Rapperen Frej Larsson er blant annet kjent for å være et av to medlemmer i gruppen Maskinen.
Rapperen Frej Larsson er blant annet kjent for å være et av to medlemmer i gruppen Maskinen.

Sverige: Profilert rapper får prøve saken i Høyesterett

Den øverste domstolen i Sverige skal avgjøre om hvorvidt en sang av den svenske artisten Frej Larsson kan oppfattes som en trussel mot en politibetjent.

Publisert Sist oppdatert

Høyesterett i Sverige har bestemt seg for å ta inn en sak med en sangtekst av den svenske rapperen Frej Larsson, som er med i band som Slagsmålsklubben, Maskinen og Far & Son, og som i Lagmannsretten ble dømt for å ha truet en tjenesteperson i en av sine sanger.

Domstolen opplyser at den skal avgjøre om hvorvidt distribueringen av sangen «Då ska hon skjutas» på Spotify må oppfattes som en trussel.

- Egnet til alvorlig frykt

Etter en narkoaksjon mot en av Frej Larssons konserter slapp artisten sangen «Då ska hon skjutas», og la også ut et bilde på Instagram. På bildet hadde rapperen gitt en fisk samme navn som politikvinnen, og skrev at fisken skulle fileteres.

Påtalemyndigheten mener begge deler måtte oppfattes som en trussel mot den kvinnelige politibetjenten.

Rapperen ble frikjent for Instagram-meldingen i både tingretten og lagmannsretten - men dømt for sangteksten i lagmannsretten, en dom som altså ble anket, og nå skal opp i Høyesterett.

- Lagmannsretten kommer til at låtens tekst inneholder trusler om vold mot politiet og at truslene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt for politiets personlige sikkerhet, i tillegg til at låten ble skrevet for å hevne seg på politiet for hennes handlinger, skrev Svea hovrett og dømte Skåne-rapperen til en betinget dom og en bot på 14.000 kroner.

Anmeldt for 2009-hit

Rapperens advokat Viktor Banke sier til Göteborgs-Posten at det er gledelig og spennende at saken nå kommer opp i Høyesterett.

- Vi ønsker å prøve det at lagmannsretten anser formuleringen i sangen som en kriminell trussel mot en tjenestemann. Jeg vil hevde at straffrihetsdelen av ytringsfriheten må være bredere, sier Banke til avisen.

Dette er langt fra første gangen Larssons musikk provoserer.

Her til lands er artisten kanskje mest kjent for hiten «Alla som inte dansar (är voldtektsmän)» som han gav ut med gruppen Maskinen i 2009.

Også den låten ble nemlig politianmeldt, men anmeldelsen ble raskt henlagt av det svenske politiet. Låten har i skrivende stund over 5 millioner visninger på YouTube.

Powered by Labrador CMS