Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) tok ledelse fra start. Bak Fredrik Sejersted og Ragnhild Noer.
Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) tok ledelse fra start. Bak Fredrik Sejersted og Ragnhild Noer.

Lovstafetten er i gang - Sveinung Rotevatn gruset konkurrentene i prologen

- Jeg heier selvfølgelig på Bergen, sa Rotevatn, som representerte den lovgivende makt i konkurranse mot regjeringen og domstolene.

Publisert Sist oppdatert

Lovstafetten feirer i år 40-årsjubileum, og i strålende junisol ble arrangementet åpnet med taler og en liten løpekonkurranse mellom de tre statsmaktene på Universitetsplassen i Oslo, før studentlag fra de juridiske fakultetene i Oslo og Bergen startet på turen over fjellet.

- Det er bra de fortsatte å trykke lovsamlingen, ellers hadde det jo slått beina under hele arrangementet, sa Sveinung Rotevatn tørt før start.

Den tidligere miljøvernministeren og statssekretæren i Justisdepartementet sitter nå i Stortingets finanskomité, og er nestleder i Venstre.

Sammen med høyesterettsdommer Ragnhild Noer fra den dømmende makt og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fra den utøvende makt løp han rundt Universitetsplassen som en kick-start på stafetten, som egentlig starter i Drammen senere på dagen.

Konkurransen kan følges via denne QR-koden.
Konkurransen kan følges via denne QR-koden.

- Vi er de tre statsmaktene som ønsker dem lykke til på veien, sa Sejersted.

Han steppet inn i siste liten for justisminister Emile Mehl (Sp).

- Det klassiske dannelsesidealet

- Dette er et virkelig et av vårens vakreste eventyr, sa Sejersted, og trakk frem tre punkter som etter hans mening gjør arrangementet så fint.

- For det første er det et samarbeid mellom de juridiske fakultetene i Oslo og Bergen. Det er helt utrolig, for det er det veldig lite av.

- For det andre er dette i beste universitetsånd. En sunn kropp i et sunt legeme er det klassiske dannelsesidealet.

- Og så er det et symbol; at dere bærer loven over fjellet. Dette går tilbake til da loven ble trykket fysisk. Før man hadde den fysisk, så fantes den ikke. Og boken måtte bæres ut fra hovedstaden til provinsene, sa Sejersted, som ønsket alle lykke til, og ikke ville røpe hvilket lag han heier på.

- Grisemoro

Universitet i Oslo var på åpningsseremonien representert av stipendiat Knut Sande, som blant annet er kjent for å ha laget nettsiden Juss = Lættis der han har lagt ut gratis undervisningsmateriale til studentene.

- Jeg kan ikke se for meg et annet arrangement på hele jussen som er garantert å være like grisemorsomt, givende, vennskaps- og brobyggende som Lovstafetten. Det er bare å glede seg, sa han.

Etappene

Etappe 1: Drammen - Vestfossen.

Etappe 2: Vestfossen - Notodden.

Etappe 3: Notodden - Flatdal.

Etappe 4: Flatdal - Brunkeberg.

Etappe 5: Brunkeberg - Høydalsmo.

Etappe 6: Høydalsmo - Bøgrend.

Etappe 7: Bøgrend - Haukeligrend

Etappe 8: Haukeligrend - Haukelitunellen

Etappe 9: Haukelitunellen - Røldal

Etappe 10: Odda - Utne

Etappe 11: Utne - Jondal

Etappe 12: Tørvikbygd - Kvamskogen

Etappe 13: Kvamskogen - Liarostunellen

Etappe 14: Bjørkheim - Trengereid

Innløpsseremoni på Museumsplassen i Bergen

Nervene hos deltagerne var til å ta og føle på, mente han.

- Det sier litt, fordi jusstudenter er jo svært gode til å kamuflere sine egne usikkerheter. Kanskje det til og med er dette vi driver med i jussen; at vi lærer oss til å late som noe er sikkert, når vi egentlig ikke har så mye peiling på det vi driver med, sa Sande.

Utga eget magasin

I anledning stafetten har arrangørene gitt ut et eget lite magasin der Lovstafettens historie fortelles, og der tidligere løpere deler sine erfaringer.

Vi sakser derfra:

«Lovstafetten bygger på den gamle budbringertradisjonen. I 1982 klarte ikke trykkeriene å levere nok lovsamlinger til studentene i Bergen. Oslo­studentene i Juridisk Idrettsklubb bestemte seg for å løpe og sykle med lovsamlingene over fjellet som en håndsrekning til jusstudentene i Bergen. Turen har siden den gang utviklet seg til en konkurranse, og den historiske arv ivaretas ved at den nyeste utgaven av Norges Lover overrekkes representanter fra domstolen ved målgang i Bergen.»

112 deltakere fra hvert lag

Stafetten er delt inn i fjorten etapper, der noen er på sykkel, og andre er rene løpe-etapper. Hver etappe deles mellom åtte personer fra hvert lag.

- Første etappe starter i Drammen cirka 11.30. Videre fortsetter det med fire sykkeletapper. Deretter løpes det forskjellige etapper igjennom natten over Haukelifjell. På lørdagen står både løpeetapper og sykkeletapper for tur, før vi er i mål cirka klokka 16.00 lørdag på Museumsplassen i Bergen, forteller Anders Johan Inntjore, som er leder for Lovstafetten i Bergen.

Konkurransen mellom studentlagene fra Oslo og Bergen har de siste årene vært jevn.

Jonas Kolderup Lund, Elisabeth Hofgaard Thorstensen, Karoline Grønnerud og Herman Kleivi er med i arrangementskomiteen for Oslo, og håpet på seier for sitt lag.
Jonas Kolderup Lund, Elisabeth Hofgaard Thorstensen, Karoline Grønnerud og Herman Kleivi er med i arrangementskomiteen for Oslo, og håpet på seier for sitt lag.
Sveinung Rotevatn vant med god margin i prologen.
Sveinung Rotevatn vant med god margin i prologen.
Deltakerne løp med signerte lovsamlinger.
Deltakerne løp med signerte lovsamlinger.
Stipendiat Knut Sande ønsket velkommen.
Stipendiat Knut Sande ønsket velkommen.
Powered by Labrador CMS