Advokat Frode Sulland prosederer i en rettssak hjemmefra.
Advokat Frode Sulland prosederer i en rettssak hjemmefra.

Domstolene mister hjemmelen til videomøter i straffesaker

Onsdag 1. desember utløper koronaloven om fjernmøter i domstolene. I fredagens statsråd kom det ingen forslag om forlengelse.

Publisert Sist oppdatert

Det var Rett24 som først omtalte saken.

Den midlertidige loven som gjennom pandemien har gitt domstolene hjemmel til å gjennomføre videomøter i straffesaker der dette anses nødvendig og ubetenkelig, utløper av seg selv kommende onsdag.

Loven har flere ganger blitt fornyet, og også denne gangen anbefalte alle domstolene i sitt høringssvar at forlengelse skulle vedtas.

Etter fredagens statsråd ble det klart at ingen proposisjon om forlengelse er lagt frem.

– Kan påvirke fremdriften i rettssaker

– Det er ingen som helst tvil om at loven vil opphøre på onsdag. Det er nå åtte uker siden forslaget ble sendt på høring. Dette er klønete fra Justisdepartementet, sier Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, til Rett24.

Han er bekymret over konsekvensene dette vil kunne få for fremdriften i saker som føres for domstolene.

– Nå kommer vi i en situasjon der lovgivningen ikke åpner for bruk av fjernmøter dersom aktører har symptomer som gjør at de ikke bør møte i retten. Denne beslutningsvegringen i regjeringen vil kunne gå ut over fremdriften i rettssaker. Slik situasjonen er nå, skal det ikke mer enn snufsete nese til før rettsmøtet ikke kan gjennomføres, sier Stensland til nettstedet.

Powered by Labrador CMS