Merete Smith synes det er på sin plass også å fokusere på hvor mye forretningsadvokater bidrar med til fellesskapet, ikke bare på hvor mye de tjener.
Merete Smith synes det er på sin plass også å fokusere på hvor mye forretningsadvokater bidrar med til fellesskapet, ikke bare på hvor mye de tjener.

- Landets tusen best betalte advokater betalte like mye i skatt som staten brukte på forsvarere, bistandsadvokater og drift av de ordinære domstolene i 2021

Betalte 4,1 milliarder kroner i skatt, ifølge DN.

Publisert

Det er generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen som har foretatt et lite regnestykke, etter at Dagens Næringsliv i går omtalte de tusen advokatene som tjente mest i 2021.

Ifølge DNs tall betalte advokatene til sammen 4,1 milliarder kroner i skatt, opplyser Smith i en post på LinkedIn.

«Skatteinntektene fra disse tusen advokatene alene er like mye som staten brukte på forsvarere, bistandsadvokater og drift av de ordinære domstolene i 2021», skriver hun, og legger til:

«Og skatteinntekten fra disse advokatene er syv ganger så mye som staten brukte på fri rettshjelp i 2021!»

Advokat Sverre Skimmeland i Advokatconsult i Bergen er en av dem som har kommentert Smiths post;

«Godt poeng. Ta også med at staten har inntekter nå på 25 prosent merverdiavgift, også der man kjemper mot staten og også på fri rettshjelp», skriver han.

962,2 millioner kroner til forsvarere

Domstolene fikk i overkant av tre milliarder kroner i årets statsbudsjett til driftsutgifter, ifølge regjeringens tildelingsbrev til Domstoladministrasjonen.

Staten brukte 962,2 millioner kroner på forsvarere i 2021, og 248,5 millioner kroner på bistandsadvokater, ifølge tall Justis- og beredskapsdepartementet har sendt inn til Salærrådet, totalt 1.210.791 kroner.

Powered by Labrador CMS