De juridiske fakultetene ved Oslo og Bergen møtes til duell for 27. gang.

LOVSTAFETTEN

Lovstafetten 2023: Utøvende makt med seier i prologen

Det er ventet en intens og spennende kamp mellom de to fakultetene under årets stafett, som på tradisjonelt vis startet med en konkurranse der de tre statsmaktene målte krefter. – Det var en viktig seier, sa Sverre Runde som representerte den utøvende makt fra Regjeringsadvokaten.

Publisert Sist oppdatert

For 27. gang er det duket for vårens vakreste eventyr - den prestisjetunge lovstafetten. Med lovsamlingen som stafettpinne skal over hundre studenter konkurrere om å løpe og sykle raskest fra Oslo til Bergen.

I strålende solskinn startet åpningsseremonien med innslag fra JF-dans og studentkoret, Chorus Mixtus, før de tre statsmakter gikk løs på sin årlige løpekonkurranse.

Utøvende makt tok seieren

Stortingsrepresentant fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, konstituert høyesterettsdommer, Borghild Magni Elsheim, og advokat hos Regjeringsadvokaten, Sverre Runde, startet side om side med hver sin lovsamling i hånden.

Det var sistnevnte som seilet først over mål, og sikret seieren for den utøvende makt. Runde, som selv har representert Oslo-lagets stafettlag en rekke ganger, var glad for å slå tilbake under årets konkurranse.

– Det var viktig at vi vant i år. Lovgivende makt har vunnet to ganger på rad nå, så det var et stort press på å levere varene, sa seierherren.

Det gjenstår å se om Oslo-laget kan gjøre det samme under årets stafett.

Etappene

Etappe 1: Drammen - Vestfossen.

Etappe 2: Vestfossen - Notodden.

Etappe 3: Notodden - Flatdal.

Etappe 4: Flatdal - Brunkeberg.

Etappe 5: Brunkeberg - Høydalsmo.

Etappe 6: Høydalsmo - Bøgrend.

Etappe 7: Bøgrend - Haukeligrend

Etappe 8: Haukeligrend - Haukelitunellen

Etappe 9: Haukelitunellen - Røldal

Etappe 10: Odda - Utne

Etappe 11: Utne - Jondal

Etappe 12: Tørvikbygd - Kvamskogen

Etappe 13: Kvamskogen - Liarostunellen

Etappe 14: Bjørkheim - Trengereid

Innløpsseremoni på Museumsplassen i Bergen

– Det er en sunn konkurranse mellom fakultetene. Man blir godt kjent med andre som interesserer seg for den samme galskapen – å løpe til Bergen gjennom et helt døgn, sa Runde.

– Det kan nemlig føles ut som galskap når man blir vekket på natta for å løpe en nattetappe. Det er bare å gi alt, og nyte dagen og natta, sa han.

Elsheim, som selv har løpt Lovstafetten, manet studentene til å ta seg tid til å se seg rundt på den lange ferden.

– Det er et halvt århundre siden jeg deltok. Husk at turen over fjellet er veldig fin, så dere må ikke løpe så fort at dere ikke ser noe, var hennes beskjed til studentene.

– Løp mens dere kan

Til stede under åpningsseremonien var også professor ved UiO, Anders Løvlie, som holdt en motiverende tale for studentene. Han er imponert over tradisjonen som utspiller seg mellom de to fakultetene.

– Det er flott at studentene bygger en tilhørighet til sitt fakultet, ved at de representerer institusjonen uavhengig av deres geografiske tilknytning. De virker veldig seriøse, så det lover godt for advokatbransjen, mener Løvli.

Professoren, som holder en liten knapp på Oslo-laget, har en klar beskjed til de sporty studentene.

Følg ferden over fjellet.

– Løp mens dere kan, for musklene svinner hen. Det er mange år siden jeg ikke kunne bli verdensmester på hundremeter, sa Løvli.

Stolt tradisjon

Tradisjonen startet i 1982 da trykkeriene ikke klarte å levere nok lovsamlinger til jusstudentene i Bergen. Som en håndsrekning til studentene på Vestlandet, bestemte derfor studentene ved Juridisk Idrettsklubb UiO seg for løpe og sykle med lovsamlinger på tvers av landet.

Det ble startskuddet for en tradisjonsrik og prestisjefylt konkurranse.

Stafetten er delt inn i fjorten etapper, der noen er på sykkel, og andre er rene løpe-etapper. Hver etappe deles mellom åtte personer fra hvert lag.

Oslo-laget har stukket av med den gjeve pokalen de to siste årene. Til sammen har hovedstadslaget 16 seiere, mens Bergen-laget har ti.

- Det er en stolt tradisjon, og jeg ønsker dere alle masse lykke til, sa stortingsrepresentant for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik (til høyre). Her med konstituert høyesterettsdommer, Borghild Magni Elsheim, og advokat hos Regjeringsadvokaten, Sverre Runde.
Sverre Runde fra Regjeringsadvokaten stakk av med seieren mellom de tre statsmakter.
Bergen-laget prepper til dyst.
JF-Dans.
Sverre Runde og Anders Løvlie.
Chorus Mixtus.
Oslo-laget med noen siste forberedelser før løpet.
Powered by Labrador CMS