TEMA: PARTNERSKOLEN

Guri Uvsløkk Vagnildhaug i Trondheim.

– Partnere må gi tillit til de unge!

– Velger du å bli advokat og partner kun for tittel, status og penger, så vil du nok miste motivasjonen ganske kjapt.

Publisert

Det sier Guri Uvsløkk Vagnildhaug, som er styreleder og partner i Bjerkan Stav – et av de største advokatfirmaene i Trondheim. Hun arbeider i hovedsak med fast eiendom og ekspropriasjon, og fikk opprykk til partner da hun kom tilbake fra foreldrepermisjon i 2016.

Bjerkan Stav

  • Ble etablert i 1870, og er i dag landets nest eldste bestående advokatfirma, og det største frittstående advokatfirma nord for Dovre.
  • Har i underkant av 30 advokater, og jobber hovedsakelig med forretningsjus. Har tre lokalkontorer i Levanger, Namsos og Frøya.

– Jeg har sittet i styret i firmaet siden 2014 og fikk derfor mulighet til å vise meg frem i tiden før det ble snakk om partnerskap. Det vil nok alltid være et visst krav til inntjening og innsats for at opprykk skal være aktuelt, men de personlige egenskapene som kreves for å kunne drive et firma er også noe som teller mye hos oss. Man er jo et lag som skal fungere sammen, og da gjelder det å optimalisere laget på best mulig måte, forteller Vagnildhaug.

Partnerne deler likt

Forskjellen på å drive et forretningsadvokatfirma i Trondheim, sammenlignet med for eksempel Oslo, tror hun ikke nødvendigvis er spesielt stor.

– De forskjellene som kanskje er aktuelle går nok mer på størrelsen på firmaet, og ikke på selve byen man holder til i. Sammenligner man Bjerkan Stav med et tilsvarende stort advokatfirma i Oslo, så er nok både arbeidshverdagen og driften av firmaet i utgangspunktet ganske lik.

Strukturen på selve partnermodellen er også noe som varierer mye mellom firmaene. Selv har de valgt å gjøre det enkelt, forklarer hun.

– Hos oss har partnerne lik andel, og utbyttet fordeles etter et likedelingsprinsipp. Veldig lite komplisert, med andre ord.

– Vi har også et slags visdomsord her på huset som en eldre kollega bruker å si: Du skal aldri tro at du er noe dårligere enn andre, men du skal heller ikke tro at du er bedre.

– Må tørre å satse

Felles for de som når toppen i advokatfirmaene, er nok drivkraften og villigheten til å jobbe hardt og målrettet, mener Vagnildhaug.

Guri Uvsløkk Vagnildhaug.

– I tillegg er det nok en fordel hvis motivasjonen for å klatre ikke bare kan spores tilbake til ambisjoner om tittel, status og penger. Da forsvinner nok drivkraften ganske kjapt, tror jeg! For min egen del har jeg vært veldig heldig med at jeg helt fra start har opplevd å få stor tillit internt i firmaet, og det har selvfølgelig vært veldig motiverende. Jeg ble tidlig tildelt store saker, og har fått mulighet til å vise hva jeg er god for.

– Dette er også min oppfordring til andre firmaer: Gi de unge tilliten slik at de kan få sjansen til å vise seg frem! Det hjelper ikke å jobbe hardt og være personlig egnet hvis ingen velger å satse på deg. Du kan jo ikke klatre hvis ingen gir deg muligheten.

Det å tørre å være seg selv og ha tro på at den man er er bra nok, er et undervurdert råd, ifølge Vagnildhaug.

– Hvis du bare bestemmer deg for å bli god til noe, så er det nesten ikke grenser for hva man kan klare. Og så må du selvfølgelig være villig til å legge ned en skikkelig innsats, for advokatyrket er virkelig en livsstil mer enn det er en ni til fire-jobb. Det er som vi sier i Trøndelag: «Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl!».

Powered by Labrador CMS