Riksadvokaten gir nye retningslinjer for bruk av fjernavhør

Retningslinjene som trer i kraft 1. desember åpner for bruk av videoavhør i større utstrekning enn det som tidligere har vært praksis.

Riksadvokaten påpeker innledningsvis i brevet med retningslinjene at det i norsk rett både er og fortsatt skal være en hovedregel om fysisk oppmøte i politiavhør.

Retningslinjene som trekkes frem dreier seg om omfanget om innstrammingen av fjernavhør. Denne avhørsmetoden dreier seg om bruk av en videokonferanseløsning med lyd og bilde, og inkluderer ikke telefonavhør, ifølge Riksadvokaten.

Unngår fjernavhør i alvorlige saker

I november utløp det midlertidige pandemidirektivet som Riksadvokaten sendte ut i mars 2020, og som ga en nokså vid adgang til bruk av fjernavhør. Dagens retningslinjer skal erstatte dette direktivet.

«På generelt grunnlag åpnes det for å benytte fjernavhør i større utstrekning enn hva som fremgår av riksadvokatens avhørsrundskriv, men i mindre utstrekning enn hva som er angitt i pandemidirektivet», påpekes det i brevet.

Det understrekes samtidig at det ved enkelte sentrale avhør i riksadvokatens prioriterte saker ikke skal brukes video.

«Saker som omhandler seksuelle overgrep eller grove integritetskrenkende handlinger, vold mot barn og mishandling i nære relasjoner, er etter sin art lite egnet for fjernavhør. Dersom det foreligger særlige omstendigheter kan fjernavhør likevel vurderes også i slike saker, eksempelvis dersom alternativet til et fjernavhør er tilnærmet umulig å gjennomføre», skriver Riksadvokaten.

- Må foretas en konkret vurdering

I andre saker kan avhørsmetoden brukes i en større utstrekning, selv om det påpekes at videoavhør ikke nødvendigvis skal benyttes i tilfeller der metoden kan benyttes.

Adgangen til bruk av fjernavhør må ifølge retningslinjene avklares etter en konkret vurdering, der relevante vurderingsmomenter blant annet er sakens karakter og alvor, hvem som skal avhøres og formålet med avhøret, avhørtes status og om det er profesjonelle aktører eller kreves tolk.

Her kan du lese retningslinjene som trer i kraft 1. desember.

Powered by Labrador CMS