Torgeir Willumsen på besøk i Yu Huang Gong, også kjent Temple of Heavenly Jade Emperor.
Torgeir Willumsen på besøk i Yu Huang Gong, også kjent Temple of Heavenly Jade Emperor.

INTERNASJONALISERING

– Man blir en bedre advokat
med internasjonal erfaring

– Har man mulighet, mener jeg norske advokater bør teste arbeidslivet i utlandet en stund. Man bør få litt erfaring utenfor den trygge norske sfæren, sier Torgeir Willumsen i Simonsen Vogt Wiig i Singapore.

Publisert

I 16 år har Simonsen Vogt Wiig hatt kontor i Singapore. De siste seks årene har Willumsen, som er resident partner, arbeidet der.

– Det er de maritime klientene som gjør vår tilstedeværelse viktig her. Firmaets strategi er at dette skal være en tilleggstjeneste for firmaets eksisterende klienter, mer enn at det skal være et selvstendig kontor som driver med egne ting frakoblet hovedkontoret, forteller han på Teams fra løvebyen.

Grovt inndelt har kontoret tre ulike klientgrupper: Norske klienter i Norge som trenger ting gjort i Asia, og norske klienter i Singapore.

– Norske klienter liker ofte å jobbe med norske advokater. Det handler om språk, kultur og en fellesforståelse for hvordan ting skal gjøre, sier Willumsen.

Den siste hovedgruppen, er asiatiske klienter som skal ha noe gjort i Norge.

– Nå hjelper jeg eksempelvis et rederi i Singapore med et etteroppgjør etter at et av deres skip hadde en kollisjon i Norge for en stund siden.

Kvalifisert i England

Det begynner å bli lenge siden Willumsen arbeidet i Norge. Faktisk 14 år. De første fire av sine år i utlendighet jobbet han i Japan, og nå har han vært ti år i Singapore. Egentlig skulle ikke 44-åringen bli så lenge, men så ble han gift og har nå en sønn på fem.

– Det er veldig spennende å være advokat i Singapore, og ingen dag er lik, selv om det er noen utfordringer også, sier Willumsen og forklarer:

– Som advokat er man typisk knyttet til en hjemme-jurisdiksjon, og nå praktiserer jeg ikke innenfor min. Etterspørselen etter norsk rett er begrenset med mindre man er i Norge. Det er en utfordring man kjenner på.

Hvilke typer klienter og oppdrag han har, blir annerledes enn de ville vært dersom han utelukkende praktiserte i Norge.

– For eksempel er jeg ikke veldig ofte i domstolen i Norge, selv om det skjer med jevne mellomrom. Men jeg er heller ikke mye i domstolen i Singapore, ettersom jeg ikke er kvalifisert her. Da blir det viktigere med mer kommersielle oppdrag som ikke krever paratkunnskap i forbindelse med rettsprosesser.

– Det jeg har gjort, er å bli kvalifisert i England i tillegg. Er man engelsk advokat innenfor shipping / offshore er man mer relevant på mange måter. Klientmassen er den samme, men man kan tilby noe ekstra. Det er stor aksept blant de kommersielle aktørene for å benytte engelsk rett, med den følge at svært mange av kontraktene innen det maritime er underlagt nettopp engelsk rett.

Internasjonaliserte krav

Advokatbransjen blir mer og mer internasjonal, en trend som har vart lenge, mener Willumsen.

– Det følger selvsagt av at våre klienter jobber mer internasjonalt, og jeg tror internasjonalisering er en langt større del av livet som forretningsadvokat i dag sammenliknet med hva det var før.

Juss er likevel fremdeles veldig nasjonalt, påpeker han.

– Man gir stort sett råd på norsk rett hvis man er en norsk advokat. Tross det, tror jeg det er en stor fordel å ha forståelse for og kunnskap om andre rettssystemer, rett og slett for å forstå hva utenlandske advokater snakker om. Engelske avtaler er typisk skrevet med engelskrettslig bakgrunn for eksempel.

Willumsen tror at internasjonal erfaring er noe som vil blir mer og mer etterspurt.

– Har man mulighet, mener jeg norske advokater bør teste arbeidslivet i utlandet en stund. Enten på secondment kanskje, eller under studiene om man er tidlig i løpet. Man bør få litt erfaring utenfor den trygge norske sfæren. Det tror jeg man blir en bedre advokat av.

Boomen i 2007

Simonsen Vogt Wiig åpnet sitt singaporske kontor i 2007 da det var en «voldsom boom» innenfor shipping og offshore. Dette er fremdeles kontorets primærområder, men virksomheten er utvidet.

– Nå har vi også flere saker som handler om andre ting. Særlig er det en del startups innenfor teknologi som etableres her, typisk hvis et norsk selskap etablerer et datterselskap. Vi jobber også mer med kommersielle ting som ikke treffer direkte inn i kjernevirksomheten, forteller Willumsen.

Ambisjonene fremover er mer eller mindre å fortsette som før. I dag er det kun Willumsen som arbeider ved kontoret i High Street Centre.

– Vi skal være et lite kontor, gjerne litt større enn det vi er nå, men vi har ingen store vekstplaner. Det er også i tråd med strategien om å være en tilleggstjeneste. Vi prøver ikke å være noe annet enn et norsk firma - men vi er alltid åpne for nye muligheter.

Powered by Labrador CMS