– Ingen av de som er blitt partnere her har blitt det på tross eller grunn av at de er kvinner, men fordi de er dyktige, sier Cathrine B. Dalheim i KPMG.

- Valgfrihet viktigere enn likedeling av permisjon

KPMG Law-topp Cathrine B. Dalheim advarer mot at arbeidsgiver legger føringer om at småbarnsforeldre bør dele permisjonen likt.

Cathrine B. Dalheim er partner i KPMG Law Advokatfirma. KPMG er et internasjonalt nettverk av revisjons- og rådgivingsselskaper med over 189.000 medarbeidere verden over. Dalheim leder en faggruppe på femti medarbeidere i Oslo og Stavanger, med seks partnere, derav fire kvinner. Samtlige partnere, av begge kjønn, har barn, og er blitt partnere etter permisjon og småbarnsperiode.

Flere har den siste tiden tatt til orde for at ansatte bør dele fødselspermisjonstiden femti-femti for å få frem flere kvinnelige partnere, deriblant forsker Selma Lyng (se egen sak) og administrerende direktør Trond Morten Lindheim i BDO i forrige utgave av Advokatbladet.

Cathrine B. Dalheim mener dette synet er en avsporing av debatten.

– Jeg kjenner jeg blir litt oppgitt når debatten koker ned til hvordan foreldrepermisjonen fordeles. Dette er naturligvis én faktor i en større kabal, men tiden i permisjon er en parentes i en lengre yrkeskarriere. Utviklingen før svangerskap og foreldrepermisjon, oppfølgning i tiden personen er borte, og involvering etter tilbakekomst er nøkkelen til å beholde de gode hodene – både kvinner og menn, sier hun engasjert.

Hun erkjenner at mange kvinner forsvinner fra bransjen i forbindelse med svangerskap og foreldrepermisjon.

– Men jeg tør påstå at det ikke er tiden kvinnen er ute i permisjon som er utslagsgivende!

I korte trekk mener hun det dreier seg om hvordan arbeidsgive tilrettelegger arbeidet i ulike livsfaser, den daglige dialogen mellom medarbeider og personalansvarlig, tydelig ledelse og klare mål – og hvilke verdier partnerskapet og ledelsen representerer. Hun mener Trond Morten Lindberg tar feil når han mener en femti-femti deling av permisjonen er avgjørende for å nå målene om økt kvinneandel i partnerskapene.

– Når vi skriver 2017, synes jeg det er å ta flere skritt tilbake å begynne å regulere eller legge føringer på en likedeling av permisjonstiden. Å tro at man lykkes med utjevning av skjevfordeling på partnernivå ved å oppfordre menn til å ta femti prosent av permisjonstiden som en slags game changer, samtidig som det uttales at «han ikke ville likt om kona lyktes bedre», er i beste fall naivt. Heller ikke formuleringen om at han ser at folk sniker seg ut klokken fire er særlig heldig, mener Dalheim.

KPMG Law har i dag en 20 prosent kvinneandel på partnernivå, mens konsernets ambisjon er å øke denne til minst 25 prosent.

Ifølge Dalheim er holdningene og signalene fra ledelsen helt avgjørende for å få det til.

– Jeg begynte her da vår eldste datter var ett år. En av de første mailene jeg fikk fra administrerende direktør var at han dessverre måtte avlyse et allmøte fordi han hadde bommet på datoen, og møtet kolliderte med første skoledag for hans yngste sønn – og at dette var noe han prioriterte høyt. Det er inspirerende når ledelsen etterlever det de sier, og sender et signal om at det er mulig å kombinere en spennende karriere med å ha barn, fastslår Dalheim.

I KPMG Law er de opptatt av ikke å legge føringer for hvordan permisjonen fordeles.

– Hvis en medarbeider ønsker kortere permisjonstid er det også greit. Om vi sier at de bør ta halvparten hver, kan det lett oppleves som en forventning, og i realiteten forringe valgfriheten jeg synes man skal ha.

Dalheim understreker at det er flere tiltak man kan gjøre, deriblant tett dialog med den som er i permisjon.

– Vi avholder milepæl-samtaler med de ansatte før fødsel, under permisjonstiden, og når de kommer tilbake på jobb. I samtalene klargjøres hvilke forventninger den enkelte har, ambisjonsnivå, fleksibilitet – og vi forsøker å tilrettelegge individuelt. Dermed opplever forhåpentligvis den som har vært ute at det føles trygt å komme tilbake, og at innfasingen inn ikke er så problematisk, påpeker Dalheim.

LES OGSÅ:

Forsker: Likedeling bør være første skritt

Powered by Labrador CMS