MENNESKERETTIGHETSUTVALGET I TYRKIA:

Advokatfullmektig Rabia Ozler i Istanbul.

Tyrkisk advokatfullmektig:
– Det skremmer meg hver dag å se hva kollegaene mine blir utsatt for

– Jeg føler jeg drukner i et system der myndighetene forsøker å kontrollere alt vi gjør. Det blir bare verre og verre. Hvis jeg blir værende i Tyrkia kommer jeg bare til å leve ulykkelig, sier advokatfullmektig Rabia Ozler.

Publisert Sist oppdatert

Ozler er 24 år og har ett år igjen av sin periode som fullmektig i et lite advokatfirma utenfor Istanbul.

Advokatbladet møter henne tilfeldig på et busstopp langs motorveien et lite stykke fra Kandira kvinnefengsel, i forbindelse med besøket i Tyrkia sammen med advokat Maria Hessen Jacobsen fra Advokatforeningens Menneskerettighetsutvalg.

«Fact finding mission» i Tyrkia:

  • Siden kuppforsøket mot Tyrkias president Erdoğan i 2016 har mer enn 1600 advokater blitt arrestert, og 450 advokater er dømt til totalt 2786 år i fengsel, ifølge The Arrested Lawyers Initiative.
  • I 2020 ble landet felt 85 ganger i Den europeiske menneskerettsdomstolen.
  • En gruppe på tretti advokater fra en rekke europeiske land, reiste i september til Istanbul som representanter for ulike advokatforeninger og internasjonale advokatorganisasjoner.
  • Advokat på Eldens kontor i Bergen, Maria Hessen Jacobsen, deltok som representant for menneskerettighetsutvalgene til Advokatforeningen og European Criminal Bar Association (ECBA).
  • Gjennom rettssaksobservasjoner, fengselsbesøk og møter med straffeforfulgte kollegaer, var hovedformålet å kartlegge Tyrkias etterlevelse av menneskerettighetene, og særlig retten til en rettferdig rettergang.

Med papirbunken under armen er hun på vei inn til sentrum for å delta i en rettssak.

– Jeg er veldig glad i å jobbe med juss, og har virkelig lyst til å bli advokat. Men i Tyrkia får ikke advokater praktisere fritt. Selv jobber jeg mest med forretningsjuridiske saker, så myndighetenes heksejakt på advokatene er ikke like truende blant oss. Likevel skremmer det meg hver dag å se hva kollegaene mine blir utsatt for, sier Ozler.

Fanget i ruiner

Sorgen over hjemlandet har vokst seg større med årene, og hun forteller om en følelse av å være fanget og fastklemt i ruinene av et demokrati.

– Ingenting handler om juss lenger. Rettssystemet er gjennomsyret av et politisk spill, og jeg klarer ikke helt å se noen ende på problemene vi har i Tyrkia. Samtidig så kan jeg vel egentlig ikke si at jeg er så veldig redd for å havne i fengsel heller. Advokatene arresteres av politiske årsaker, og ikke juridiske. Derfor vet jeg at hvis jeg skulle bli arrestert for å gjøre jobben min, så er det fordi jeg gjør det riktige, forteller hun.

Ozler er opptatt av at det er klientenes rettigheter, og ikke holdninger eller handlinger, hun forsvarer i retten. Myndighetene er uenige.

– Det er jo egentlig veldig trist at jeg i det hele tatt står her og sier at jeg bare ønsker å gjøre jobben min. Det skulle vært en selvfølge, men dette er realiteten. Hvis klienten min har gjort noe galt, og blir dømt for det, så fortjener vedkommende å bli straffet. Men når advokaten identifiseres med klienten, og blir fengslet for det samme, så kan vi ikke lenger vinne. Hvis jeg ikke kan forsvare klientene mine uten å bli straffeforfulgt, så er det simpelthen ingenting igjen av advokatrollen.

– Ønsker å flykte

Kampen mot systemet gjør det stadig vanskeligere for Ozler å se for seg en fremtid i hjemlandet. Når bevillingen er på plass, vil hun selv ta grep for å skape tryggere rammer for advokatpraksisen.

– Den kampen som advokatene kjemper hver dag i dette landet er så utrolig viktig. Men løsningen på problemet ligger nok langt frem i tid, og jeg tror ikke at jeg klarer å vente så lenge. Jeg har begynt å lære meg finsk, og har planer om å flytte til Finland neste år. Da har jeg fått bevillingen, og kan gjøre hva jeg vil. Et nytt liv i et annet land er en fluktmulighet for meg, forteller hun.

Ozler har aldri vært i Finland før, men har lest og hørt om et rettssystem som bygger på frihet, trygghet og uavhengighet.

– Jeg skal ta med meg kjæresten min til et sted hvor vi kan leve fritt. Jeg vil jobbe som advokat og bekjempe urettferdighet, og aldri mer behøve å være redd for å bli arrestert for å gjøre jobben min, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS