Med store vinduer ut mot gaten gir kantineområdet et luftig preg.

Samler Oslos 3400 jusstudenter i splitter nytt bygg

Fremtidens advokater skal ikke lenger bli undervist i innleide kirker og kinoer. Nå får de topp moderne fasiliteter under samme tak. Se bilder fra åpningsfesten!

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var det offisiell åpning av Universitet i Oslos nye fakultetsbygg for jussutdannelsen, Domus Juridica, i Kristian Augusts gate 17 på Tullinløkka. Åpningen skjer under halvannet år etter at den første grunnsteinen ble lagt ned av forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i august 2018.

Dekan ved Det juridiske fakultet Ragnhild Hennum benyttet talen sin til å takke alle som hadde bidratt til at flyttingen kunne bli en realitet, deriblant sine forgjengere Dag Michaelsen og Hans Petter Graver.

- Vi kommer til å få det veldig fint her i mange år, sa Hennum.

Bygget er på over 20.000 kvadratmetere, og ti etasjer og skal huse 3400 studenter og 210 ansatte.

Iselin Nybø (f.v.), Jøran Kallmyr, Kamzy Gunaratman og den nye dekanen Ragnhild Hennum satt samlet på første rad under åpningsarrangementet.

Et bygg i tiden

Bygget skal samle det juridiske undervisningsmiljøet i hovedstaden, og bærer preg av store åpne områder der studentene kan studere på en mer moderne måte.

Leder for juridisk studentutvalg, Mats Fredrik Baardseth, fikk på vegne av jusstudentene et nøkkelkort til bygget av Entra-direktør Sonja Horn

Til nå har Det juridiske fakultet måttet leie lokaler rundt om i byen grunnet plassmangel i sitt eget bygg i Karl Johans gate.

Iselin Nybø (V), som selv er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, var blant talerne under åpningen.

- De gamle universitetbyggene er fra en tid da vi hadde et annet syn på undervisning enn det vi har i dag. Byggene der hadde få fleksible rom for studenter. Forskning viser at åpne fleksible læringsarealer gir flere muligheter til å utvikle nødvendig kompetanse i en mer kompleks verden, sa Nybø, før hun la til at jusstudiet fremdeles vil være krevende, og vil kreve en stor egeninnsats av studentene.

Jøran Kallmyr talte under åpningsarrangementet torsdag

- Selv om bygget er nytt, vil det fortsatt være 900 lesesal-plasser her. Myten om at jusstudenter bor på lesesalen kan vi ikke helt avlyse ennå, fastslo ministeren.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp), tidligere Ræder-partner, med jussutdannelse fra Universitetet i Oslo, var neste taler ut.

- Jussen er et vitenskapsfag som må følge med i tiden. Derfor trenger dere også et bygg som gjør det mulig å utdanne folk på en moderne måte, sa justisministeren.

Kallmyr erkjente så med et smil at han ennå ikke helt visste hva en kollokviesofa var for noe.

Det første som møter de besøkende i det nye bygget er en stor steintrapp.

Mer som arbeidslivet

Han la til at byggets moderne løsninger ligner mer på virkeligheten som møter de nyutdannede juristene ute i arbeidslivet.

- I advokatfirmaene er det blitt vanlig at man sitter ved en felles skjerm, og jobber i team sammen, med ulike perspektiv for å finne løsningene, sa Kallmyr, før han henvendte seg til minister-kollega Nybø.

Professor og initiativtager til flyttingen Hans Petter Graver hadde god grunn til å feire med kake under den offisielle åpningen.

– Tusen takk for at du gir Oslo-studentene et nytt bygg! De har alltid vært mye bedre enn Bergen-studentene – og nå vil de bli enda bedre, sa Kallmyr med et glimt i øyet - til rungende latter i forsamlingen.

Professor og tidligere dekan Hans Petter Graver tok i sin tid initiativ til at Det juridiske fakultet måtte få nye lokaler.

- Jeg tror dette blir veldig bra. Domus Nova var ikke bygget for den type undervisningsformål som den ble brukt. Nå får vi samlet alle instituttene rundt Tullinløkka, og få flere muligheter til samarbeid på tvers av institutter og ulike fag, sier Graver til Advokatbladet.

Siste taler under åpningen var kunstneren Marianne Heier.

Kunstner Marianne Heier fikk stor applaus for sin tale.

Hun benyttet anledningen til å gi forsamlingen et historisk tilbakeblikk på kvinners rettigheter, og å snakke papirløse flyktningers sak.

- Fortsatt har statsløse i Norge i praksis ikke et vern. Vi trenger de klartenkte lysene, de skarpe advokatene, de grundige dommerne - de som leser loven med lykt og lupe, på leting etter løse tråder, og dører på gløtt. Det er de som holder tanken åpen, og landet fritt. Det er de som fester håpet i loven, og gir det navn, sa Heier.

Chorus Mixtus innviet det nye fakultetsbygget med en medley av Karpe Diem-sanger.
Det nye bygget byr på spennende kunst og god takhøyde i inngangsområdet. På veggen bak skimtes verket "Et samfunnsornament" av Steinar Haga Kristensen.
Det nye bygget ligger ved Tullinløkka trikkestopp.
Det finnes en rekke sittegrupper rundt omkring i bygningen.
De fleste lesesalene er plassert ut mot fasaden.
Powered by Labrador CMS