Advokatforeningen aksjonerte foran Stortinget for å få forhandlingsrett om salærsatsen. Venstres Abid Raja støttet forslaget. Alle foto: Andreas Fadum

- Stortinget har gitt oss en beskjed

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen sier at Justis- og beredskapsdepartementet har merket seg at Stortinget har interesse for salærfastsettelsen.

Publisert Sist oppdatert

Advokatforeningens aksjon på Eidsvolls plass skjedde mens Venstre og Kristelig Folkeparti satt i innspurten av sine forhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet om neste års statsbudsjett.

Da de fire partiene la frem en budsjettavtale den 22.november, syv dager etter aksjonen, kom det ingen økning i salæret for neste år, eller et konkret løfte om forhandlingsrett.

Tidligere advokat Abid Raja kom ut for å møte de aksjonerende advokatene.

Men budsjettet inneholdt en ny formulering om fastsettelsen av salærsatsen:

«Stortinget ber regjeringen sikre forutsigbarhet knyttet til regulering av offentlig salærsats for advokater, blant annet ved at satsene i tilknytning til ordningene med fri rettshjelp og bistand i straffesaker samsvarer bedre med lønns- og prisutviklingen», heter det i budsjettet.

Advokatforeningen mener vedtaket er et skritt i riktig retning.

– Jeg opplever dette som et steg på veien til forhandlingsrett. Den eneste måte vi kan sikres forutsigbarhet på, er gjennom forhandlingsrett, sier Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort.

Vil ha god prosess

"Den som tror dette handler om grådige advokater, må tenke seg om en gang til", skrev Dagbladet på lederplass om aksjonen.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) sier at han ønsker seg en god dialog med Advokatforeningen om formuleringen i budsjettavtalen.

– Vi skal bruke litt tid nå fremover på å finne ut hva som ligger i vedtaket, men vi registrerer selvfølgelig at Stortinget har gitt oss den beskjeden, og dette skal vi finne en god gjennomføring på, sier Brein-Karlsen.

– Så håper jeg at vi kan ha en god dialog med Advokatforeningen nå i tiden som kommer med å legge noen premisser, slik at de forhåpentligvis blir mer fornøyd og vi blir mer enige fremover. I utgangspunktet skal det berammes et møte ganske fort, der vil det bli naturlig også å diskutere vedtaket som ligger i budsjettavtalen, sier Brein-Karlsen.

Hva som er nytt i vedtaket sammenlignet med dagens ordning om drøftelsesmøter, er han usikker på.

– Det er litt vanskelig å konkretisere hva mer som ligger i det nå, men vi merker oss hvert fall at Stortinget har interesse for salærfastsettelsen, og ønsker mer forutsigbarhet. Og det tar vi på alvor, selvfølgelig. Vi kommer til å gjøre det som er nødvendig ut fra budsjettavtalen, slår Brein-Karlsen fast.

LES OGSÅ:

Et femtitalls advokater aksjonerte foran Stortinget for å få forhandlingsrett om salærsatsen

Se Advokatbladets bilder fra salær-aksjonen!

Powered by Labrador CMS