Torstein Bae har gjort lynkarriere i advokatfirmaet Legalis, der han nå er managing partner, og som sjakkekspert på NRK. Foto: Dan Petter Nergaard, Aftenposten
Torstein Bae har gjort lynkarriere i advokatfirmaet Legalis, der han nå er managing partner, og som sjakkekspert på NRK. Foto: Dan Petter Nergaard, Aftenposten

Månedens advokat og sjakkekspert Torstein Bae: - Hadde ikke tenkt å gå i min fars fotspor

Torstein Bae hevder tilfeldigheter bidro til at han ble advokatfullmektig i 2013. Bare tre år senere er han i dag managing partner.

Publisert

- Hvorfor studerte du juss?

- Etter videregående hadde jeg ingen veldig sterke preferanser, og valgte det samme som mine juristforeldre, advokat Ole Jakob Bae, som sikkert mange av leserne husker, og min mor, Eva Liljegren, hun har blant annet vært direktør på juridisk fakultet i Oslo. Etter studiene drev jeg i noen år et sjakkfirma med nettbutikk, kurs og arrangementer. Etter hvert ble jeg litt mett av det, og følte at livet hadde mer å by på enn bare hvite og svarte brikker. Litt tilfeldig kom jeg inn som advokatfullmektig i Advokatfirmaet Legalis i 2013. Jeg hadde ikke tenkt å gå i min fars fotspor, det er jo ikke nødvendigvis så enkelt, men så fikk jeg en forespørsel, og tenkte «hvorfor ikke?».

 

- Det må egentlig styreleder svare på. Men jeg hadde mye administrativ erfaring, så det ble fornuftig at jeg tok ansvar for administrasjon, forretningsutvikling og drift. Ulempen med rollen jeg har nå, er at jeg gjerne skulle ha ført flere saker, men jeg rekker ikke over alt.

 

- Hva slags saker jobber du med?

- Litt forskjellig. Det vi har mest av i firmaet, er saker fra vanlige privatpersoner, så som samlivsbrudd, eiendomssaker og arvesaker.

 

- Har du hatt saker som har vært spesielt lærerike?

- På det personlige plan var det klart utfordrende å stå i retten for første gang, den læringskurven var bratt. Uansett hvor godt forberedt du er, så er det noe nytt. Advokater får sjansen til å hjelpe vanlige folk i vanskelige livssituasjoner. Å klare å holde prisene på et fornuftig nivå samtidig som vi yter bistand av høy kvalitet, er en utfordring. Det jobber mitt firma svært bevisst med, og det håper jeg og tror at vi klarer i stadig større grad.

 

- Hva kan andre lære av deg og din vei til topps i advokatfirmaet Legalis?

- Jeg har aldri vært en spesielt ambisiøs type. Men jeg tror det er viktig å finne en arbeidsplass der man trives og har det moro, i stedet for at man inngir seg på et voldsomt karrierejag der man må jobbe veldig mye og være tilgjengelig døgnet rundt. Man skal tenke litt gjennom om det er det man vil med livet sitt, og ikke være så sikker på at dette er den mest fornuftige måten å få en fin karriere på. Dette kan være en oppfordring til unge fullmektiger, og for så vidt også til erfarne advokater; blir det gode arbeidsmiljøer, og blir det særlig vellykket, med et slikt voldsomt kjør?

 

- Tror du at din kjendisstatus bidrar til å skaffe nye klienter?

- Nei, våre klienter tar kontakt når det oppstår et behov, det er jo ingen som skiller seg så de kan ringe til meg fordi de har behov for advokat, heldigvis. Så om folk får et positivt inntrykk av meg, gir ikke dette noen direkte effekt. Men det er klart, når firmaet treffer samarbeidspartnere i forskjellige sammenhenger, så er det jo positivt om folk har godt inntrykk av meg fra TV-skjermen. Det kan være en fin start på mange relasjoner.

 

 

- Hva brenner du for, rent faglig?

- Jeg vil si at det å kunne yte god rettshjelp til en pris som gjør at vanlige folk har mulighet til å benytte den, det er absolutt min misjon som advokat.

 

- Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

- Ketil Lund regner jeg som en eksepsjonell intellektuell kapasitet. Ellers er det ikke så ofte jeg blir virkelig imponert over folk, men han er forrykende. Det er veldig mange flinke jurister og advokater, så jeg synes det er synd at vanlige folks forhold til advokater ikke er spesielt godt. At mange advokater oppleves som grådige og drevet av egeninteresse, er helt klart en utfordring for standen. Her har Advokatforeningen en stor jobb å gjøre.

 

- Er det noen likhetstrekk mellom advokatyrket og sjakk?

- Det mest konkrete er studiet av dommer og tidligere mesterpartier. Begge deler handler om å gå gjennom og plukke ut det som er relevant og av betydning, og så benytte dette i sin egen praksis senere. Men også konsentrasjon er viktig. Å være hundre prosent konsentrert om det som skjer, det kan du lære av å spille sjakk, og det trenger man blant annet i retten.

 

- Hvilke TV-serier følger du med på?

- Jeg ser noe på Netflix, men den jeg har hatt mest glede av i det siste er Side om side på NRK, den synes jeg var utrolig morsom.

 

- Hvordan feirer du jul?

- Enten hjemme hos min mor, som opprinnelig er svensk og derfor har en mer svensk julefeiring, eller hos svigermor, som har en mer norsk «pakke». I år blir det litt spesielt, fordi det både er VM i hurtigsjakk og i lynsjakk fra andre juledag. Da blir det noen dager på TV i romjulen, før jeg reiser sydover med kone og barn rett over nyttår.

 

Aktuell fordi

Har tatt Norge med storm som NRKs ekspertkommentator i sjakk-VM. Hylles som en dyktig formidler, og for sin entusiasme for spillet. Bae har spilt sjakk siden han var syv år gammel, og deltok i junior-VM i 1997 og individuelt EM i 2002. To ganger, i 2002 og 2012, var han en del av det norske landslaget i sjakk-OL. I tre år var han president i Norges sjakkforbund.