TEMA: PARTNERSKOLEN

Marit Lomundal Sæther.

– Eget økonomiske utbytte bør ikke være drivkraften for å bli partner

Hva skal til for å bli partner i et strafferettsfirma? Partner Marit Lomundal Sæther i Advokatfirmaet Sulland mener den personlige gevinsten av det å kunne gjøre en forskjell for andre er ekstra viktig i denne delen av advokatbransjen.

Publisert

Forsvarsadvokat Marit Lomundal Sæther har vært partner i Advokatfirmaet Sulland siden starten av 2020. Advokatbladet intervjuet henne i forbindelse med «partnerskolen» i bladets januarutgave.

Forfremmelsen fikk hun mens hun var i foreldrepermisjon, og i dag har firmaet fem partnere som alle er medeiere.

– Man må jo selvfølgelig ha en interesse for den økonomiske driften av selskapet, men jeg tror ikke at dette bør være den primære drivkraften for å være med i et partnerskap. Ledelsen tenker jeg først og fremst må være der for å skape et arbeidsmiljø som de ansatte kan utvikle seg i, og selv synes jeg det er kjempespennende å kunne bidra til at folk kan få blomstre i jobben sin!

Utfordringer ved ledere uten lederkompetanse

Engasjement og personlig egnethet er derfor en viktig nøkkel både for å trives og for å lykkes i lederrollen, mener hun.

– Det som muligens er litt særegent med advokatbransjen er at mange advokater i lederstillinger ikke har noen spesiell form for lederkompetanse. Dette kan ha både positive og negative sider, men det er liten tvil om at det bidrar til en bratt læringskurve for nye partnere. Det medfører kanskje også at forskjellene mellom ansatte og ledelsen blir mindre. Hos oss er vi opptatt av at takhøyden skal være stor, og at strukturen skal være så flat som mulig.

– Jeg tror det viktigste rådet er å finne flammen sin, og drive med noe som oppleves givende og meningsfylt, sier Marit Lomundal Sæther.

– Fordel med politisk gnist

Det personlige engasjementet tror hun også er spesielt viktig i denne delen av bransjen, og særlig i lys av de problemstillingene som følger med en hverdag på offentlig salærsats.

– Driften av strafferettsfirmaene preges av en del utfordringer som advokater i andre deler av bransjen ikke merker så mye til. Hos oss honoreres advokatene primært etter offentlig sats, og i mange tilfeller medfører dette at et betydelig antall arbeidstimer må legges ned for å kunne få en forsvarlig omsetning. Vi må jo få det til å gå rundt, men utover det så er det relativt lite fokus på kroner og øre.

Dette gjør også at den personlige gevinsten av det å kunne gjøre en forskjell for andre blir ekstra viktig, tror Sæther.

– Felles for alle partnerne i vårt firma er at vi er engasjerte – ikke bare faglig, men også rettspolitisk. Det tror jeg er viktig når man jobber i denne delen av advokatbransjen, fordi vi jobber så tett på de store politiske skiftene. I tillegg er engasjementet man har for klientene, og innsatsen man er villig til å legge ned for menneskene vi jobber for, en veldig viktig drivkraft når man jobber som partner i et strafferettsfirma, tror jeg.

– Lederrollen er noe annet enn advokatrollen

Hun har følgende råd til unge advokater med ambisjoner om partnerskap:

– Man må finne et fagfelt man er engasjert i, og i tillegg finne ut om man ønsker å bidra til en ledelse av et firma – både økonomisk og praktisk, men også mellommenneskelig i kraft av personalansvaret. Lederrollen ligger jo litt på siden av advokatrollen, og det er det viktig å ha med seg.

Powered by Labrador CMS