Forsvarer Trygve Staff under rettssaken mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Forsvarer Trygve Staff under rettssaken mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Trygve Staff: - Pappa var kontrastfylt og fargerik

– Det at han som menneske var en varm og snill person som var veldig glad i andre mennesker. Det tror jeg er noe av det som sitter igjen mest. Trygve Staff forteller om en folkekjær pappa full av kontraster når han skal beskrive Tor Erling Staff.

Publisert

– Han var veldig glad i folk. Alle mulige. Det er veldig mye av det som er han. Han var minimalt opptatt av tekniske eller praktiske ting. Men mennesker – han kunne stå i kø et eller annet sted og plutselig hadde han fem nye venner.

Trygve Staff beskriver pappa Tor Erling Staff slik han kjente han.

– Han var veldig kontrastfylt. Det ser man jo på de tingene han har gjort. Fra være sersjant til å bli pasifist, han var gift med kvinne og så med en mann. Han var veldig engasjert. Veldig uredd med tanke på autoriteter og overmakt. Det var bare å utfordre dem, forteller han til Advokatbladet.

- Vi gjorde de vanlige tingene

Søndag 22. juli 2018 døde Tor Erling Staff 85 år gammel. Som pappa synes sønnen at han var ganske ordinær.

– Han stilte opp det han kunne. Vi gjorde alle de vanlige tingene, var på turer og gikk på ski. Jeg tror det er riktig å si at han i veldig mange aspekter var raus. Både med seg selv og andre, sier Staff.

– Tror du det er noen sider ved han det ville overrasket allmennheten å kjenne til?

– Jeg antar jo at de som har hatt litt med han å gjøre vet hvor forfengelig han var. Ikke forfengelig med hvit skjorte, men på andre måter. Det var viktig med riktig krøll på skjorten. Han ville ha sitt image, det var viktig for han, sier Staff og fortsetter:

– Jeg synes han hadde veldig mye humor. Kanskje litt rå og litt røff, men mye humor.

Tor Erling Staff var gift i flere år og har to barn fra det ekteskapet. I 2005 gikk han inn i et partnerskap med en mann.

Far og sønn på kontoret

Tor Erling Staff fylte tiden sin med mye og hadde et rikt yrkesliv. Sammen har far og sønn drevet Advokatfirmaet Staff i mange år. På flere måter tror Staff at faren har vært førende for utøvelsen av forsvarerrollen.

– Han var flink til å opptre med den rette ærbødighet og ydmykhet i retten, selv om han kjørte på og tok argumentene helt ut. I perioder var han en tydelig eksponent for et veldig aktivt forsvar. Det er vel noe som er blitt standard på en måte.

Staff tror aldri han kommer til bunns i hva faren har betydd for hans eget yrkesvalg.

– Jeg antar at han har hatt en påvirkningskraft. Plutselig var jo jussen noe kjent. Jeg har lært mye av han. Men jeg jobbet en del rundt andre steder før vi begynte å jobbe sammen. Å ha en annen ballast først var nok lurt, så man ikke sluker alt rått, sier han og utdyper:

– Vi hadde jo litt mer enn det vanlige «se hverandre på kontoret». Vi hadde mye kontakt.

- Fryktet aldri en god debatt

Tor Erling Staff var mer enn bare en forsvarsadvokat. Han markerte seg også godt som samfunnsdebattant.

Trygve Staff forteller at faren aldri var redd for en god debatt.

– Det speiler jo tiden som var – da han var i tottene på de mest etablerte kvinneforkjemperne. Det er helt umulig å løsrive det fra stemningen som var på den tiden. Men han fryktet aldri å fremme sine synspunkter, og det mener jeg er helt riktig.