Johnny Johansen er ofte i retten, og er nå bekymret for lang saksbehandlingstid i Borgarting.

Frykter opp til tre års ventetid i lagmannsretten

- Et samfunnsproblem om saksbehandlingstiden blir så lang at parter ikke ser seg tjent med å bruke de ordinære domstolene, mener Haavind-advokat Johnny Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Som en følge av at saker har hopet seg opp under koronapandemien, kan det nå gå tre år fra anken leveres, til saken kommer opp for Borgarting lagmannsrett, skriver Finansavisen.

- Tidshorisonten for beramming i Borgarting lagmannsrett har vært lang lenge. Allerede før Covid 19 kunne det ta to år fra vi leverte anken til Borgarting til saken kom opp for retten, sier Haavind-partner Johnny Johansen til FA.

I februar ble Johansen kåret til landets fremste advokat innen entreprise i Finansavisens årlige kåring.

Han mener det er et samfunnsproblem at saksbehandlingstiden i lagmannsrettene blir så lang at parter ikke ser seg tjent med å bruke de ordinære domstolene.

Stor belastning

Overfor Advokatbladet understreker Johansen at han ikke klandrer domstolen på annet vis enn at forsinkelsen ikke er akseptabel.

- Domstolen må tilføres mer ressurser, så vi får en mer akseptabel saksbehandlingstid, sier Johansen.

Han mener det er problematisk, og kan være en stor belastning for partene å måtte stå i en langvarig rettsprosess.

- Det er tungt å vente på at saken blir avgjort. I tillegg øker risikoen for uriktige avgjørelser, fordi vitner og parters hukommelse svekkes når det går lang tid. På toppen av dette øker gjerne kostnadene også. Advokater er bare mennesker de og, og når tiden går, gjør det at advokatene glemmer en del av det som har skjedd i tingretten. Det gjør at det går med mer tid til å gjenoppfriske saken og lese seg opp på nytt, påpeker Johansen.

Økt bruk av voldgift?

Han mener treg saksbehandling kan føre til at flere velger å avgjøre sakene med voldgift eller mekling.

- Jeg kjenner ikke konkret til parter som allerede har trukket saken i lagmannsretten på grunn av lang saksbehandlingstid i domstolen, men jeg vet om flere som vurderer det. Voldgift kan absolutt være et hensiktsmessig verktøy i flere saker, men det burde ikke være slik at parter tvinges til å bruke det på grunn av ualminnelig lang saksbehandlingstid, sier Johansen.

Direktør i Borgarting Mari Fjørtoft Trondsen bekrefter overfor Finansavisen at det fort kan bli 2021 før saker blir berammet. Domstolen forsøker korte ned køen ved å øke antall digitale forhandlinger og overføre flere saker til skriftlig behandling.

Powered by Labrador CMS