Ny i justiskomiteen: Margunn Ebbesen (H)

Publisert

I justiskomiteen vil Margunn Ebbesen (H) først og fremst jobbe for at politiet skal bli mer effektivt.

Margunn Ebbesen er en erfaren politiker på kommune- og fylkesplan. Nå skal hun jobbe for å trygge folks hverdag i justiskomiteen.

Høyrepolitikeren har engasjert seg sterkt i lokalmiljøet i Brønnøysund, både på dugnadsnivå og som varaordfører. 51-åringen har engasjert seg i politikk siden hun var 25, og tror justiskomiteen kan være et bra sted å utøve politikk fra.

– Jeg har merket at det er mye å gjøre i komiteen, ja. Dette er en interessant komité, fordi det handler om det folk er opptatt av i hverdagen. Uansett om man bor på en liten plass, eller i en storby, så er man opptatt av trygghet, sier Ebbesen.

Hun har to voksne barn, et barnebarn og en kjæreste i Levanger. Men, ingen av dem bor i Brønnøysund. Likevel er det der hjertet hennes er.

– Jeg er veldig stolt av området, ressursene og mulighetene. Målet mitt har hele tiden vært å legge til rette for de som driver næringsvirksomhet i Nordland. Om jeg kan være med på å gjøre deres hverdag enklere, så har jeg lykkes som politiker. De siste årene har det skjedd mye i Helgeland på olje- og gassutvinning. Utviklingen har gått hånd i hanske med fiskeriene, også når det gjelder spørsmålet om en evt. Konsekvensutredningen av Lofoten/Vesterålen så skulle det være i et tett samarbeid med fiskeriene.  For Helgeland har olje og gassaktiviteten vært viktig, og nå ser vi at denne aktiviteten gir høykompetansestillinger som gir ungdommen muligheten til å flytte hjem igjen, sier Ebbesen.

Nødvendige endringer i politiet

Ebbesen har bakgrunn fra bank, og var blant annet filialsjef i Fokus bank. Hun har bachelor i økonomi og ledelse. Selv om finanskomiteen kanskje hadde vært et mer naturlig sted for en som ivrer for Nordnorsk næringsliv, er hun glad for å ha kommet i justiskomiteen.

– Jeg er opptatt av å se sammenheng fra begynnelse til slutt i rettskjeden, og det er ikke tvil om at Høyre og FrP satser på justisfeltet. Politianalyserapporten er viktig, og gir oss et godt grunnlag for å jobbe videre. Politiet er endringsvillige. Alle ser at vi må gjøre noen endringer. Det er viktig at vi som politikere tar tak. Vi ser at politiet har fått tilført mye ressurser uten at vi har fått så mye igjen for det, sier Ebbesen.

– Vil Høyre få så mye innflytelse på feltet, i og med at FrP har justisministeren?

– Anundsen virker både ordentlig og ryddig. Vi har ukentlige møter i regjeringsfraksjonen. Jeg føler det er like mye Høyre som FrP som har justispolitikken. Høyre har jo alltid vært opptatt av justisfeltet, sier Ebbesen.

– Hva blir de store diskusjonene i komiteen fremover?

– Det blir en interessant diskusjon og se på hva som egentlig ligger i begrepet nærpoliti. Politianalysen legger føringer i forhold til færre politidistrikt. Utfordringen blir da å bevare nærpolitiet på en god måte. At det er et lensmannskontor på et hvert sted, er ikke det samme som at man har et tilfredsstillende nærpoliti, sier Ebbesen.

– Vanskelige spørsmål å starte med, med andre ord.

– I januar starter vi med en runde der vi skal besøke en rekke organisasjoner og etater, blant annet Advokatforeningen, Kripos og kriminalomsorgen. Dette er et stort område, og det er viktig for meg å få kunnskap om hele feltet, sier Ebbesen.

– Det er vel ikke så mye kriminalitet i Brønnøysund, vel?

– Nei, det er det ikke. Men, Hells Angels prøvde å etablere seg i kommunen i 2010. De hadde allerede kjøpt en eiendom, men kommunen var raskt på banen. Vi fikk god hjelp av Anders Werp i Høyre, som har jobbet mye med denne problematikken, og fikk stoppet etableringen, sier Ebbesen.

Powered by Labrador CMS