Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling:

Mener det er betenkelig når alt som sies i retten refereres løpende i media

Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling stortrives som forsvarere i to av årets mest omtalte rettssaker, men er kritiske til at vitner kan tilpasse forklaringene ved å følge mediedekningen før de skal inn i retten.

Publisert Sist oppdatert

Advokatene Benedict de Vibe (71) og Kaja de vibe Malling (39) har samarbeidet som forsvarere i to av årets desidert mest omtalte rettssaker.

Nylig forsvarte de den selvutnevnte gangsteren Jannik Iversen, som endte med at Iversen i Oslo tingrett ble dømt til tjue måneders fengsel for utpressingsforsøk av milliardær Kjell Inge Røkke. Saken er anket.

Saken der Jannik Iversen (i midten) ble dømt for utpressing av Kjell Inge Røkke fikk massiv oppmerksomhet tidligere i høst. - Hvis man lar seg påvirke av alt som skjer rundt risikerer man å gjøre en dårligere jobb som advokat. Det har vi vært bevisste på i denne saken, sier Malling.

Forrige uke startet ankesaken mot den tidligere politibetjenten Eirik Jensen og hasjsmugleren Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett, der de to forsvarer Cappelen. De Vibe har vært Cappelens forsvarer helt siden starten av 90-tallet.

Han erkjenner at han savner en del ting fra hvordan sakene ble håndtert før.

– Før det ble altfor mange saker, var det et mer enhetlig og solid faglig forankret miljø på straffesak-siden i Oslo byrett, enn det som er tilfellet i Oslo tingrett i dag. Domstolen hadde åtte-ti dommere, og ikke så stor bruk av unge fullmektiger som i dag, sier de Vibe.

Foretrekker erfarne dommere

Han har mener å se en stor forskjell på yngre og eldre dommere, ikke minst når det gjelder straffeutmålingen.

- Jeg synes ofte erfarne dommere er bedre. De har alltid opplevd noe mye mer grusomt tidligere i sin karrière. Gjennom tredve år med samme dommer ser jeg en forskjell. Jeg har sett mange eksempler på at dommere blir mildere anlagt på sine eldre dager. Det samme gjelder statsadvokater, sier de Vibe.

Han nevner Anstein Gjengedal og Elg Elgesem som eksempler på tidligere statsadvokater som det etterhvert ble «en fryd å samarbeide med ».

- Hva er den største forskjellen på å prosedere nå sammenlignet med da du startet som advokat?

– Generelt synes jeg det er betenkelig at når vi først har en lov om at man ikke kan påhøre forhandlingene før du selv skal avgi forklaring, likevel kan sitte i et tilstøtende rom å få med deg alt som skjer via den løpende dekningen i mediene. Hvis dette tiltar fremover, vil det kunne ha en viss betydning i flere saker, sier de Vibe.

- På vei ut

Han samarbeider utelukkende med datteren Kaja de Vibe Malling. Et knallsterkt team, mener Malling.

Benedict de Vibe mener generelt at erfarne dommere er noe mildere i straffeutmålingen.

– Her er det ingen spisse albuer. Han ønsker at jeg skal få så mye erfaring som mulig - og i tillegg samarbeider vi kjempegodt. Det passer sikkert ikke for alle, men med det forholdet vi har, får vi utrolig mye ut av det, sier Malling.

De Vibe er helt enig.

– Vi har en spesielt god relasjon, så å arbeide sammen går veldig bra. For å holde hodet klart og vite hvor vi er, er det godt å være to på store saker. Vi kjenner hverandre så godt at vi vet hva den andres styrker og svakheter er, tillegger han.

71-åringen understreker at han selv er på vei ut, mens Kaja skal opp og frem.

- Hvor lenge har du tenkt å holde det gående i jobben, Benedict?

- Jeg har ikke satt en dato, men har bedt Kaja si ifra når det blir for sløvt. Det er bare livets gang. Og det er mye bedre hvis man klarer å slutte i jobben før andre utenfra sier at man burde ha sluttet. Foreløpig er det fremdeles artig, men innimellom får jeg jo lyst på litt mer tid der jeg ikke går i retten. I hvert fall når det går i ett, slik det gjør nå om dagen, nesten uten rettsfrie dager, sier Benedict de Vibe.

Han erkjenner at det derfor i perioder kan bli veldig mye jobbing,

- Men fordelen er at jo lenger man har jobbet, jo flinkere blir man til å vite hva man ikke behøver lese så grundig. Du vet ofte hvor du finner ting, sier de Vibe.

Powered by Labrador CMS