberg, leder av Yngre Advokater i Oslo[/caption]

 

 

Det var høy selfiefaktor på foredraget med Jerome Buting, forsvareren som ble superkjendis etter dokumentaren Making A Murderer. Her med Wiersholm-advokat Linn Kvade Rannekleiv.
erome Buting sammen med arrangøren, Magnus Brekke Svanberg, leder av Yngre Advokater i Oslo

«Making A Murderer»

• Dokumentarserie på Netflix i ti episoder om rettsprosessene mot Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey fra Manitowoc i Wisconsin, USA.

• Steven Avery sonet 18 år i fengsel for voldtekt i 1985, før han ble frikjent av DNA-bevis og en annen skyldig ble utpekt.

• Avery hevdet hele tiden sin uskyld og i 2005 saksøkte han politimyndighetene i Manitowoc i et sivilt søksmål og krevde 36 millioner dollar i erstatning.

• Like etter ble han siktet for drapet på fotografen Teresa Halbach, som tok bilder av biler på Avery-familiens eiendom like før hun ble drept.

• I 2007 ble Avery og nevøen hans Brendan Dassey dømt for drapet på Halbach.

• Begge fikk livstidsdommer.

• Serien skildrer blant annet forsvarerne Jerome Buting og Dean Strangs arbeid for å bevise at politiet plantet bevis hos Avery for å få ham dømt.

• Opptak av avhør av Brendan Dassey viser at det ble benyttet avhørsmetoder som er forbudt i mange land, inkludert Norge, men utbredt i USA.

• I august2016 ble Brendan Dasseys livstidsdom opphevet. Han sitter fortsatt fengslet, etter at en ankesak reist mot opphevelsen ble reist av statsadvokaten i Wisconsin.

• Steven Averys nye forsvarer jobber blant annet med å få utført tester av biologisk materiale med nye metoder for å bevise hans uskyld.

Powered by Labrador CMS