Romerike krets ba Riksadvokaten om en avklaring om kostnadene knyttet til kopiering av dokumenter.

Kan få utskrift fra politiet

Advokater i Romerike krets så seg lei på at de selv måtte bekoste utskrift av straffesaksdokumenter, og ba om en avklaring fra Riksadvokaten.

Mange forsvarere og bistandsadvokater var frustrerte over at stadig flere straffesaksdokumenter bare ble levert ut på minnepenn eller CD, forteller advokat Simon Stende, kretsleder i Romerike krets.

På vegne av kretsen skrev han et brev til Riksadvokaten der han spurte hvilke retningslinjer som gjelder for oversendelse av kopisett av sakens dokumenter under etterforskning og i forkant av hovedforhandlingen.

– I saker der det ikke er oppnevning, blir ikke kostnadene til utskrift dekket, hverken selve papirkostnadene eller arbeidstiden som brukes på å få dokumentene skrevet ut. I tillegg sendes dokumentene over i et teknologisk dinosaur-format, der du fysisk må klikke på ett og ett dokument for å få skrevet det ut, en prosess som tar veldig lang tid, sier Stende.

En sekretær bruker gjerne en halv arbeidsdag bare på å kopiere et par ringpermer, ifølge Stende.

Riksadvokaten oversendte brevet til Advokatforeningen og til Romerike og Oslo politidistrikter for å be om deres mening i saken.

Advokatforeningen svarte at den har forståelse for at digitalisering kan være hensiktsmessig, men at merarbeidet for advokatene er betydelig. «Manglende sikkerhet ved digital oversendelse gir et stort behov for standardisering som sikrer den nødvendige beskyttelse av dokumentene», skrev generalsekretær Merete Smith. Men ikke bare det:

«I realiteten har påtalemyndigheten veltet arbeid og kostnader over på advokatene, uten at man er godtgjort for det», skrev Smith.

I sitt svarbrev skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch at en digital løsning som ivaretar behovene for sikkerhet, standardisering, klientens innsynsrett ved varetektsfengsling, og at nye dokumenter enkelt kan identifiseres, «kan være på plass om ikke altfor lang tid».

Inntil da oppfordret han partene til å finne løsninger som balanserer både politiets og advokatenes behov:

«Dersom straffesaken overleveres forsvarer i et digitalt brukervennlig pdf-format, antas det at behovet for papirkopier er betydelig redusert. Skulle forsvarer likevel ønske papirdokumenter, bør politiet inntil videre fortsatt besørge slik oversendelse i mindre omfattende saker med en begrenset og oversiktlig dokumentmengde», skriver Busch.

Han skriver videre at det «i fengslingssaker må det ses hen til forsvarers behov for å ha med seg (enkelte) dokumenter i papirformat i møter med sin klient».

Simen Stende i Romerike krets skal nå skrive brev til medlemmene i kretsen.

– Vi legger ved brevet fra Riksadvokaten, og foreslår at medlemmene, med henvisning til brevet, kan be om få dokumenter i papirformat der det er hensiktsmessig. Så unngår advokatkontorene de kostnadene, sier Stende.

Her er kopi av brevet fra Riksadvokaten:

 

 

 

 

Simon Stende er leder i Romerike krets. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS