Hatet mot homofile tiltar i Polen. Da en Pride-parade fant sted i byen Katowice tidligere i høst måtte deltagerne beskyttes av en styrke politi bevæpnet med skjold og hjelmer.

Homo-hetsende høyrepopulist og tidligere kommunist-statsadvokat valgt som dommere i Polens øverste domstol

Polens nasjonalistiske regjeringsparti Lov og rettferdighet (PiS) fortsetter å utnevne kontroversielle og partitro dommere til landets konstitusjonsdomstol.

Publisert

Forrige uke ble tre nye dommere offisielt valgt til Polens konstitusjonsdomstol, opplyser nettstedet Notes from Poland.

De tre dommerne var alle nominert av landets høyrepopulistiske nasjonalkonservative regjeringsparti Lov og Rettferdighet (PiS).

Protesterte

Særlig to av dommerne har vakt oppsikt: Stanisław Piotrowicz, som har blitt kritisert for sin tidligere jobb som statsadvokat under kommunisttiden på 80-tallet, og Krystyna Pawłowicz, en frittalende jusprofessor tilhørende partiets ytterste høyrefløy.

Opposisjonspolitikere mener utnevnelsene svekker domstolenes uavhengighet ytterligere. Klaudia Jachira fra opposisjonspartiet KO var blant dem som markerte sin misnøye på Twitter ved å tvitre et bilde av partikollegers protest mot utnevnelsen. Opposisjonspolitikerne holdt opp plakater som dannet ordet «hanba», altså «skam» på norsk.

- Ødelegger rettssystemet

Lov og rettferdighetspartiet har utpekt homofile som en av sine hovedmotstandere.

Pawłowicz tvitret 3.november at folk som støtter grønne aktivister, og homofiles rettigheter «tjener ondskap». Tidligere har hun ifølge nettstedet Planeata.pl uttalt at homofile er «seksuelt forstyrrede mennesker som bør behandles».

Opposisjonspolitikeren Marcin Kierwinski mener de nye dommerutnevnelsene er alvorlige.

- Dette er ødeleggelsen av det polske rettssystemet, uttalte han ifølge Reuters.

Norsk støtte

Lov og rettferdigspartiet avviser påstandene.

- Dette er ingen politisering. Vi foreslår folk med passende kompetanse og relevant erfaring, uttalte parlamentsleder Ryszard Terlecki, fra PiS.

Da Advokatforeningen Oslo krets nylig besøkte Polen fikk de høre mer om hva de gjenværende uavhengige dommerne i landet blir utsatt for.

- Mange dommere i Polen er blitt utsatt for svertekampanjer, og urettmessige disiplinæraksjoner. Dommerne var veldig glade for at vi viste interesse for situasjonen deres - og oppfordret oss til å følge rettssaker i Polen, i den grad vi har mulighet til det, sa kretsleder Else-Marie Merckoll til Advokatbladet.

Powered by Labrador CMS