Ole Morten Olli Sara gleder seg over å være i gang med advokatvirksomheten sin.

Samiske Ole Morten Olli Sara blir den første advokaten i Kautokeino

Tror språkkunnskapene kan bidra til å få flere klienter.

Publisert Sist oppdatert
Ole Morten og sønnen Eero Morten tar gjerne på seg samekoften når noe skal feires. Eero Morten i Porsanger-kofte.

Ole Morten Olli Sara (52) har i en årrekke drevet som advokat i Bergen og Trondheim. Nå har han flyttet hjem igjen til Kautokeino, der han i forrige uke startet opp sitt eget advokatfirma.

- Jeg har allerede fått flere henvendelser, og mye oppmerksomhet, sier Sara til Advokatbladet.

Han jobber mest med strafferett, arbeidsrett, samerett og barnevernssaker. Sara arbeidet tidligere i et firma som spesialiserer seg på familierett, og har tidligere vært allmennlærer og barnevernleder.

Språk-fordel

Nå ser Kautokeino-advokaten frem til nye oppdrag.

- Jeg tar saker over hele landet, men det kommer nok til å bli flest henvendelser fra Finnmark og Troms. Allerede er det mange samiske klienter som tar kontakt med meg bare på grunn av språket, sier Sara, som ved siden av advokatvirksomheten også er reindriftssame.

Selv om han blir eneste advokat i Kautokeino, og sånn sett ikke har et juridisk miljø å lene seg på i hjemkommunen, kjenner han godt til flere av de andre advokatene i fylket.

- Og etter å ha bodd flere steder i landet, har jeg en del kontakter sørpå også, sier Sara.

31 mil til samisk domstol

Advokaten, som har samisk som morsmål, er ikke skremt av de lange avstandene som venter i jobben som advokat på hjemstedet.

- Før vi fikk vinmonopol her, kunne jeg fint kjøre halvannen time hver vei til Alta for å kjøpe en flaske vin - så det skal gå fint, sier Sara.

Også i jobbsammenheng må Kautokeino-advokaten belage seg på noen lange kjøreturer fremover;

Til domstolen i Alta tar det altså minst halvannen time hver vei.

Og for å komme til den samiskspråklige domstolen Indre Finnmark tingrett som ligger 31 mil unna i Tana, må han beregne minst fire timer.

Nylig ble Sara også forespurt om å sitte i Advokatforeningen Finnmark krets - men han har ennå ikke bestemt seg for om han skal takke ja.

- Det er uansett stort å endelig være i gang som advokat her, sier Sara.

Powered by Labrador CMS