Advokat Lars Erikssen håper å snart kunne være tilbake i jobben som advokat i Fosse & Co.
Advokat Lars Erikssen håper å snart kunne være tilbake i jobben som advokat i Fosse & Co.

Advokat Lars Erikssen mistet nesten alle kundene da Oslos skjenkesteder måtte stenge

Nå har han måttet permittere både seg selv, og sin eneste kollega.

Publisert

Lars Erikssen er partner i Fosse & Co. i Oslo, et lite advokatfirma som spesialiserer seg på å bistå restauranter og utesteder med kontrakter og søknader.

Som en følge av koronasituasjonen måtte han nylig permittere både seg selv, og sin eneste advokatfullmektig.

- 95 prosent av våre kunder kommer fra restaurantbransjen i Oslo. Da Oslos restaurantverden ble stengt ned for tre uker siden, mistet vi nesten alle oppdrag Ting stoppet rett og slett helt opp. Det var som et skikkelig smell, forklarer Erikssen til Advokatbladet.

Etter å ha bistått noen av klientene med permitteringer, opplever han nå stille dager.

- Vi har holdt på lenge, og har en stor base klienter. Men for mange av våre klienter er dette rett og slett tragisk. De bruker ofte vanligvis våren og sommeren for å bygge seg opp en buffer til vinteren, sier Erikssen.

Håper på kompensasjon

Da Oslos politikere innførte skjenkestopp av alkohol på byens serveringssteder, fikk det store konsekvenser for de to advokatene i Fosse & Co. De aller fleste restaurantene måtte stenge.

- Vi gikk fra å bistå med juss i bevillinger, via å drive med en del gratisveiledning til klienter uten særlig betalingsevne - til at vi selv måtte permittere, sier advokaten.

Foreløpig er både han og kollegaen Astrid Maria Haga permittert 80 prosent til rett over påske.

Fredag presenterte regjeringen en kompensasjonsordning som vil omfatte bedrifter med minst 30 prosent omsetningsfall sammenlignet med samme måned året før.

- Vi må se på hvilke tiltak regjeringen viderefører. Det skal ikke særlig mye til for å dokumentere at vi har hatt en omsetningsnedgang på 30 prosent, sier han.

Fredag presenterte Advokatforeningen en fersk undersøkelse som viser at inntektene i de minste advokatfirmaene faller dramatisk.

– Det er ingen tvil om at mange av våre medlemmer har det knalltøft nå. Dette gjelder i særlig grad de som jobber i mindre virksomheter og med strafferett, og de som jobber på rettshjelpssatser, sa Advokatforeningensleder Jens Johan Hjort til Advokatbladet.

Advokatfullmektig Astrid Maria Haga er også permittert 80 prosent.
Advokatfullmektig Astrid Maria Haga er også permittert 80 prosent.

Husleieutfordringer

Mange av Fosse & Co sine klienter har nå problemer med å betale husleien.

- Det er definitivt ikke alle gårdeiere som har lyst å være med på den nasjonale dugnaden, og dele kostnadene. Jeg håper inderlig ikke det blir mange huseiere som ender opp med å kaste ut leietagere. Vi har heldigvis en forståelsesfull gårdeier, sier Erikssen.

Han er opptatt av å holde seg frisk, ikke minst for å kunne komme raskt tilbake i jobb når tilstandene blir mer normaliserte.

Advokaten stiller spørsmålstegn ved at alle Oslos utesteder måtte stenge.

- Utelivet i Oslo er veldig sammensatt, med en del små puber, men også mange større aktører. En del av våre klienter har store lokaler, og ingen problemer med å overholde reglene om å holde avstand. Da man innførte alkoholforbud rammet man aktører som faktisk ville klart å holde nok aktivitet oppe til å dekke kostnadene sine. Jeg synes det er rart de gikk så hardt til verks, sier Erikssen.

Mister ikke nattesøvnen

Han legger til at noen kan overleve på å selge take away, men at de aller fleste har måttet stenge ned.

- Enten man liker det eller ikke, så er det slik at alkoholen er det som gir marginer, og gjerne gjør det forsvarlig å holde aktiviteten i gang, påpeker Erikssen.

Helsebyråd i Oslo antydet nylig at flere av tiltakene vil kunne vare ut året.

- Selvfølgelig gir det grunn til bekymring, både for oss og våre klienter. Vi skal nok kunne holde oss i gang, selv om det vil være færre kunder. Dette får store konsekvenser for mange, men jeg mister ikke nattesøvnen. Vi har en stor kundemasse som helt sikkert vil ha behov for bistand når alt dette er over, sier Erikssen.

Selv om han stiller seg undrende til de drastiske tiltakene, understreker Eriksen at han har stor forstår at politikerne har en vanskelig oppgave.

- Jeg er glad det ikke er jeg som skal bestemme hvilke tiltak som skal være gjeldende, sier advokaten.

Powered by Labrador CMS