Else Bugge Fougner har ingen formening om når hun skal slutte å jobbe. – Jeg holder på så lenge jeg holder på, og når jeg slutter, så slutter jeg.

På inntektstoppen etter fylte 72:
– Å ha en inntektsskapende evne gir betydning

– Det er nødvendig for samfunnet at vi alle skal arbeide lenger. Likevel har mange selskaper betingelser i sine partneravtaler om at man må fratre ved fylte 60 eller 62 år. Dette er ikke i harmoni med det som kreves for å bære samfunnet videre, sier Else Bugge Fougner (78).

Publisert Sist oppdatert

Å slutte å jobbe er for tiden ikke et alternativ for Else Bugge Fougner, ansatt partner i Advokatfirmaet Hjort. Den tidligere justisministeren og selverklærte feministen har fortsatt en god portefølje.

– Jeg er rett og slett glad i faget mitt, og i å virke, sier hun.

Hun er advokatstandens «grand old lady», og en foregangsperson på flere områder: Hun var landets femte kvinnelige høyesterettsadvokat og har prosedert et stort antall saker i landets øverste domstol i nesten femti år. Hun har sittet i utallige styrer og utvalg, og var justisminister i Syse-regjeringen (H) i 1989 og 1990.

Hun var også den første lederen av Advokatforeningens kvinneutvalg.

«Jeg er jo selvfølgelig feminist. Det blir jo ingen fornyelse så lenge gubbene får sitte og regjere og repetere. Vi må bare få dem bort fortere enn svint», sa hun til VG i 2015.

– Jeg tror ikke at jeg er blitt regnet som en av gutta, men er blitt sett på som en tydelig person som har evne til å fatte beslutninger, sier hun.

Fougner kunne ha gått av som pensjon for elleve år siden, om hun ønsket. I stedet har hun fortsatt i advokatyrket, i et miljø preget av tung faglighet, både på partner-, advokat- og fullmektignivå.

– Det er helt sentralt for meg å kunne arbeide gjennom den fagkompetansen som er i firmaet, den nyter jeg helt åpenbart godt av, slik jeg også gjorde for tjue år siden, sier hun.

Disharmoni i partneravtaler

Hun har aldri følt seg forskjellsbehandlet på grunn av alder.

– Noen vil kanskje si at jeg er for tykkhudet til å merke slikt, men jeg opplever ikke at diskriminering eksisterer fra mine kolleger. Dette er ikke et tema som tar min oppmerksomhet. Jeg oppfatter meg som en naturlig del av firmaet, og at mine kolleger, både i det usagte og sagte, har glede av å ha meg her.

Bugge Fougner er også styreleder i Protector Forsikring ASA.

Seniorer har ofte en erfaring og en kunnskap som vil kunne være av stor betydning for mange selskaper, mener hun.

– Det er nødvendig for samfunnet at vi alle skal arbeide lenger. Likevel har mange selskaper betingelser i sine partneravtaler om at man må fratre ved fylte 60 eller 62 år. Dette er ikke i harmoni med det som kreves for å bære samfunnet videre. Når det gjelder pensjonsalder fra fylte 62 år, så kan den begrunnes hvis jobben er utrolig fysisk krevende, men slik er ikke advokatrollen. Jeg vil tro at en viktig driver for en lav aldersgrense er troen på en høyere inntjening for selskapet.

Kommer fortere til saken

Else Bugge Fougner er eneste kvinne i Advokatbladets oversikt over de eldste seniorene på inntektstoppen. En betydelig del av inntekten kommer fra advokatvirksomhet.

– Som ansatt partner har jeg en egen økonomisk avtale som ikke har noe med firmaets resultat å gjøre, men mitt eget. At jeg fortsatt har en inntektsskapende evne, er selvsagt av betydning både for firmaet og for meg. Lang erfaring gjør jo at du har en fordel knyttet til utførelsen av arbeidet, du kan lettere se hva som er kjernen, og legge andre ting til side. Dette blir man ikke dårligere til med årene, sier Fougner.

Å være en aktiv bidragsyter er nøkkelen, påpeker hun.

– Å ha sin egen portefølje er viktig. Du skal ikke gå rundt og plage kolleger ved å bruke av tiden deres. Man skal ikke være her fordi man ikke har noe annet å drive med.

Bugge Fougner var partner i Hjort i 38 år før hun fikk rollen som ansatt partner. Nå har hun ikke lenger noe med eierskapet å gjøre.

– Jeg synes posisjonen er kjempefin. Når man har vært partner i en menneskealder, er det mer enn greit at man ikke lenger har en rolle i utviklingen av selskapet. Jeg ønsker absolutt ikke å være en som sitter og kommenterer beslutningene til dem som har ansvaret. Jeg lytter og kan stille spørsmål, hvis noen kommer til meg. De som driver firmaet, er de som skal mene ting.

Ble kvotert

For Else Bugge Fougner har det vært viktig å jobbe for å få opp den kvinnelige partnerandelen i advokatbransjen.

– Jeg ble jo selv utvilsomt kvotert inn i starten, men det har jeg tatt med stor ro. Man blir jo ikke kvotert gjennom gjentagende dårlige prestasjoner, men må gripe de mulighetene som byr seg, da som nå, sier hun.

Advokatfirmaet Hjort har i mange år hatt en høy andel kvinnelige partnere. Det er nok talenter å ta av, mener hun, og har selv følt et ansvar for å få flere kvinner opp og frem.

– Kvinner som har kommet i posisjon burde forstå at de har en forpliktelse til å legge til rette for andre kvinner. For mange syntes å ha nok med å opprettholde sin egen posisjon. Jeg tror, helt grunnleggende, at mangfold er verdiskapende, og i tillegg er det en forutsetning at det skal være like muligheter for alle, sier hun.

– Savner du kvinnelige kolleger på din egen alder?

– Nei, jeg har jo ingen mannlige heller! Jeg tenker at alder isolert sett ikke er det sentrale, men hvorledes du virker, uavhengig av alder.

Hun har tre voksne barn og åtte barnebarn, og forteller at familien alltid har vært helt sentral for henne.

– Når jeg tenker tilbake, så er det familieminner som popper opp i hodet mitt, ikke rettssakene og styrevervene.

Powered by Labrador CMS