Utenlandske journalister på oppdrag i Norge må med dagens regler på karantenehotell før de kan bevege seg fritt.
Utenlandske journalister på oppdrag i Norge må med dagens regler på karantenehotell før de kan bevege seg fritt.

Hevder journalist-karantene er i strid med EMK og EØS-avtalen

- Et uforholdsmessig inngrep i pressefriheten og grunnleggende rettigheter.

Publisert Sist oppdatert

Advokatene Per Andreas Bjørgan og Jon Wessel-Aas i Lund & co. har på oppdrag fra Norsk Presseforbund (NP), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) sett på karanteneplikten for utenlandske journalister som skal inn i Norge.

Nå ber organisasjonene om å endre Covid19-forskriften, skriver Presse.no.

Forskriften innebærer at journalister på oppdrag for utenlandsk medieinstitusjon som ønsker innreise i Norge, i likhet med alle andre borgere som ankommer Norge fra utlandet, må i karantene i ti døgn.

Jon Wessel-Aas representerer presseorganisasjonene.
Jon Wessel-Aas representerer presseorganisasjonene.

- Alvorlig inngrep

Karanteneplikten er problematisk fordi det vil gjøre det tilnærmet umulig for utenlandske journalister å dekke nyhetshendelser i Norge, mener advokatene.

– Vi mener dette er et alvorlig inngrep i journalisters mulighet til å dekke aktuelle saker og hendelser, og dermed i pressefriheten. Det kan vi ikke være bekjent av. Presseorganisasjonene legger til grunn at dette både kan og må ryddes opp i, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen til nettstedet, og legger til at de nå forventer at regjeringen rydder opp i saken.

Allerede i oktober vedtok EU en anbefaling om at journalister på oppdrag bør fritas fra karantene, en anbefaling Norge valgte å ikke følge.

I januar brøt flere svenske journalister fra medier som Göteborgs-Posten, TV4, og Expressen karanteneplikten da de dekket raset i Gjerdrum, skrev VG i januar.

- Undergraver muligheten til nyhetsdekning

Advokatene viser i et notat til at nyheter er ferskvare, og at karanteneplikten i sin nåværende form undergraver enhver mulighet for utenlandske journalister til å dekke aktuelle hendelser og saker i Norge på en adekvat måte.

«Etter vårt syn fremstår den norske, ubetingede karanteneplikten for journalister derfor som en klar krenkelse av presse- og tjenestefriheten som vernet både av EMK og EØS-avtalen. Det må derfor så snart som mulig innføres et fornuftig avgrenset unntak fra karanteneplikten for utenlandske journalister ved innreise til Norge. Etter vårt syn vil dette best sikres ved en endring av Covid-19 forskriften», skriver advokatene.

De påpeker at det erfaringsmessig vil dreie seg om få personer unntaket vil omfatte, og at de utenlandske journalistene vil kunne underrettes samme smittevernsregime som norske journalister, eksempelvis med krav om munnbind og avstand.

Powered by Labrador CMS