En advokatetikk-debatt raser i Sverige.

Advokater beskyldes for å lekke sensitiv informasjon og for gangsterretorikk på sosiale medier

To profilerte svenske advokater er klaget inn til disiplinærmyndighetene for å ha gitt kriminelle klienter tilgang til sensitiv informasjon fra politiet. De to advokatene avviser påstandene.

Publisert Sist oppdatert

De to advokatene er klaget inn både til Sveriges Advokatsamfunds disiplinærnemnd, samt til Justitiekanslern, som fører tilsyn med myndighetene og deres tjenestemenn.

Ifølge Expressens opplysninger gjelder anmeldelsen av advokatene Ekrem Güngör og Amir Amdouni brudd på taushetsplikten. De to advokatene skal ifølge klagen ha gitt det kriminelle Vårby-nettverket informasjon fra politiet.

Advokatene beskyldes blant annet for å ha lekket hemmelig informasjon fra politiavhør. Informasjonen skal ha blitt gitt gjennom en chat-tjeneste der de to advokatene omtalte seg selv som Kongen og Prinsen.

- Maske-råd

De to advokatene beskyldes også for å ha hjulpet det kriminelle nettverket med å finne våpen, og å ha gitt råd om hvordan de skal unngå å bli tatt av politiet.

Ekrem Güngör (41) skal ifølge Expressen i flere år ha vært blant Sveriges mest innbringende strafferettsadvokater. Foruten ledende gjengmedlemmer sto også Manchester United-stopperen Viktor Lindelöf på advokatens klientliste i forbindelse med en agentkonflikt i 2016. Det bekreftet firmaet på sin Facebook-konto.

Gungör sto i 2019 oppført med en inntekt på over 3,1 million kroner.

Hans kollega Amir Amdouni er styremedlem i advokatfirmaet. Før jul mottok han en offisiell advarsel fra Advokatsamfundets disiplinærnemnd for å ha løyet til politiet for å få pratet med en varetektsfengslet klient.

- Grunnløse påstander

Begge de to advokatene avviser påstandene om at de skal ha lekket sensitiv informasjon.

- Jeg avviser alle anklager om at jeg har brutt taushetsplikten, og ser frem til undersøkelsen av aktoratets rapport, sier Amir Amdouni til Expressen, og legger til at han mener det eneste bruddet på taushetsplikten som har forekommet i saken er fra politiet som har lekket opplysninger til media.

- Oppfordret til maskering

Kollega Ekrem Güngör skal flere ganger på sin gamle Instagram-konto med «advokat» i tittelen ha vist til gangsterkultur, og servert følgerne ulike mafiafilmsitater.

Denne kontoen er nå slettet og erstattet med en ny profil, der han i en oppdatering søndag omtaler påstandene som grunnløse, at han nå tar en pause som advokat, og at han vil ettergå påstandene på et senere tidspunkt.

Ifølge Dagens Juridik som også har omtalt saken, skal den ene advokaten for å unnslippe eventuell overvåkning, ha oppfordret klienter til å alltid være maskerte når de skal overbringe narkotika. Andre respekterte strafferettsadvokater i Stockholmsområdet skal ha uttrykt bekymring for en trend der klienter ber advokatene overbringe sensitiv informasjon. Om de nekter, truer klienten ifølge påstandene med å bytte advokat.

Generalsekretær i Advokatsamfundet Mia Edwall Insulander opplyser til Dagens Juridik at hun ikke kan kommentere enkeltsaker, men at hun blir bekymret og engstelig når de mottar slike klager.

Mia Edwall Insulander er generalsekretær i Sveriges Advokatsamfund.

Langvarig etikk-debatt

Siden høsten 2019 har det pågått en debatt i Sverige om advokatetikk, og især strafferettsadvokaters opptreden overfor klientene. Det hele startet med et innlegg av politiadvokat Lisa dos Santos.

«En brottmålsadvokat kan i dag sälja in sig själv och sina tjänster till tonerna av skottlossning och kabla ut Instagramfilmer där man iförd solglasögon och drink ger hands on-tips om hur man undanhåller information från polisen», skrev dos Santos i innlegget.

Tre partnere i advokatfirmaet Alfa fikk senere en advarsel av det svenske Advokatsamfundet, der alle svenske advokater er medlemmer, etter å ha publisert en film på Instagram. I klippet skal de tre ha vært avbildet med solbriller og diskutert hva de skal gjøre om politiet kommer.

Advokat Edip Samuelsson ble nylig felt to ganger i det svenske displinærsystemet for å viderebringe sensitiv informasjon. Likevel beholdt han medlemskapet i Advokatsamfundet, noe som fikk Expressen-kommentator Patrik Kronqvist til å reagere.

Avisen har på lederplass også tatt til orde for at Advokatsamfundet ikke har gjort nok for å få fjernet advokater som lekker opplysninger.

Powered by Labrador CMS