MENNESKERETTIGHETSUTVALGET I TYRKIA:

Den tyrkiske advokaten Naim Eminoğlu ble i 2017 fengslet som 24-årig advokatfullmektig.

– Vi risikerer å bli arrestert hver eneste dag

– I over to år satt jeg fengslet for jobben jeg gjorde som advokat. Men jeg har aldri vært sikrere på hva jeg ønsker å gjøre med livet mitt. For meg er det ikke et alternativ å legge kappen på hyllen, sier den tyrkiske advokaten Naim Eminoğlu (28).

Publisert

Som ung advokatfullmektig ble han i 2017 arrestert av tyrkiske myndigheter, beskyldt for å være medlem av en terrororganisasjon. Han satt to år og tre måneder i varetekt.

Crackdown

Etter kuppforsøket i 2016 har tusenvis av mennesker mistet jobben i Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdoğan har tatt kontroll over universiteter og høyskoler, media og ulike politiske organer.

Nærmere 2500 dommere og statsadvokater har mistet jobben etter 2016, ifølge tall fra Stockholm Center for Freedom.

ICJ (International commission of jurists), publiserer jevnlig opprop mot den rettslige forfølgelsen av advokater og dommere i Tyrkia.

– Jeg hadde bare jobbet som fullmektig ved People’s Law Office i Istanbul i tjue dager da de arresterte meg. Jeg hadde vært på en ferietur som turist til Nord-Korea, og dette ble ansett som et uttrykk for sosialistiske og revolusjonære preferanser. Tyrkiske myndigheter styrer landet med jernhånd, og alt og alle som kan oppfattes som en opposisjon mot det fascistiske regimet, blir feid av banen og kastet i fengsel, forteller Naim Eminoğlu.

Politiaksjoner mot advokatkontor

Kontoret der han jobbet som fullmektig, People’s Law Office, har representert flere personer som deltok i Gezi Park-demonstrasjonen i 2013. Det som startet som en miljøprotest mot at parken skulle fjernes og erstattes av en militærkaserne, utviklet seg til opptøyer og større demonstrasjoner mot regjeringen. Protestene spredte seg til Taksim-plassen i Istanbul, og til mange byer i Tyrkia.

En lang rekke av demonstrantene ble arrestert, og i kjølvannet også flere advokater fra People’s Law Office.

Eminoğlu har blant annet representert to fengslede lærere som sultestreiket i protest mot masseoppsigelser og forfølgelse av lærere, dommere, politifolk og statsansatte etter kuppforsøket i 2016. Over 150.000 mennesker mistet jobben, ifølge Stockholm Center for Freedom.

Advokater identifiseres med klientene

Kontoret har også hatt klienter tilknyttet det tyrkiske partiet DHKP-C, (The Revolutionary People’s Liberation Party-Front), som bygger på marxist-leninistiske ideer.

Eminoğlu sammen med advokat Maria Hessen Jacobsen som besøkte Tyrkia på vegne av menneskerettighetsutvalgene til Advokatforeningen og European Criminal Bar Association (ECBA).

Partiet blir av tyrkiske myndigheter ansett som en terrororganisasjon på grunn av sin politiske motstand mot Erdoğan-regjeringen.

Reisen til Nord-Korea, og hans rolle som advokat for opposisjonelle klienter, fikk derfor et skjebnesvangert utfall for Naim Eminoğlu.

Han forteller at han ved overføringen til Silivri høysikkerhetsfengsel utenfor Istanbul ble torturert både fysisk og psykisk, og at han skal ha blitt slått da han nektet å la seg nakenvisitere.

– Myndighetene hater oss advokater som representerer klienter med politiske holdninger som er i strid med deres eget regime. Det er veldig risikabelt å jobbe med slike saker, men vi gir oss ikke av den grunn. Det ligger i advokatens natur å forsvare svakerestilte mennesker som utsettes for urettferdighet, sier Eminoğlu.

Mange venner fengslet

Han har ikke tall på hvor mange venner og kollegaer som i tur og orden er blitt satt bak lås og slå. Flere av dem ble fengslet etter de samme politiaksjonene mot Progressive Lawyers Association og People’s Law Office som ham selv ble arrestert i. Mange av advokatene sitter fremdeles i fengsel, og soner straffer på alt fra tre til 18 års fengsel.

Han var en nær venn av advokaten Ebru Timtik, som døde i et fengsel i 2020 etter lang tids sultestreik.

Advokatbladet møtte Naim Eminoğlu på et busstopp ved Kandira høysikkerhetsfengsel utenfor Istanbul. Han har forsvart demonstranter mot regimet, og er igjen blitt fratatt advokatbevillingen.

– Ebru trodde virkelig på at vi vil oppnå rettferdighet og uavhengighet til slutt, så lenge vi ikke slutter å kjempe. Hun ofret sitt liv for denne saken. Jeg er trist fordi jeg har mistet en venn, og for kollegaene mine som er fengslet. Jeg er sint på myndighetene som utsetter oss for alt dette, og samtidig er jeg beæret over å være en del av opposisjonen som kjemper for rettferdighet, forteller han.

Lever med risikoen

Etter mer enn to år i varetekt ble Eminoğlu løslatt. Det tok ikke lang tid før han gjenopptok advokatpraksisen, og fikk bevilling. I august i år ble han fratatt den, på samme grunnlag som da han ble pågrepet.

– Det har aldri vært et alternativ å gi seg. Vi lever hver dag med risikoen for å bli arrestert for jobben vi gjør, men jeg synes det er verdt det. Rettferdigheten kommer til å seire til slutt, det er jeg overbevist om.

Powered by Labrador CMS