Høyesterettsdommer Aage Thor Falkanger blir ny sivilombudsmann

– En kandidat med stor legitimitet og autoritet

Falkanger ble presentert som presidentskapets kandidat til vervet som Stortingets ombudsmann for forvaltningen tirsdag 11. februar. Innstillingen skal behandles i Stortinget torsdag 13. februar.

Andre visepresident Kenneth Svendsen, stortingspresident Olemic Thommessen, Aage Thor Falkanger og første visepresident Marit Nybakk i Eidsvollsgalleriet.

Andre visepresident Kenneth Svendsen, stortingspresident Olemic Thommessen, Aage Thor Falkanger og første visepresident Marit Nybakk i Eidsvollsgalleriet.

 

– Sivilombudsmannen ivaretar en viktig rettsikkerhetsgaranti i samfunnet gjennom å bidra til å sikre at forvaltningen ikke øver urett mot den enkelte borger, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som presenterte Falkanger for pressen i Eidsvollsgalleriet kl. 12 i dag, tirsdag 11. februar.

Falkanger sa på pressekonferansen at han ser på det som en interessant jobb å være Stortingets vokter for at borgerne, den lille personen, ikke blir utsatt for urett og brudd på rettighetene sine.

– Dette er en stor utfordring, sa Falkanger, men jeg vet av Sivilombudsmannen har dyktige ansatte som vil være til god hjelp.

Sivilombudsmannens oppgave er å kontrollere forvaltningen. Kontrollen utføres på grunnlag av klager fra borgerne om urett og feil, som måtte være gjort av offentlig forvaltning.

Mange gode kandidater er vurdert i prosessen, og presidenten er svært tilfreds med kandidaten presidentskapet nå stiller seg bak.

– Jeg er glad for at høyesterettsdommer Aage Thor Falkanger har sagt ja til å påta seg vervet. Hans brede erfaring fra rettsapparatet og universitetet, sikrer at vi får en sivilombudsmann med stor legitimitet og autoritet. Og det er viktig når man har vervet som folkets forsvarer i møtet med forvaltningen, sier stortingspresidenten.

Aage Thor Falkanger har vært advokatfullmektig hos Regjeringsadvokaten, stipendiat og professor ved Universitetet i Tromsø, lagdommer i Hålogaland lagmannsrett – og fra 2010 høyesterettsdommer.

I henhold til sivilombudsmannsloven § 1 velges Sivilombudsmannen av Stortinget. Ombudet er et verv, og det er Stortingets lovpålagte oppgave å utpeke den som fyller vervet. For vervet som ombudsmann kreves kvalifikasjoner tilsvarende høyesterettsdommer.

Nåværende sivilombudsmann, Arne Fliflet, kunngjorde i fjor høst at han ikke ønsket gjenvalg.

Falkanger blir den femte sivilombudsmann i rekken siden høyesterettsdommer Andreas Schei ble utnevnt til den første sivilombudsmann i desember 1962 og den tredje sivilombudsmann som rekrutteres direkte fra stilling som høyesterettsdommer.

FAKTABOKS:

Født 1965 i Oslo, tiltrådt 01.05.2010

Juridisk embetseksamen 1991

Dr. juris 1999

Advokatfullmektig Regjeringsadvokatembetet 1991-92

Dommerfullmektig Nord-Troms herredsrett 1992-94

Stipendiat Juridisk fakultet, Universitetet i Tromsø, 1995-99

Dommer Hålogaland lagmannsrett 1999-2007

Professor Universitetet i Tromsø 2007-10

Kst. dommer i Høyesterett april-juli 2007

Visiting fellow Cambridge University, Lauterpacht Centre of International Law, 2007-08

Kst. dommer Høyesterett februar-juli 2009

Høyesterettsdommer fra 1. mai 2010

Powered by Labrador CMS