Initiativtaker Elin Mathisen (i midten foran) og kolleger i Berngaard, fra v. Henrik Bang, Caroline Mannion, Guro Austvik Letnes, Siri Al-Kasim Sundalskleiv, Julie Føyn og John E. Nilsen.

Advokater arrangerer fakkeltog til støtte for fengslede iranske kolleger

Advokatfirmaet Berngaard i Oslo håper mange advokater vil delta i toget torsdag 1. desember.

Publisert

- I Iran fengsles advokater fordi de har forsvart aktivister, ikke fordi de er aktivister selv. Dette er et rettssikkerhetsproblem som angår alle advokater, sier partner Elin Mathisen, som har tatt initiativ til fakkeltoget.

Hun har selv aldri tidligere gått i demonstrasjonstog.

- Advokater går ikke så ofte i tog, og det er sikkert mange som meg, som aldri har gjort det. Vi vil derfor utfordre vår konforme bransje til å gjøre noe de ikke gjør til vanlig, sier Mathisen.

Fakkeltoget skal gå fra Skillebekkparken i Drammensveien 60 til den iranske ambassaden i Drammensveien 88, og starter torsdag 1. desember klokka 17.

- Dette er en demonstrasjon der advokater støtter advokater; en fredelig markering i god advokatånd. Men alle er selvsagt velkomne til å delta, selv om man ikke er advokat, sier hun.

Protestene i Iran

  • Den 16. september i år døde 22 år gamle Mahsa Amini (bildet) i det såkalte moralpolitiets varetekt i Iran.
  • Hun ble anholdt fordi hun ikke hadde dekket håret sitt godt nok til.
  • Dødsfallet har ført til store protester i flere byer i Iran.
  • En iransk general opplyste den 28.november at over tre hundre personer er drept i demonstrasjonene som har pågått siden Aminis dødsfall.
  • Ifølge tall fra den USA-baserte organisasjonen Human Rights Activist, er 451 demonstranter og 60 personer fra sikkerhetsstyrkene drept så langt.

En oppsummering av protestene i Iran kan du lese på NRK.no her.

Inviterte eksil-iraner til frokostmøte

Engasjementet i advokatfirmaet Berngaard startet med diskusjoner om protestene i Iran rundt lunsjbordet for noen uker siden.

- Vi kunne ikke så mye om Iran. Selv har jeg en bekjent som er eksil-iraner, Mina Torabzadegan, som blant annet har skrevet innlegg i Dagsavisen om situasjonen i landet. Så da inviterte vi henne til et frokostmøte, forteller Mathisen.

Historiene Torabzadegan fortalte, beveget advokatene i Berngaard.

- Det var hjerteskjærende å høre om undertrykkingen av kvinner og hva de utsettes for. Vi fikk assosiasjoner til TV-serien The Handmaid's Tale, sier hun.

Serien skildrer et kristenfundamentalistisk samfunn der kvinner er uten rettigheter.

- Hjelper på motivasjonen

«Den gjennomgående behandlingen av kvinner som annenrangs borgere i sitt eget land, underminering av kvinners rettigheter og den psykologiske makten som utøves mot dem daglig, har skapt et terrorpreget klima for kvinner i Iran», skriver Torabzedegan i et innlegg i Dagsavisen.

På besøk hos Berngaard oppfordret hun advokatene til å engasjere seg.

- Hun sa at støtte utenfra virkelig gjør en forskjell for dem som jobber mot regimet i Iran. Til nå har demonstrasjoner her hjemme mot Iran fått god oppslutning, men mest fra eksil-iranere. Det er viktig å vise at også andre grupper protesterer, sier Mathisen.

- Det hjelper på moralen og motivasjonen til dem som protesterer å se at man har verden med seg.

Advokatforeningen: - Flott initiativ

- Dette er et prisverdig initiativ som jeg håper mange advokater vil støtte, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen om det planlagte fakkeltoget.

Tidligere i høst deltok Advokatforeningen i et opprop i regi av ECBA - European Criminal Bar Association - som uttrykte sterk bekymring for advokaters situasjon i Iran.

«ECBA står side om side med kolleger som blir angrepet, trakassert og ydmyket i Iran i utøvelsen av sitt yrke», heter det i uttalelsen.

Advokater utsettes for press, trusler og arrestasjoner i Iran, påpeker organisasjonen.

I meldingen oppfordret ECBA iranske myndigheter til å løslate advokater som vilkårlig er blitt fengslet, samt å avslutte forfølgelsen av advokater, og sikre at alle har tilgang til en advokat etter eget valg fra det øyeblikk de blir arrestert.

Organisasjonen oppfordret også iranske myndigheter om å respektere kvinners rettigheter.

- Advokatforeningen har i mange år arbeidet for å støtte advokater som blir utsatt for forfølgelse som følge av sin yrkesutøvelse. I Tyrkia har vi tidligere i år for eksempel deltatt på observasjoner av rettssaker mot advokater, sier Smith.

Menneskerettighetsutvalget i foreningen samarbeider også med Amnesty, ICJ og Helsingforskomiteen om internasjonalt arbeid.

Protester fra England

I England har The Law Society of England and Wales og organisasjonen Lawyers for Lawyers oppfordret den iranske regjeringen til øyeblikkelig å stanse vilkårlige fengslinger og dårlig behandling av advokater.

«Advokater i Iran står overfor et evig uforutsigbart og undertrykkende miljø bestående av systematiske og utbredte vilkårlige arrestasjoner, urettferdige rettssaker, langvarig vilkårlig forvaring og mishandling», heter det i uttalelsen.

I oktober demonstrerte om lag to hundre advokater utenfor den iranske advokatforeningens lokaler i Teheran.

Ifølge Lawyers for Lawyers, slo politiet øyeblikkelig til mot advokat-demonstrasjonen med tåregass og vold, og fire advokater ble arresterte.

Ifølge den kjente eksil-advokaten Hossein Ahmadiniaz, er over tjue advokater nå arresterte, og om lag 20.000 demonstranter.

«Ingen får faktisk tilgang til advokat, og det er overhodet ikke noe tilsyn med hva som foregår i fengslene. Rettsvesenet er fullstendig underlagt regimet», uttaler han i en artikkel som først ble publisert i det nederlandske advokatbladet.

Powered by Labrador CMS