USAs kvinnelandslagsspillere i fotball får etterbetalt totalt 24 mill. dollar - og et løfte om likelønn i fremtiden

En seks års juridisk drakamp er over.

I seks år har kvinnelige landslagsspillere i fotball kjempet for å oppnå de samme økonomiske vilkårene som de mannlige.

Spillerne har hevdet at de tjente så lite som 40 prosent av det spillerne på herrelandslaget ble betalt, og at sistnevnte fikk mer for å møte opp enn kvinnene fikk for å vinne store mesterskap.

Chelsea-spiller Alex Morgan er blant dem som har frontet kampanjen. Hun har over 9,4 millioner følgerre på Instagram og 3 millioner på Twitter.

For mens USAs kvinnelandslag i fotball er verdens ledende, har ikke herrelandslaget noen topplasseringer i verdensmesterskap å vise til. I forrige Fotball VM i 2018 var de ikke en gang kvalifisert.

Nå har USAs kvinner vunnet gjennom med et forlik som ble skrevet under tirsdag denne uken, skriver The New York Times.

I henhold til vilkårene der vil en gruppe bestående av en rekke nåværende og tidligere landslagsspillere dele 24 millioner dollar i utbetalinger fra amerikansk fotball. Summen skal i hovedsak dreie seg om etterbetaling av lønn.

Avtalen kan ifølge avisen sees på som en stilltiende aksept av at kompensasjonen til herre- og damelaget hadde vært ulik i årevis.

Forliket skjer til tross for at forbundet vant gjennom i en kjennelse fra en domstol i California i april 2020 som sa at spillerne ikke var systematisk underbetalt sammenlignet med sine mannlige kolleger. Landslagsspillerne skal ha fått massiv støtte i den amerikanske opinionen og på sosiale medier, skriver The New York Times.

Powered by Labrador CMS