Ved et par anledninger har Morten Sagen møtt Sir Roger Moore og hans kone Lady Moore. Foto: Privat

My name is Sagen – Morten Sagen

Advokat Morten Cruys Magnus Sagen i Stavanger er lidenskapelig opptatt av Agent 007. Nå er han aktuell med Bond-bok.

Publisert

Morten Sagen har møtt personligheter som Britt Ekland og Roger Moore, og kan det meste om Mr. Bonds eskapader. Både på og utenfor filmlerretet.

– Da jeg var åtte år var min mor fortvilet over dragningen mot dette fenomenet som spilte på sex, vold og humor.

Til daglig har Morten Sagen (37) sitt virke som partner i advokatfirmaet Helliesen & Co. i Stavanger. Firmaets slagord «engasjerte mennesker» kan enkelt overføres til Mortens store lidenskap og engasjement for agent 007. Hyllemeter på hyllemeter med bøker fyller hjemmet, og store filmpostere preger veggene.

Sammen med Morten Andreas Steingrimsen har han i høst gitt ut boken «Den store boken om James Bond» på Aller Forlag.

– Det har vært en hektisk periode fram til 1. oktober da boka ble lansert, sier Sagen.

Fortsatt preges dagene av etterdønninger når ulike medier ønsker intervjuer om hans forhold til den lengstlevende agenten på filmlerretet.

– Men, det er jo bare morsomt, sier han.

Da forespørselen kom om å bli medforfatter sammen med sin navnebror Morten Steingrimsen, trengte han kort betenkningstid.

– Prosessen var enkel og grei. Vi startet i mars og gjorde oss ferdig i juni. I løpet av den første halvtimen var disposisjonen på plass, forteller Sagen.

Deretter gjensto tre måneders hektisk jobbing. 359 sider seinere foreligger et praktverk for ihuga Bondister.

Som barn leste han alt han kom over om James Bond.

– Jeg måtte få tak i musikken, autografer, bøkene i alle slags utgaver og de flotte, klassiske filmplakatene som ble produsert i forkant av filmlanseringer, sier han.

Morten har også besøkt Pinewood Studios i England der filmene har sett dagens lys og truffet skuespillere, regissører og folkene bak kamera.

[caption id="attachment_6260" align="alignright" width="222"] – Britt Ekland er en festlig dame, konstaterer Morten Sagen. Her med den svenske, tidligere Bondpiken på fest i Oslo tidligere i år. Foto: Privat[/caption]

Bondpiken fra filmen «Mannen med den gylne pistol (1974), svenske Britt Ekland, betegnes av Morten som den fullkomne entertainer. Sammen med Roger Moore.

– Jeg har hatt gleden av å møte dem begge.

Britt Ekland er nå 74 år. Han husker spesielt en natt i Oslo for noen måneder siden. Foranledningen var et James Bond-arrangement, der blant annet den svenske skuespilleren deltok.

– Klokka tre på natta kom hun bort til meg og sa: «Nu måste jag åka hem til mitt hotell. Morten, kan du følja mej?» Jeg fulgte henne med litt bange anelser til inngangsdøren på hotellet, da fikk jeg et kyss på hvert kinn og så sa hun; «Morten, du ser ut som Daniel Craig». Jeg svarte at jeg heller ville sett ut som Roger Moore. «Men Morten, jag sejer just hur det är! Du ser inte als ut som Roger Moore.»

Roger Moore har han truffet ved et par anledninger.

– Du står og ler av den ene vitsen hans, og så er han allerede i gang med sin neste. Disse to representerer personligheter av første klasse, sier han.

Han synes at det er det bakenforliggende teppet i Bond-verdenen som er mest spennende. Nettopp der kan man øyne en viss sammenheng med hans yrkesvalg.

– Det er enormt mye advokatmat i Bond-verdenen, sier han.

Og den er ikke stort annerledes enn den virkelige verden, mener han - sex og vold er ofte ingredienser i en advokattilværelse, og like viktig som bærende elementer i hver eneste Bond-film.

– Og så har vi Ms. Moneypenny da, sier han. Jeg pleier å kalle vår sekretær ved advokatkontoret for nettopp det, sier han og ler.

– Hun tar det med stor ro!

­– Humor er viktig i James Bonds verden. Det har absolutt vært appellerende. Det er det jeg ikke liker ved de nye filmene. De er for alvorlige og sjarmløse. Gi meg Roger Moores litt dårlige pappahumor «any day», for å si det sånn.

[caption id="attachment_6263" align="alignright" width="750"] Morten Sagen har mange Bond-minner. Foto: Alf Bergin.[/caption]

Filmmagasinet kaller boken «den ultimate guiden til 007’s verden». Advokat Morten Sagen er en av Norges fremste Bond-eksperter. Foto: Alf Bergin
– Britt Ekland er en festlig dame, konstaterer Morten Sagen. Her med den svenske, tidligere Bondpiken på fest i Oslo tidligere i år. Foto: Privat
Morten Sagen har mange Bond-minner. Foto: Alf Bergin.
Powered by Labrador CMS