Team Bergen i Madrid.
Team Bergen i Madrid.

Team Bergen fra UiB nådde finalen i internasjonal prosedyrekonkurranse

- Om det ikke ble gull i år, ligger i det minste en ny verden åpen for disse gutta. Hver og en har kvaliteter til å nå hvor de måtte ønske, sier StrayVyrje-advokat Ronny van der Meij.

Publisert Sist oppdatert

I februar skrev Advokatbladet om hvordan sportsadvokatene Ronny van der Meij og Erik Flågan fra Stray Vyrje & Co skulle gå frem for å bistå fem jusstudenter fra Bergen i den internasjonal prosedyrekonkurransen i sportsvoldgift. Fredag gikk finalen av stabelen i Madrid. Her hadde Team Bergen, som har konkurrert mot 45 andre lag fra hele verden, sikret seg finalebillett.

Team Bergen

Team Bergen besto av jusstudentene Øystein Nordmo, Sebastian Plows, Aksel Nordli, Sigurd Nordby og Paul Benjamin Gregori.

Trøblete start

Torsdag fant sekstendelsfinalene og kvartfinalene sted.

I første runde møtte Bergenslaget Edge Hill University fra England. Opptakten til den store dagen var ikke optimal.

- Drosjen kjørte feil, og vi ankom tre minutter før høringen skulle starte, forteller trener og advokat Ronny van der Meij.

- Men Plows og Nordby, som skulle prosedere, lot seg ikke affisere. Tvert om leverte de plettfritt, og slo ut Edge Hill University fra Liverpool, sier han.

Plows og Nordby i kvartfinalene.
Plows og Nordby i kvartfinalene.

- Trodde de hadde tapt

Deretter trakk guttene tøffest mulig motstand i kvartfinalen, Kings College London. Trener van der Meij måtte følge med på avstand.

- Jeg måtte forberede et panel om det nye agentregelverk sammen med tre andre advokater fra Lisboa, Milan og Madrid, og kunne derfor ikke være med i runden.

Fra paneldebetten. Ronny van der Meij til venstre.
Fra paneldebetten. Ronny van der Meij til venstre.

- Korrespondansen gikk derfor på WhatsApp, noe som var svært nervepirrende, sier van der Meij.

- Etter gjennomføring trodde guttene at de hadde tapt. Gleden var tilsvarende stor når resultatet forelå: Seieren ble feiret med klemmer omtrent som etter scoring på fotballbanen, forteller han.

Møtte indisk lag i semifinale

Fredag var det duket for semifinaler. Også denne dagen startet dramatisk. Sigurd Nordby var blitt akutt syk, og hentet i ambulanse. Han skulle heldigvis ikke prosedere denne runden.

- Etter først å ha forsikret seg om at Nordby ble tatt hånd om, gikk Plows og Gregori inn og leverte den beste fremføringen jeg har sett i noen prosedyrekonkurranse, sier van der Meij.

Det var Nalsar University fra India som ble slått ut i semifinalene. Med det var Team Bergen klare for finalen.

Sikre på seier

Indisk motstand var det også i finalen. Nirma University var siste hinder på veien.

Scenen på Corte de Arbitraje de Madrid var storslått, nærmest sakral, med ornamenter og malerier som minnet om en katolsk kirke. Salen var nær fullsatt, og da livestreamen startet, var det alvor og høytid i luften.

- Med plettfri engelsk ble de rettslige og faktiske poengene fremført på en tydelig og overbevisende måte. På et tidspunkt fikk Plows, som prosederte, et kinderegg (tre spørsmål i ett) av presidenten i panelet.

Fra finaleprosedyren.
Fra finaleprosedyren.

- Dette skrevde ulike henvisninger og tankerekker. Plows svarte presist og fjellstøtt på samtlige spørsmål, og fikk tydelig anerkjennelse fra samtlige dommere.

- På dette tidspunktet var nok de fleste i salen - meg inkludert - sikre på at dette kom Team Bergen til å ta, sier van der Meij.

Leverte til gull

Poengsystemet

Poengsystemet i prosedyrekonkurransen går fra 1-100. Disse momentene vektlegges:

1. Kildesøk

2. Kunnskap om faktum

3. Forvaltning av tid

4. Kunnskap om jussen

5. Rettkildebruk

6. Fremføring/overbevisningsevne.

- Men selv om guttene leverte til gull holdt det ikke helt inn. De møtte et eksepsjonelt godt lag fra India, som med knappest mulig margin - ett poeng - ble tilkjent seieren, sier van der Meij.

Guttene børstet likevel av seg skuffelsen raskt, og stilte på sluttsermonien med mål om å vinne festen, ifølge advokaten.

- Ligg unna, studenten skal til oss!

-Der var det ikke fritt for «arbeidsgivere» som meldte interesse. Mens jeg var i samtale med et et par sportsadvokater, oppsto det en vennskapelig «krangel» mellom advokatene med uttalelser som «ligg unna, studenten skal til oss!», forteller van der Meij.

- Om det ikke ble gull i år, ligger i det minste en ny verden åpen for disse dyktige studentene. Hver og en har kvaliteter til å nå hvor de måtte ønske, sier advokaten.

Powered by Labrador CMS