Merete Smith forsvarer etter-utdanningsordningen. Foto: Monica Kvaale

- Er ikke supermenn

– Advokater må ta på alvor at de ikke er supermenn, i alle fall ikke hele yrkeslivet. Det er lurt å ta noen forholdsregler, sier generalsekretær Merete Smith.

Publisert

– Advokater møter ofte klienter som står i en personlig krise, og som forventer at advokaten skal ordne opp. Påkjenningene er selvsagt størst for klienten, men heller ikke advokaten vil være uberørt. Forretningsadvokater kan bli utsatt for stort press fordi de gir råd i situasjoner der tiden er knapp, der rådene kan gjelde store økonomiske verdier, eller omhandler mange arbeidsplasser og derfor er av stor betydning for veldig mange mennesker, sier Smith.

Når hun foreleser på advokatkurset snakker hun blant annet om debriefing etter vanskelige saker.

– Særlig i alvorlige straffesaker eller i krevende barnevernssaker er det viktig å «tømme seg», enten med en kollega eller på hjemmebane. Eller bruk psykolog, Advokatforeningen har et eget tilbud, sier Smith.

Hun mener det er viktig at advokatfirmaene er opptatt av de menneskelige påkjenningene ved advokatyrket, og lager systemer som forebygger problemer, samt ivaretar de ansattes behov.

– Mange firmaer jobber bra med disse spørsmålene, men fortsatt har mange en vei å gå. Og det som selvfølgelig er viktig, er at alle advokater har sykeavbruddsforsikring eller en tilsvarende ordning. Sjansen er tilstede for at man i løpet av et advokatliv kan bli syk. Da bråstopper inntektene, mens utgiftene fortsetter å løpe. Dette kan være begynnelsen på noe som ender veldig galt, det har jeg sett flere eksempler på, sier Smith.

En annen side av saken er at omgivelsene alltid forventer at advokaten skal være «på høyden», påpeker hun.

– For en advokat er det vanskelig å bli syk og være borte fra jobben. Det skal veldig mye til før en advokat kaster inn håndkleet og ikke møter i retten i en berammet sak. Flere ganger har jeg opplevd å bli kontaktet av advokater som ikke har fått sakene sine utsatt, til tross for at de har blitt rammet av dypt tragiske hendelser. I ett tilfelle hadde advokatens sønn tatt sitt eget liv et par dager før saken var berammet, men likevel var ikke dommeren villig til å utsette saken, forteller Smith.

LES OGSÅ:

Det tøffe advokatlivet

Haavind gir tilbud om debriefing

Vær bevisst balansen

 

Powered by Labrador CMS