Torstein Bae hedres for sitt fremragende språk.
Torstein Bae hedres for sitt fremragende språk.

Torstein Bae er vinner av Riksmålsforbundets språkpris

- Er bevisst på å unngå fagterminologi, og ikke snobbe meg med språket.

Publisert Sist oppdatert

Advokat Torstein Bae er vinner av Riksmålsforbundets årlige TV-pris.

TV-prisjuryen har latt seg imponere av hans innsats som sjakk-kommentator på NRK.


– Med et levende og entusiastisk språk har Torstein Bae kommentert direktesendte sjakkpartier i time etter time, uten noen gang å la seg vippe av pinnen. Hans formidlingsevne er utvilsomt en viktig årsak til begeistringen for sjakk som har bredt seg over det ganske land, sier juryleder Camilla Eikeland i en melding.

- Bevisst uforståelige

Årets medieprisvinnere, øverst fra venstre: Sigrid Sollund (Lytterprisen), Torstein Bae (TV-prisen), Eirin Eikefjord (Gullpennen) og Linda Eide (Språkgledeprisen). (Foto: NRK, Bergens Tidende).
Årets medieprisvinnere, øverst fra venstre: Sigrid Sollund (Lytterprisen), Torstein Bae (TV-prisen), Eirin Eikefjord (Gullpennen) og Linda Eide (Språkgledeprisen). (Foto: NRK, Bergens Tidende).

- Som advokat og jurist synes jeg selvfølgelig det er gledelig å bli hedret for språket - det er jo det vi driver med i ulike sammenhenger i jobben også. Det er veldig moro at folk har hatt så stor glede av det vi formidler. NRK-jobben har vært et eventyr så langt, med opptil 1 million seeere - deriblant noen som ikke en gang kan reglene, sier Bae, som siden han var 15 år har undervist i sjakk.

- Selv om jeg ikke nødvendigvis har hatt et bevisst forhold til det språklige hele tiden, har jeg fått god trening i å prate pedagogisk. Gjennom jobben i NRK har jeg blitt mer bevisst på å unngå fagterminologi, og på ikke å snobbe seg for mye med språket, sier Bae, og legger til at dette også kan være nyttig for advokater.

- Noen forsøker jo nesten bevisst å være litt uforståelige for å vise hvor mye de kan. Dersom man vil formidle til allmennheten handler det om å skape forståelse for det man skal si.

- Dropp stammespråk

- Advokater har jo gjerne et stammespråk. Vi bør forsøke å unngå å falle for fristelsen til å bruke avansert terminologi der klienten sitter imponert igjen, men ikke skjønte noenting, sier Bae.

- Hva sier du til dem som mener språket blir upresist uten fagterminologi?

- Det kan nok ligge noe i det. Jussen og sjakken er ikke nødvendigvis helt overførbart. Når det er sagt kan man klare å være presis uten å bruke fagterminologi, og finne gode ord som kan gjøre den samme nytten. Stort sett kan man nok fint være en utmerket advokat, og samtidig holde seg til et nøkternt språk, fastslår Bae.

Også en annen jurist er blant årets språkprisvinnere; Bergens Tidendes politiske redaktør og kommentator Eirin Eikefjord, som er vinner av Gullpennen.

– Eirin Eikefjord har i mange år preget nasjonal og ikke minst vestnorsk samfunnsdebatt. Hun er forbilledlig klar og tydelig og bruker sin elegante formuleringsevne som et effektivt språklig verktøy, uttaler Gullpennens juryleder Tom Egeland.