Morten Tveten.

Dette er de 24 nye sertifiserte meklerne

- Det er interessant å kunne få et litt annet perspektiv på en sak enn det man får i den vanlige advokatrollen, sier Sol Elden, som i tillegg til å være advokat nå også er blitt sertifisert rettsmekler.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble det kjent at 24 nye personer har bestått det årlige meklingskurset arrangert av mekling.no, i samarbeid med blant annet Advokatforeningen og JUS.

Som sertifiserte rettsmeklere kan de drive utenrettslig konflikthåndtering, og hjelpe partene med å komme til enighet på en rask og billig måte, og uten at det skal bli nødvendig med domstolsbehandling.

Morten Tveten, som driver meklingssenteret, kan fortelle at over hundre personer har blitt sertifiserte meklere gjennom disse kursene siden oppstarten i 2019.

- Bakgrunnen for at vi arrangerer disse kursene med en avsluttende eksamen, er at vi ønsker at det skal være en viss kvalitet over det hele. Vi holder er internasjonalt nivå, og baserer store deler av kurset på prosessene som de har blant annet på Harvard i USA og i England, forteller Tveten.

- Bedømmes etter personlige egenskaper

Kursene arrangeres over fem dager i november hvert år, og han kan avsløre at strykprosenten vanligvis ligger på mellom 15-20 prosent.

- Mye baseres på rollespill, og det er i hovedsak de personlige egenskapene de bedømmes etter. Jussen er jo noe de fleste av dem kan, men for å bli en god mekler så må også de mer personlige kvalitetene være på plass, forklarer han.

Det å være i stand til å vinne tilliten til de man mekler for er noe av det viktigste de de lærer gjennom kurset, ifølge Tveten.

- Går du til domstolen så får du servert en løsning på problemet ditt, men i en meklingsprosess skal mekleren sammen med partene komme frem til et resultat som begge kan akseptere. Da er det viktig at man greier å være helt nøytral, slik at du vinner tilliten til begge parter, sier han.

- Et perspektiv utenfor advokatrollen

En av kursdeltakerne som ble sertifisert rettmekler i høst, er Elden-advokat Sol Elden. Hun forteller at det oppleves interessant å kunne få en litt annen innfallsvinkel til en situasjon enn det man får som advokat.

Sol Elden.

- Jobber du som advokat så er du veldig engasjert på den ene siden, men som mekler skal du overhodet ikke ta parti med noen av partene. Du opptrer kun som en utenforstående som skal hjelpe dem til selv å komme frem til en løsning, sier Elden.

Hvordan hun konkret ønsker å bruke meklingen i advokathverdagen, er ennå litt tidlig å si, forteller hun.

- Jeg kunne jo gjerne tenke meg å ta oppdrag som mekler i noen saker innimellom, slik at jeg kan variere litt mellom advokat- og meklerrollen. Noen driver jo med mekling på heltid også, men for meg blir dette et spennende tillegg til advokatjobben som jeg allerede er godt etablert i, sier Elden.

Mekler på TV

Som Advokatbladet omtalte like etter nyttår, har en av høstens sertifiserte meklere, Bull-partner Anne-Sofie Rolfsjord, brukt meklerrollen til noe litt mer utradisjonelt.

Innspillingen av det nye NRK-konseptet «Arveoppgjøret» har pågått siden i fjor sommer, og der har Rolfsjord fungert som en arveekspert med formål om å hjelpe familier med å finne gode løsninger for sine arveoppgjør.

Anne-Sofie Rolfsjord.

– I disse programmene har jeg vært en felles advokat for hele familien, og har derfor vært bevisst på at jeg må se alle, og forsøke å ivareta interessene til hver enkelt. Det er ulike hensyn som må balanseres, og målet har hele tiden vært å finne løsninger og kompromiss som alle familiemedlemmene kan leve greit med og dermed forhindre konflikter, sa Rolfsjord til Advokatbladet.

Dette er de nye sertifiserte meklerne:

TittelEtternavnArbeidsgiver
AdvokatTrine AunanHassum & Aunan Advokatfirma
AdvokatMariann BarlieAdvokatfirmaet Barlie AS
AdvokatfullmektigCamilla BrandtStiegler Advokatfirma AS
AdvokatLisbeth BøhlerAdvokat Lisbeth Bøhler AS
AdvokatSol EldenElden Advokatfirma AS
Advokat (H)Stein ErikstadAdvokat Erikstad AS
Daglig LederHenning HamnesHamnes Consulting AS
DommerfullmektigVebjørn HurumRomerike og Glåmdal tingrett
Leder Kontrakt Og MarkedKarin KaasenBane NOR SF
AdvokatSumiyyah Mahmood KapurHELP Forsikring AS
AdvokatMorten Ørke LarsenAdvokatfirma Morten Larsen
AdvokatAnne-Sofie NordbyAdvokatfirma Elde Nordby
AdvokatAnne-Sofie RolfsjordBull & Co Advokatfirma AS
AdvokatTorhild RossumAdvokat Torhild Rossum ANS
AdvokatHedda RysstAdvokatfirmaet Thommessen AS, Oslo
AdvokatLise SkalstadVeidekke Entreprenør AS
AdvokatTerje SkålandAdvokatfirmaet Nicolaisen & Co Ans - Skedsmo
AdvokatØyvind Nyquist SteenAdvokatfirmaet Bjønness & Steen AS
AdvokatLeif StrømAdvokatfirma Leif Strøm AS
ForbundsansvarligChristopher Gibson ThuneNorsk Flygerforbund
PartnerIngeborg TveitStiegler Advokatfirma AS
LederNils UtsiReinbeitedistrikt - 22 v/ Nils M. Utsi
AdvokatCharlotte WintherHelse Midt-Norge Rhf

Powered by Labrador CMS